جلیقه زردها صبح شنبه ۱۵ دسامبر/ ۲۴ آذر برای پنجمین هفته متوالی به خیابانها آمدند اما یک ساعت مانده به ظهر و در همان تجمعات آغازین، دهها نفر از سوی پلیس پاریس دستگیر شدند.
پاریس امروز نسبت به شنبههای گذشته کمتر زرد است و تعداد دستگیریها نیز تا به این لحظه کمتر از هفته گذشته بوده است اما خیابانهای این شهر و شهرهای دیگر فرانسه از جمله خیابان شانزهلیزه، همچنان میزبان چند صد نفر معترض است که تعدادشان کمتر از هفته پیش است.
مقامات فرانسه میگویند که تعداد معترضان این شنبه پاریس سه هزار نفر بوده است. هفته پیش معترضان پاریس به ۸ هزار تن میرسیدند. همچنین طبق آمار دولت این کشور، ۳۳ هزار نفر در شنبه پنجم در سرتاسر فرانسه به خیابانها آمدند.
پلیس فرانسه در حالت آماده باش است و ۸ هزار پلیس، خیابانهای پاریس را زیر نظر گرفتهاند. در سرتاسر فرانسه ۶۹ هزار پلیس روز شنبه سر کار حاضر شدند.
اخبار رسیده از تظاهرات امروز جوی آرام را توصیف میکردند. با وجود این در مرکز پاریس درگیریهایی رخ داد و پلیس برای متفرق کردن جمعیتی که تلاش داشتند از صف ماموران عبور کنند از گاز اشکآور و اسپری فلفل استفاده کرد.
به گزارش خبرگزاریهای رسمی فرانسه، در حالی که تا ساعت ۱۱ صبح حدود ۶۰ نفر از معترضان در پاریس دستگیر شده بودند، شمار بازداشتیها تا امروز عصر به حداقل ۹۵ نفر رسید. هفته گذشته در ساعات مشابه حدود ۵۰۰ نفر دستگیر شده بودند.
روز شنبه ۴۰ ایستگاه متروی پاریس بسته خواهند ماند و موزهها و یادبودها نیز درهایشان را به روی عموم بستهاند. شهرداری این شهر اما به توریستها گفته که موردی برای نگرانی و ترس وجود ندارد.
امروز در پاریس نمایشی اعتراضی نیز برگزار شد. گروهی از معترضان زن به هیئت ماریان (نماد ملی فرانسه و الهه آزادی) در آمدند. معترضان نیمهبرهنه با شنلی قرمز بر دوششان در برابر پلیس ایستادند. آنها را با ماریان در نقاشی اوژن دلاکروا از انقلاب فرانسه مقایسه کردهاند.
ماریان الهه آزادی و دموکراسی در نقاشی دلاکروا مردم را به آن سوی سنگرها هدایت میکند.
انصراف از اعتراض؟
به گزارش شبکه خبری فرنس ۲۴، امانوئل مکرون امید دارد «بسته تخفیف مالیاتی» که دوشنبه این هفته ۱۰ دسامبر/ ۱۹ آذر وعده داد، «حمله تروریستی» که روز سهشنبه در استراسبورگ رخ داد و «هوای زمستان» که سردتر نیز شده، جملگی موجب انصراف جلیقهزردها از اعتراضاتشان شود.
مکرون دوشنبه شب بعد از چند هفته سکوت در رابطه با حرکت جلیقهزردها سخنرانی کرد و به آنها چندین وعده داد. او گفت که مالیات سوخت را کاهش خواهد داد، مالیات بر ساعتهای اضافه کاری را لغو خواهد کرد و به حداقل دستمزد در سال آینده ۱۰۰ یورو خواهد افزود.
او همچنین از مؤسسات اقتصادی خواست تا به کارمندان خود پاداش آخر سال بدهند و این پاداش نیز بدون مالیات خواهد بود. رئیسجمهوری فرانسه همچنین وعده داد بر شرکتهای بزرگ اینترنتی مالیات بیشتری وضع کند و با فرار از پرداخت مالیات نیز مقابله کند.
مکرون گفت طرح افزایش مالیات بر سرمایه برای حقوق بازنشستگی کمتر از دو هزار یورو را هم لغو میکند.
اپوزیسیون فرانسه، چه در جناح چپ و چه جناح راست افراطی، وعدههای مکرون را ناکافی دانستند.
وزیر امور داخلی فرانسه، کریستوفر کاستانر، روز جمعه ۱۴ دسامبر/ ۲۳ آذر هشدار داد تظاهرات جلیقه زردها برای افراطگرایان خشن، از هر دو جناح چپ و راست و همینطور «راهزنان»، جذابیت پیدا کرده.
جنبش جلیقهزردها جنبشی خودجوش در فرانسه است که از نیمه ماه نوامبر از طریق شبکههای اجتماعی علیه افزایش قیمت سوخت شکل گرفت.
این جنبش به سرعت گسترش یافت و خواستههای افزایش قدرت خرید و دستمزدها به آن افزوده شد. کارشناسان معتقدند تاثیر اعتراضات جلیقهزردها در فرانسه قابل توجه بوده. این کشور تحت فشارها ناچار شد مسیر اصلاحات اقتصادی خود را تغییر دهد.
جلیقهزردها تکثیر شدهاند
در هفتهها و روزهای گذشته تعدادی از شهرهای مهم اروپا در بلژیک، هلند، یونان و بریتانیا نیز صحنه تظاهرات مردمی «جلیقه به تن»ها بوده که نسبت به حوادث فرانسه همدلی دارند و با مشکلات مشابهی دست و پنجه نرم میکنند.
علاوه بر آن شعاع تاثیر جلیقه زردها تا شمال آفریقا و خاورمیانه نیز رسیده است.
روز جمعه در تلآویو صدها جلیقه زرد تظاهرات کردند و ۱۰ تن دستگیر شدند. آنها به افزایش هزینههای زندگی اعتراض داشتند.
دولت مصر نیز چند روز قبل فروش جلیقه زرد را منع کرد و گفت که با خاطیان برخورد جدی خواهد داشت. گزارشها نشان میدهد دولت فروشندههای جلیقههای زرد را تهدید و جریمه میکند.
همچنین پلیس مصر یک وکیل حقوق بشر را در اسکندریه به جرم پوشیدن جلیقه زرد و انتشار عکسش به ۱۵ روز حبس محکوم کرد. اتهام او عضویت در گروه تروریستی و تشویق به شورش بوده است. این وکیل مصری گفته که در همبستگی با معترضان فرانسوی جلیقه زرد به تن کرده.
با نزدیک شدن به سالگرد انقلاب مصر، مقامات مصری نگران هستند جرقههای آشوب فرانسه دامن این کشور را نیز بگیرد و مردم تشویق شوند که بار دیگر نسبت به بیکاری و شرایط بد اقتصادی مصر دست به اعتراض بزنند.