پلیس جنایی فدرال آلمان یک مرد ۵۰ ساله آلمانی افغانستانی‌تبار را به اتهام دادن اطلاعات به وزارت اطلاعات ایران بازداشت کرد. این فرد سال‌ها در ارتش آلمان کار کرده و به اطلاعات مهمی دسترسی داشته است.

عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

اشپیگل آنلاین سه‌شنبه ۱۵ ژانویه / ۲۵ دی از احتمال یک «رسوایی جاسوسی» در ارتش آلمان خبر داده و نوشته است که روز سه‌شنبه مأموران اداره پلیس جنایی فدرال، یک همکار ارتش به نام عبدالحمید س. را دستگیر کردند که اطلاعات بسیار حساسی در اختیار وزارت اطلاعات ایران قرار داده است.

پتر فرانک، دادستان کل آلمان عبدالحمید س. را متهم به همکاری با دستگاه‌های اطلاعاتی خارجی کرده است. فرد بازداشت‌شده به‌عنوان کارشناس زبان و مشاور فرهنگی در ارتش آلمان کار می‌کرد. بر این اساس او سال‌ها با دستگاه اطلاعاتی ایران همکاری می‌کرده است.

عبدالحمید س. در ارتش آلمان به اطلاعات حساسی، از جمله عملیات سربازان در افغانستان و احتمالاً اطلاعاتی در مورد مناطق دیگری که برای نهادهای امنیتی آلمان اهمیت دارند، دسترسی داشته است.

اشپیگل آنلاین نوشته است که دسترسی یک سازمان اطلاعاتی خارجی به منابع داخلی آلمان می‌تواند موضوع بسیار مهمی تلقی شود.

موارد مشابه در گذشته معمولاً موجب جنجال‌هایی در آلمان شده‌اند، مانند مورد مارکوس آر. کارمند سازمان اطلاعات فدرال آلمان که در سال ۲۰۱۳ به عنوان مأمور سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی‌آی‌ای) شناخته شد. او همچنین یافته‌های خود را در اختیار مقامات روسیه قرار داد.

در سال ۲۰۱۱ نیز ماجرای جاسوسی یک زوج برای روسیه در آلمان فاش شد.

افزایش اقدامات جاسوسی و اطلاعاتی ایران در اروپا

در سال‌های اخیر فعالیت‌های اطلاعاتی و جاسوسی ایران در اروپا بیش از پیش نگرانی‌های مقامات امنیتی اروپا را برانگیخته است. در سال گذشته اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی ساکن اتریش مظنون به بمب‌گذاری در گردهمایی مخالفان حکومت ایران در فرانسه، در نزدیکی شهر آشافنبورگ آلمان واقع در ایالت بایرن بازداشت شد. او ظاهراً سال‌ها منابع جاسوسی ایران در بلژیک را هدایت می‌کرده است.

اسدی متهم است که به‌همراه سه نفر دیگر، از جمله یک زوج بلژیکی ایرانی‌تبار، نقشه داشتند که ۳۰ ژوئن ۲۰۱۸ / ۹ تیر سال جاری به گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در منطقه ویوپنت در شمال پاریس حمله کنند. بازداشت اسدی پس از بازداشت زوج بلژیکی ـ ایرانی که از خودرو آن‌ها مواد منفجره قوی پیدا شد، صورت گرفت. این دیپلمات ایرانی به بلژیک مسترد شد.

سرویس امنیتی دانمارک نیز در ماه اکتبر گذشته (آبان‌ماه) اعلام کرد که موفق شده حمله یکی از عوامل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در خاک این کشور را خنثی کند. اتحادیه اروپا این اقدام ایران را محکوم کرد و آندرس ساموئلسن، وزیر امور خارجه دانمارک ۸ ژانویه / ۱۸ دی سال جاری اعلام کرد که اتحادیه اروپا با تحریم دستگاه اطلاعاتی ایران به‌‌دلیل برنامه‌ریزی عملیات تروریستی در اروپا موافقت کرده است.

وزارت خارجه آلبانی نیز ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ / ۲۸ آذر از اخراج سفیر آلمان و دیپلمات ایرانی دیگری به دلیل «آسیب‌زدن به امنیت ملی‌‌اش» و «تخطی از موقعیت دیپلماتیک» خبر داد.

افزون بر این، در این مدت حملات هکرهای ایرانی به اهدافی در آلمان نیز شناسایی شده است. سازمان اطلاعات داخلی آلمان (BfV) در تابستان گذشته در گزارش سالانه خود اعلام کرد که توانایی حملات سایبری جمهوری اسلامی شرکت‌ها و مؤسسات پژوهشی آلمان را تهدید می‌کند. در این گزارش گفته شد که از سال ۲۰۱۴ به بعد تعداد حملات سایبری از ایران به تدریح افزایش یافته و از سال ۲۰۱۷ به این سو مؤسسات آلمانی هم هدف این حملات قرار گرفته‌اند.

در همین حال، در سال‌های اخیر مقامات آلمانی از تهیه فهرستی از مکان‌های یهودیان در آلمان توسط ایران باخبر شدند که گفته می‌شد در صورت در گرفتن جنگ بین ایران و اسرائیل، مورد حمله قرار بگیرند. این اتهام اما تا کنون ثابت نشده است.

در سال‌های گذشته چند جاسوس ایران که ملیت‌های مختلفی داشتند نیز در آلمان بازداشت شده‌اند. از جمله یک دانشجوی پاکستانی ۳۱ ساله به نام سید مصطفی ح. که در اوایل ژوئیه سال ۲۰۱۶ بازداشت شد. او به درخواست سپاه قدس، مسیرهای رفت و آمد روزانه راینهولد روبه، سیاستمدار آلمانی و رئیس پیشین انجمن آلمان و اسرائیل را تحت نظر داشته و از او عکاسی می‌کرده است.