هیأت صنعاء و هیأت دولت یمن، پس از دو سال توقف مذاکرات، سرانجام گفت‌و‌گوهای صلح استکهلم را آغاز کردند. فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن یادآوری کرد که طرفین برای دستیابی به صلحی پایدار می‌بایست تصمیمات دشواری بگیرند. مارتین گریفیتس از امضای توافق برای تبادل اسرا و بازداشت‌شدگان بین طرفین خبر داد و اعلام کرد که روزهای در پیش روی برای روند صلح سرنوشت‌ساز خواهد بود.

پنجشنبه ۱۵ آذر/ ۶ دسامبر: مذاکرات صلح یمن در حوالی استکهلم، پایتخت سوئد (عکس: توییتر)

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه در امور یمن پنجشنبه ۱۵ آذر/ ۶ دسامبر با سخنانی نخستین روز اجلاس صلح یمن در استکهلم را افتتاح کرد. گریفیتس گفت:

«آینده یمن در دست‌های حاضرین در جلسه امروز است. مشکلات یمن حل نخواهد شد مگر آنکه صدای تمامی گروه‌های یمنی شنیده شود. پیش از آنکه دیر شود باید کنترل اوضاع را در دست بگیریم. طرفین درگیری، هر دو خواهان کاهش تنش‌ها هستند. این امر زمینه مهمی برای مذاکرات محسوب می‌شود. آنچه که امروز اتفاق می‌افتد، نمایانگر جدیت طرفین برای رسیدن به کاهش تنش‌هاست.»

مارگوت والستروم، وزیر خارجه سوئد نیز در یک نشست خبری گفت:

«از همه شما برای حضور در سوئد تشکر می‌کنم. همه جهان امروز اتفاقات اینجا را زیر نظر دارد.»

برای دومین بار است که نمایندگان دولت عبدربه منصور هادی با نمایندگان شورشیان حوثی برای پایان دادن به جنگ داخلی یمن وارد مذاکره می‌شوند. مذاکرات صلح یمن در شهر «ریمبو» در پنجاه کیلومتری، شمال استکهلم پایتخت سوئد برگزار می‌شود. در این دور از مذاکرات می‌بایست با گفت‌وگوهایی اعتماد لازم به دست بیاید، سپس مذاکرات در مرحله‌های بعدی ادامه یابد. مارتین گریفیتس این موضوع را به این شکل بیان کرد:

«همچنان در چارچوب “مشورت‌ها” کار می‌کنیم و وارد “مذاکرات” نشده‌ایم اما امیدواریم که در پایان مشورت‌ها به یک پیشرفت محسوس برسیم.»

خالد الیمنی وزیر خارجه یمن سه‌شنبه ۱۳ آذر/ ۴ دسامبر از توافق با حوثی‌ها بر سر مبادله اسرا خبر داده بود. بر اساس این توافق احتمال می‌رود که بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر از نیروهای طرفدار دولت و بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر از شورشیان حوثی آزاد شوند. فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن با تأکید بر این توافق یادآوری کرد که هزاران نفر می‌توانند به خانواده‌هایشان ملحق شوند.

علاوه بر به اجرا درآوردن توافق تبادل اسرا، برقراری آتش‌بس در بندر الحدیده و واگذاری این بندر مهم استراتژیک به سازمان ملل، بازگشایی فرودگاه صنعاء و پرداخت حقوق معوقه کارمندان دولت در بخش‌هایی که تحت کنترل شورشیان حوثی قرار دارد از اهداف مذاکرات استکهلم است.

دو سال قبل مذاکرات صلح در کویت پس از چند هفته بی‌نتیجه پایان یافت. قرار بود سپتامبر/ شهریور گذشته گفت‌وگوهای یمن در ژنو از سر گرفته شود اما ائتلاف سعودی به هواپیمای عمانی حامل نمایندگان حوثی‌ها اجازه نشستن در فرودگاه صنعاء را نداد و این مذاکرات پیش از آنکه آغاز شود، شکست خورد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و جیمز متیس، وزیر دفاع این کشور به ائتلاف سعودی تا پایان نوامبر وقت داده بودند که مذاکرات صلح یمن را از سر گیرند. حوثی‌های یمن خواهان تشکیل شورای ریاست جمهوری در این کشورند اما خال الیمنی، وزیر خارجه یمن این پیشنهاد را رد کرده و گفته است که شورشیان حوثی می‌بایست دستگاه‌های دولتی را ترک کنند و حکومت قانونی یمن را به رسمیت بشناسند.

شورشیان حوثی اعلام کرده‌اند که حملات موشکی و پهپادی خود به تأسیسات عربستان سعودی و امارات متحده عربی را متوقف می‌کنند. ائتلاف سعودی هم در مقابل برای «اعتمادسازی» با انتقال ۵۰ تن از مجروحان حوثی به عمان برای ادامه درمان موافقت کرد.

چنانچه مذاکرات سوئد به توقف درگیری‌ها در بندر الحدیده بینجامد، می‌توان گفت گام نخست برای دستیابی به صلح برداشته شده است. تلویزیون المسیره حوثی‌ها ادعا می‌کند که در نخستین روز مذاکرات سوئد در اثر بمباران ائتلاف عربی دست‌کم سه غیرنظامی در بندر الحدیده جان خود را از دست داده‌اند.

بیشتر بخوانید: