حکومت افغانستان به نشستی که قرار است روز سهشنبه پنجم فوریه/ ۱۶ بهمن در حضور نمایندگان طالبان در مسکو برگزار شود، واکنش منفی نشان داده است. وزارت امور خارجه افغانستان گفته نشست مسکو هیچ کمکی به روند صلح نمیکند.
صبغتالله احمدی، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان گفته است:
«چنین نشستی با چنین چهارچوبی و با چنین شکلی، قطعاً افغانستان را برای رسیدن به صلح کمک نمیکند.»
احمدی گفته روسیه یکی از کشورهایی است که صلح به رهبری و مالکیت افغانها را به رسمیت شناخته است و کابل خواهان عملی شدن تعهدات قبلی مسکو در این زمینه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان گفته کابل ضرورت برگزاری نشست مسکو را احساس نمیکند و برگزاری «این چنین نشستهایی ره به جایی نمیبرند» و حکومت افغانستان نیز در این نشست شرکت نخواهد کرد.
نمایندگان شماری از احزاب سیاسی برای شرکت در نشست مسکو دعوت شدهاند اما معلوم نیست در این نشست شرکت کنند یا نه.
دو حزب سیاسی به روزنامه ۸ صبح افغانستان گفتهاند نشست مسکو یک نشست «بینالافغانی» است. به گفته آنها، در این نشست حامد کرزی رییس جمهوری پیشین کشور، نمایندگان و سران احزاب جمعیت اسلامی، حزب اسلامی، وحدت اسلامی مردم، جبهه نجات و محاذ ملی دعوت شدهاند.
از سوی گروه طالبان، نمایندگان دفتر سیاسی این گروه در قطر در نشست مسکو شرکت خواهند کرد.
این منابع محور اصلی بحث در نشست مسکو را صلح اعلام کردهاند و گفتهاند در این نشست درباره پایان بخشیدن به جنگ جاری در کشور و اینکه بنیاد «افغانستان آینده» چگونه گذاشته شود، گفتوگو خواهد شد.
مسکو هنوز درباره برگزاری این نشست به صورت رسمی اعلام موضع نکرده است اما خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات روسی گزارش کرده که قرار است نشستی میان نمایندگان گروه طالبان و احزاب سیاسی افغانستان در مسکو برگزار شود.
در گزارش رویترز به نقل از این مقامات آمده است برای اطمینان از حضور نمایندگان گروه طالبان در نشست مسکو، از حکومت افغانستان برای شرکت در این نشست دعوت نشده است.
اعضای شورای عالی صلح افغانستان ۱۸ آبان ماه در اجلاسی در مسکو با نمایندگان طالبان دیدار و گفتوگو کردند. در این اجلاس اعضای شورای صلح افغانستان پیشنهاد محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان برای یک صلح پایدار را با نمایندگان طالبان یک بار دیگر در میان گذاشتند اما کابل تصمیم گرفت دیپلماتهای رسمی خود را به مسکو اعزام نکند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم خواهان حفظ یکپارچگی و تمامیت ارضی افغانستان شد.
شورای عالی صلح افغانستان نهادی است که زیر نظر دولت مرکزی افغانستان فعالیت میکند و ناظر بر روند صلح در این کشور است.
علاوه بر این، چهارمین دور گفتوگوها بین زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا در امور افغانستان و طالبان، شنبه گذشته به پایان رسید. برخی رسانهها گزارش داده بودند که آمریکا و طالبان بر سر جدول زمانی خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان به توافق رسیدهاند. خلیلزاد اما در دیدار و گفتوگو با محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان این خبر را تکذیب کرد.
خلیلزاد گفت ساختار دولت آتی افغانستان نیز در دستور گفتوگوها با طالبان قرار ندارد.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۳۰ ژانویه/ ۱۰ بهمن از روند مذاکرات صلح با طالبان ابراز خشنودی کرد اما اعلام کرد در این مذاکرات هنوز خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان به بحث گذاشته نشده و توافقی هم با طالبان به دست نیامده است.
در همین زمینه: