آمریکا تهدید کرده بود که اگر دیوان کیفری بین‌المللی لاهه بخواهد پرونده‌ای درباره جنایات جنگی منتسب به آمریکا در جنگ افغانستان بگشاید با آن مقابله خواهد کرد. اکنون مایک پمپئو می‌گوید صدور ویزا برای مسئولان این پرونده در دادگاه لاهه ممنوع شده است.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا

به‌گزارش رویترز، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا جمعه ۲۴ اسفند / ۱۵ مارس در واشنگتن گفت: «من سیاست ممنوعیت صدور ویزای ایالات متحده برای افرادی که مستقیماً مسئول هرگونه تحقیقات دیوان کیفری بین‌المللی هستند، اعلام می‌کنم.»

دولت دونالد ترامپ سپتامبر سال گذشته (شهریور) اعلام کرده بود که اگر دیوان کیفری بین‌المللی لاهه بخواهد پرونده‌ای درباره جنایات جنگی منتسب به نیروهای نظامی آمریکا و کارشناسان اطلاعاتی در طول جنگ افغانستان بگشاید با آن مقابله خواهد کرد.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته بود که اگر چنین دادگاهی به جریان افتد، دولت ترامپ ممنوعیت ورود قضات و دادستان‌های آن را به خاک آمریکا در نظر خواهد گرفت، دارایی‌های آن‌ها را در آمریکا مسدود خواهد کرد و آن‌ها را در آمریکا تحت پیگرد قضائی قرار خواهد داد. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت:

«ممنوعیت ویزا می‌تواند به‌منظور جلوگیری از تلاش‌های دادگاه لاهه برای پیگیرد افرادی از متحدان ما، از جمله اسرائیل، صورت گیرد. اگر شما مسئول بررسی تحقیقات دادگاه لاهه از نظامیان آمریكا در ارتباط با وضعیت افغانستان هستید، نباید انتظار داشته باشید كه ویزای آمریکا را دریافت کنید یا مجاز به ورود به ایالات متحده باشید.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین یادآوری کرد که ممنوعیت ویزا آخرین اقدام آمریکا نخواهد بود:

«اگر دیوان کیفری بین‌المللی لاهه جبهه خود را تغییر ندهد، ما آماده‌ایم تا اقدامات دیگری را نیز انجام دهیم، از جمله تحریم اقتصادی.»

فلسطین نیز تلاش‌هایی برای تحقیقات دادگاه لاهه درباره جنایت‌های اسرائیل و تشکیل پرونده‌ای در این‌ رابطه صورت داده است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر روز جمعه اقدام آمریکا را «تلاشی بی‌رحمانه» برای مجازات بازرسان دادگاه لاهه نامید و علت آن را تنها تحقیق در مورد جنایات جنگی آمریکا دانست. آندریا پراسو، سخنگوی دیده‌بان حقوق بشر در واشنگتن گفت:

«[این اقدام] پیامی واضح در مورد شکنجه‌گران و قاتلان دارد: جنایات آن‌ها می‌توانند بدون مجازات ادامه یابند.»

استفن پامپر، از گروه بین‌المللی بحران (Crisis Group)، سازمان غیردولتی که در زمینه مناقشات خشونت‌بار تحقیق میدانی می‌کند، می‌گوید:

«آمریکا باید تلاش کند تا جنایتکاران جنگ را مورد پیگرد قرار دهد، نه این‌که بازرسان و قضات را تهدید کند. این اقدام واقعاً مشروعیت تحریم‌های آمریکا را مورد تردید قرار می‌دهد.»

در دیوان کیفری بین‌المللی لاهه ۱۲۳ کشور، از جمله همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا عضو هستند. آمریکا قرارداد رم را که دیوان کیفری بین‌المللی را در سال ۲۰۰۲ تأسیس کرد نپذیرفت و سپس جورج دبلیو بوش، رئیس‌جمهور وقت این کشور با این دادگاه مخالفت کرد. پس از بوش، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری بعدی، گام‌هایی برای همکاری با این دادگاه برداشت. چین و روسیه نیز عضو دادگاه لاهه نیستند.

بیشتر بخوانید: