بر خلاف ادعای معاون وزارت ارشاد، نه تنها نشر چشمه بلکه چند شرکت انتشاراتی ديگر نيز از حضور در نمايشگاه کتاب تهران محروم شدهاند.
به گزارش منابع خبری ايران، در حالی که بهمن دری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئيس بيستوپنجمين نمايشگاه کتاب تهران در چهارم ارديبهشتماه گفته بود به جز نشر چشمه ساير ناشران اجازه حضور در نمايشگاه کتاب تهران را دارند اما نه تنها نشر چشمه بلکه چند ناشر ديگر از جمله نشر “آهنگ ديگر”، “اميد فردا”، “کوير”، “تيمورزاده”، “دفتر شعر جوان” و “بوتيمار” اجازه حضور در نمايشگاه کتاب تهران را ندارند.
پيش از اين در سال ۱۳۸۲ مدير انتشارات “اميد فردا” بهخاطر انتشار کتاب جنجالی “در مهمانی حاجیآقا” به نهادهای امنيتی احضار و مورد بازجويی قرار گرفته بود.
در کتاب “در مهمانی حاجی آقا”، به خاطرات حبيبالله داوران و فرهاد بهبهانی دو زندانی سياسی عضو گروه موسوم به ملی و مذهبی از ايام بازداشت خود در سال ۱۳۶۹ پرداخته بود.
انتشارات “اميد فردا” در زمستان سال ۸۸ نيز به دليل چاپ کتاب ۱۰ جلدی “۲۵ سال در ايران چه گذشت ـ از بازرگان تا خاتمی” به قلم داوود علی بابايی، مدير اين انتشارات، که عکسی از ميرحسين موسوی نخستوزير دوران جنگ ايران و عراق که اکنون از رهبران مخالفان دولت است، بر جلد آن بود، خبرساز شد و وزارت ارشاد دولت محمود احمدینژاد از انتشار اين کتاب جلوگيری کرد.
داوود علیبابابی، در بيانيهای پرسيده است: “چرا انتشارات اميد فردا با ۱۲ سال سابقه فعاليت از حضور در نمايشگاه منع شده است؟”
سيدعلی صالحی، شاعر: برای همدلی با ناشرانی که از حضور آنها ممانعت بهعمل آمده يا دچار مشکل شدهاند امسال به نمايشگاه کتاب نخواهم رفت
انتشارات “کوير”، ناشر کتابهای علی شريعتی و کتابهای ديگر در زمينه تاريخ، انديشه و فلسفه نيز با ۲۳ سال سابقه از شرکت در بيستوپنجمين نمايشگاه کتاب تهران منع شده است.
فاطمه انتظارمهدی، مدير انتشارات “کوير” نيز گفته است: “برای دومين سال متوالی، مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از حضور اين انتشارات باسابقه ۲۳ سال فعاليت، در بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللی کتاب تهران جلوگيری کردهاند.”
انتشارات “آهنگ ديگر” نيز که در چند سال اخير در زمينه انتشار آثار شعر بهطور جدی فعال بوده است، و امسال نيز با ۶۰ عنوان کتاب خواستار حضور در نمايشگاه بود، از شرکت در نمايشگاه کتاب محروم شده است.
انتشارات “آهنگ ديگر” بهعنوان يکی از معدود ناشران تخصصی عرصه شعر در سال ۱۳۸۱ به صاحب امتيازی شهره شريفی اليزی و با همکاری شمس لنگرودی، حافظ موسوی و شهاب مقربين ايجاد شد.
اين انتشارات تاکنون به جز دو يا سه عنوان کتاب در زمينه داستان، نزديک به ۸۰ عنوان کتاب در عرصه شعر منتشر کرده است.
از سوی ديگر انتشارات “تيمورزاده” نيز که با محروميت از حضور در نمايشگاه کتاب روبهرو شده در بيانيه تندی با عنوان “واتيکان در قلب وزارت ارشاد يا معاونت فرهنگی” از عملکرد متوليان فرهنگی دولت دهم انتقاد کرده است.
فرهاد تيمورزاده، مدير مسئول اين انتشارات در بيانيه خود نوشته است: “متأسفانه آنچه از قريب به دو سال پيش در معاونت فرهنگی شاهد آن بودهايم، عدم برنامهريزی برای بهبود کيفی وضعيت کتاب و افزايش نرخ مطالعه در کشور، اعمال سليقههای شخصی در موارد مختلف، برخوردهای پاسبانی با ناشران و اهل قلم و قدرتمحوری بوده است.”
فرهاد تيمورزاده، مدير مسئول انتشارات تيمورزاده مینويسد سيستم حاکم بر “واتيکانِ معاونت فرهنگی عدم پایبندی به قواعد، ضوابط، آييننامهها و اعمال فشارهای سليقهای بر اصحاب نشر” بوده است
تيمورزاده مینويسد سيستم حاکم بر “واتيکانِ معاونت فرهنگی عدم پایبندی به قواعد، ضوابط، آييننامهها و اعمال فشارهای سليقهای بر اصحاب نشر” بوده است.
روز يکشنبه نيز اعلام شد که چند ناشر فعال در حوزه شعر از جمله انتشارات “بوتيمار” که در مشهد فعاليت میکند، به بهانه کمبود جا از حضور در نمايشگاه کتاب منع شدهاند.
انتشارات “دفتر شعر جوان” نيز امسال از حضور در نمايشگاه محروم شده است. اين انتشارات در حالی از حضورش در نمايشگاه جلوگيری شده که سال گذشته اهدای جايزه دفتر شعر جوان به يک شاعر مستقل، اعتراض رسانههای اصولگرا را به دنبال داشت.
به فهرست ناشران بازمانده از بيستوپنجمين دوره از نمايشگاه کتاب تهران؛ بايد نام ناشران باسابقهای چون نشر “اختران” و نشر “آگاه” که چند سالیست حضور نيافتن در نمايشگاه برايشان عادی شده را نيز اضافه کرد.
خشايار ديهيمی، نويسنده و مترجم ايرانی نيز در يادداشتی که روز دوشنبه در روزنامه “شرق” منتشر کرده بود، از لغو پروانه نشر “کوچک” متعلق به همسرش، بنا به درخواست حراست وزارت ارشاد، خبر داد.
ديهيمی گفت پیگيریهايش برای رسيدن به دليل اين اقدام باعث شده تا تهديد شود که اگر پافشاری کند با پيامدهای بدتری روبهرو خواهد شد.
روز شنبه دهم ارديبهشتماه نامه بيش از ۱۶۰ نفر از اهالی قلم خطاب به محمد حسينی، وزير ارشاد منتشر شد که در آن نسبت به وضعيت تعليق ناشران پرسابقهای چون نشر چشمه و ثالث و نيز جلوگيری از شرکت نشر چشمه در نمايشگاه بينالمللی کتاب تهران ابراز نگرانی شده بود.
سيدعلی صالحی، شاعر ايرانی نيز که سالهاست با نشر چشمه همکاری دارد، در واکنش به حکم وزارت ارشاد مبنی بر عدم حضور چشمه در نمايشگاه کتاب تهران اين حکم را “غيرقانونی” دانست و افزود: “جفايی که بر ناشران میرود عادلانه نيست.”
وی گفت: “ضمن احترام به ناشران مستقل و شرکتکننده در نمايشگاه کتاب برای همدلی با ناشرانی که از حضور آنها ممانعت بهعمل آمده يا دچار مشکل شدهاند امسال به نمايشگاه نخواهم رفت.”