بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه به نیروی هوایی عراق اختیار کامل داد مواضع گروه دولت اسلامی (داعش) در خاک سوریه را بمباران کند.
به گزارش خبرگزاری سانا، بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در چارچوب هماهنگی امنیتی میان بغداد و دمشق برای مبارزه با «گروههای تروریستی» به دولت مرکزی عراق اجازه داد مواضع گروههایی را که به عنوان «تروریست» میشناسد در خاک سوریه بمباران کند.
در دیرالزور در شرق سوریه و در نزدیکی مرز عراق پنج هزار نفر از شبهنظامیان داعش حضور دارند. تا پیش از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، یگانهای مدافع خلق کرد و ارتش آزاد سوریه با بقایای داعش مبارزه میکردند.
طبق توافق دمشق با بغداد، دو طرف باید به هنگام ضرورت، یکدیگر را در جریان عملیات زمینی علیه داعش و سایر گروههای «تروریستی» قرار دهند. این توافق بعد از سفر فالح الفیاض، رئیس هیأت الحشد الشعبی به دمشق و دیدار و گفتوگوی او با بشار اسد حاصل شد. فالح الفیاض شنبه ۴ دی/ ۲۹ دسامبر نامه عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق را به بشار اسد تحویل داد.
پیش از این هم جنگندهها و بالگردهای ارتش عراق در چندین نوبت مواضع داعش در شرق سوریه و در نزدیکی مرز عراق را هدف قرار داده بودند.
درخواست سناتور آمریکایی از ترامپ
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اوایل دسامبر ۲۰۱۸ اعلام کرد که ۲۰۰۰ سرباز آمریکایی از سوریه خارج میشوند. لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه ایالت کارولینای جنوبی یکشنبه ۳۰ دسامبر/ ۹ دی در گفتوگو با سی ان ان خبر داد که از رئیس جمهور آمریکا خواسته درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه تجدید نظر کند. به گفته این سناتور آمریکایی، هنگام صرف ناهار با ترامپ به او گفته است:
«سرعت [خروج سربازان] را کاهش بدهید. اطمینان پیدا کنید که این کار صحیح است و اطمینان پیدا کنید که داعش برنمیگردد.»
گراهام به سی ان ان گفته که او هم خواهان کاهش تعداد سربازان آمریکایی در عراق، افغانستان و سوریه است و او هم مانند رئیس جمهوری آمریکا خواهان آن است که متحدان ایالات متحده پول بیشتری در خاورمیانه خرج کنند اما به اعتقاد او ارتش آمریکا میبایست همچنان به وظایفش در این سه کشور عمل کند.
موافقتنامه اقتصادی ایران و سوریه
همزمان با این تحولات، یکشنبه ۳۰ دسامبر/ ۹ دی ایران و سوریه موافقتنامه همکاریهای راهبردی و بلندمدت اقتصادی بین دو کشور را با حضور وزیر تجارت و اقتصاد خارجی سوریه و وزیر راه و شهرسازی ایران به امضاء رساندند.
محمد سامر الخلیل، وزیر تجارت و اقتصاد خارجی سوریه به خبرگزاری سانا و به خبرگزاریهای داخلی ایران گفته است که این موافقتنامه در زمینه همکاریهای مالی و بانکی بین دو کشور به امضاء رسیده و مدت آن هم ۲۰ سال است.
دولت اسد پیشبینی کرده که بازسازی سوریه ۱۵ سال به درازا میکشد و ۲۰۰ میلیارد دلار هم هزینه دارد.
سامر الخلیل از این موافقنامه به عنوان «فرصت مغتنمی» برای سرمایهگذاری شرکتهای ایرانی در سوریه در «تمامی حوزهها» یاد کرده و گفته است که سوریه برای نخستین بار چنین توافقنامه راهبربردی و بلندمدتی را با یک کشور امضاء میکند.
بیشتر بخوانید: