رهبران شورای همکاری کشورهای خليج فارس در نشست تازه خود درباره تشکيل اتحاديه‌ای همانند اتحاديه اروپا بحث و تبادل نظر می‌کنند.

به گزارش سی‌ان‌ان، اين نشست امروز، ۲۵ ارديبهشت (۱۴ ماه مه) در رياض، پايتخت عربستان برگزار می‌شود و در آن سران کشورهای حاشيه خليج فارس امکان گسترش همکاری‌های امنيتی و دفاعی و اقتصادی با يکديگر را بررسی می‌کنند.

ايده تشکيل نهادی متشکل از کشورهای حاشيه خليج فارس مانند اتحاديه اروپا را نخستين بار عربستان سعودی در دسامبر گذشته مطرح کرد و امروز نيز درباره زمان‌بندی اجرای آن صحبت خواهد شد.

شورای همکاری کشورهای خليج فارس متشکل از بحرين، کويت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است.

ماه گذشته سعود الفيصل، وزير امور خارجه عربستان سعودی اظهار داشت: “تهديدهای موجود ايجاب می‌کند که کشورهای شورای همکاری خليج [فارس] شيوه همکاری فعلی خود را تغيير دهند و يک اتحاديه تشکيل دهند که مورد توافق هر شش کشور باشد.”

برخی تحليلگران معتقدند اين اقدام شورای همکاری کشورهای خليج فارس می‌تواند گامی در جهت مقابله با افزايش نفوذ ايران شيعی باشد

او اگرچه به‌طور مشخص نگفت که اين تهديدها از کجا ناشی می‌شوند، اما برخی تحليلگران معتقدند اين اقدام شورای همکاری کشورهای خليج فارس می‌تواند گامی در جهت مقابله با افزايش نفوذ ايران شيعی باشد.

شورای همکاری کشورهای خليج فارس در سال ۱۹۸۱، پس از تأسيس حکومت دينی شيعه مذهب ايران و آغاز جنگ ميان ايران و عراق تشکيل شد.

ايران و عراق در سال‌های اخير پيوندهای خود را مستحکم‌تر کرده‌اند و اکثريت شيعه مذهب عراق با اتکا به ايران تلاش می‌کند قدرت خود را در اين کشور بسط دهد. به‌ويژه پس از خروج نظاميان آمريکايی از عراق در سال گذشته، ايران همکاری‌های نظامی و امنيتی خود را با عراق گسترش داده‌ است که اين می‌تواند تهديدی برای حکومت‌های سنی مذهب حاشيه خليج فارس باشد.

به‌جز اين، بحرين که يکی از اعضای شورای همکاری کشورهای خليج فارس محسوب می‌شود، ايران را به دست داشتن در ناآرامی‌های اخير اين کشور متهم می‌کند، گرچه ايران همواره اين ادعا را تکذيب کرده ‌است.

روز گذشته و در آستانه برگزاری نشست شورای همکاری خليج فارس، نخست‌وزير کشور بحرين از آمادگی اين کشورها برای استحکام روابط امنيتی و ديپلماتيک خود با بکديگر برای مقابله با مسائلی چون بهار عرب و اختلافات با ايران سخن گفت.

وضعيت مالکيت جزاير سه‌گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک نيز يکی از موارد اختلافات ايران با شورای همکاری کشورهای خليج فارس است.