آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار در سال ۲۰۱۹، ۹ فیلم را نامزدهای اولیه شاخه بهترین فیلم انگلیسی‌زبان شناخت. «بدون تاریخ، بدون امضاء» ساخته وحید جلیلوند که ایران را نمایندگی می‌کرد و فیلم «مرز» ساخته علی عباسی که نماینده سوئد در اسکار بود به فهرست کوتاه فیلم‌های غیر انگلیسی‌زبان راه پیدا نکردند.

نمایی از فیلم «کفرناحوم» ساخته نادی لبکی، فیلمساز لبنانی درباره کودکی که از پدر و مادرش به دادگاه شکایت می‌برد. دادخواست در یکی از ژرف‌ترین معناهای آن

برای نخستین بار در طول تاریخ جوایز سینمایی اسکار، فهرست اولیه نامزدهای ۹ شاخه از جوایز سینمایی اسکار به صورت همزمان اعلام شد. برخلاف سال گذشته که ۹۲ کشور نمایندگانشان را به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار معرفی کرده بودند، در سال جاری فقط ۸۷ کشور در این رقابت‌ها شرکت داشتند.

آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار از بین این ۸۷ فیلم، سرانجام «پرندگان عبوری» (کریستینا گایگو و سیرو گرا) از کلمبیا، «گناهکار» (گوستاو مولز) از دانمارک، «هرگز رو برنگردان» (فلورنس فون دونراسمارک) از آلمان، «دزدان فروشگاه» (هیروکازو کورئیدا) از ژاپن، «آیکا» (سرگئی دوورتسوی) از قزاقستان، «کفرناحوم» (نادی لبکی) از لبنان، «جنگ سرد» (پاول پاولیکوفسکی) از لهستان، «روما» (آلفونسو کوآرون) از مکزیک و «سوختن» (لی چانگ دونگ) از کره جنوبی را به عنوان نامزدهای اولیه شاخه بهترین فیلم انگلیسی‌زبان معرفی کرد.

فیلم «ایدا» به کارگردانی پاول پاولیکوفسکی، کارگردان نامدار لهستانی پیش از این در هشتاد و هفتمین دوره جوایز اسکار، برنده جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی‌زبان شده بود. فیلم «جنگ سرد» در جشنواره فیلم کن هم شرکت داشت.

«دزدان فروشگاه» ساخته هیروکازو کورئیدا هم نخل طلای جشنواره فیلم کن در سال ۲۰۱۸ را به دست آورده است. «دزدان فروشگاه» درباره یک خانواده فقیر است که با تکیه بر ذکاوت و زیرکی خود تلاش می‌کنند بر فقر غلبه کنند. کورئیدا پیش از این فیلم‌های «هیچ»، «کسی نمی‌داند» و «پس از توفان» را ساخته و به نمایش درآورده است.

«کفرناحوم» ساخته نادی لبکی، کارگردان زن لبنانی یکی از ۲۱ فیلم بخش مسابقه جشنواره کن بود و بسیار مورد استقبال قرار گرفت و سرانجام جایزه بزرگ این جشنواره سینمایی را هم از آن خود کرد. از «کفرناحوم» به عنوان «فیلمی درآمیخته با مضامین سیاسی» یاد شده است. بیشتر بازیگران فیلم غیرحرفه‌ای هستند. داستان درباره کودکی است که از پدر و مادرش در دادگاه شکایت می‌کند. دادخواست در یکی از ژرف‌ترین معناهای آن.

سوئد فیلم سینمایی «مرز» ساخته علی عباسی، کارگردان ایرانی‌تبار را به عنوان نماینده این کشور برای رقابت در شاخه بهترین فیلم غیر انگلیسی‌زبان معرفی کرده بود. این فیلم که پیش از این جایزه بهترین فیلم بخش «نوعی نگاه» جشنواره فیلم کن را دریافت کرده بود از فهرست اولیه اسکار کنار گذاشته شد.

فیلم «مرز» که بر اساس داستان کوتاهی از جان لینکویست نویسنده سوئدی ساخته شده، داستان یک زن پلیس را روایت می‌کند که از شامه‌ای قوی برخوردار است و می‌تواند بر تکیه بر این حس خلافکاران را رهگیری کند. زندگی او و زندگی یکی از خلافکارانی که قصد دارد از مرز عبور کند، با این حس بویایی متحول می‌شود و سرنوشت او را به مسیر دیگری می‌اندازد.

فیلم «بدون تاریخ، بدون امضاء» از وحید جلیلوند که سینمای ایران را در اسکار نمایندگی می‌کرد، پیش از این در بخش مسابقه‌ای افق‌ها در هفتاد و چهارمین دوره جشنواره فیلم ونیز، موفق به دریافت دو جایزه بهترین کارگردانی و همین طور بهترین بازیگر مرد شده بود. در این فیلم تم «وجدان» در قالب یک تصادف که زندگی یک پزشک را با زندگی فردی از طبقات فرودست جامعه در پیوند قرار می‌دهد، متأثر از سینمای اصغر فرهادی، زبان و بیانی سینمایی می‌یابد.

مراسم اعطای جوایز نود و یکمین دوره اسکار ۲۴ فوریه (۵ اسفند) در لس آنجلس برگزار می‌شود.

بیشتر بخوانید: