نيروهای امنيتی جمهوری اسلامی ايران در روزهای اخير تعداد ديگری از فعالان مدنی عرب را دستگير و به بازداشتگاه‌های سازمان اطلاعات استان خوزستان منتقل کرده‌اند.

به گزارش فعالان حقوق بشر از اهواز، اين بازداشت‌ها هم‌زمان با سالگرد تظاهرات ۱۵ آوريل ۲۰۰۵ صورت گرفته است.

در روز ۱۵ آوريل سال ۲۰۰۵ شهرهای عرب‌نشين در اعتراض به “تغيير بافت جمعيت” شاهد اعتراض‌هايی بود که درپی آن ده‌ها نفر کشته و زخمی شدند.

تظاهرات هفت سال پيش پس از انتشار نامه منسوب به دفتر رياست جمهوری اسلامی ايران مبنی بر اجرای برنامه‌هايی برای “تغيير جمعيتی استان خوزستان به زيان مردم عرب بومی در مناطق عرب‌نشين استان” برگزار شده بود اما دولت ايران وجود چنين برنامه‌هايی را تکذيب نمود و نامه منتشر شده را جعلی خواند.

در دستگيری‌های چند روز اخير، نبی سواری ۴۰ ساله؛ احمد سواری ۲۵ ساله؛ صادق شرهانی ۳۰ ساله؛ حمود صياحی ۳۰ ساله؛ سيدنبی موسوی ۲۶ ساله؛ حمود سواری ۲۵ ساله و عقيل سواری ۳۰ ساله؛ از جمله بازداشت‌شدگان بودند.

فعالان حقوق بشر خوزستان می‌گويند هم‌زمان با اين موج امنيتی و برقراری ايستگاه‌های بازرسی در محلات عرب‌نشين، روستاهای اهواز و ديگر شهرهای اطراف، پادگان‌های سپاه نيز اعلام آماده‌باش کرده و سربازان عرب را به مرخصی فرستاده‌اند.

فعالان حقوق بشر خوزستان: هم‌زمان با اين موج امنيتی و برقراری ايستگاه‌های بازرسی در محلات عرب‌نشين، روستاهای اهواز و ديگر شهرهای اطراف، پادگان‌های سپاه نيز اعلام آماده‌باش کرده و سربازان عرب را به مرخصی فرستاده‌اند

چند روز پيش نيز دادگاه انقلاب حکم اعدام عارف حميديان را صادر کرد و اين حکم در مرحله اجرايی قرار گرفته است.

عارف حميديان از فعالان فرهنگی و از اقلیت عرب در استان خوزستان است که در سال ۸۹ بازداشت و پس از بازجویی‌های طولانی به مدت شش ماه در انفرادی اداره اطلاعات اهواز به‌سر برد. وی از حق دسترسی به وکیل در کلیه مراحل قضایی محروم بوده است.

نيروهای دولتی ايران در روزهای نخستين فروردين‌ماه جاری نيز ۵۰ تن از کشاورزان مناطق عرب‌نشين ايران را بازداشت کردند که به “مصادره زمين‌هايشان توسط شرکت ملی نفت” اعتراض کرده بودند.

گفته می‌شود، “مصادره زمين‌های کشاورزی توسط شرکت نفت” پس از کشف يک ميدان نفتی در اين منطقه صورت گرفته است.

برپايه همين گزارش، شرکت ملی نفت ايران قول داده بود در مقابل زمين‌های مصادره شده، در جاهای ديگری زمين‌های کشاورزی به شهروندان واگذار کند، اما نيروهای امنيتی با حمله شبانه همه آنان را دستگير و به مکان نامعلومی منتقل می‌کنند.

فعالان حقوق بشر اهوازی می‌گويند، در کمتر از يک سال ده‌ها تن در اين مناطق بازداشت و سه شهروند عرب بر اثر شکنجه در زندان‌ها جان سپرده‌اند.

سازمان ديده‌بان حقوق بشر بهمن‌ماه سال گذشته از بازداشت ۶۵ تن از شهروندان عرب ابراز نگرانی کرد.

شيرين عبادی برنده جايزه صلح نوبل ۲۰۰۳ نيز در نامه‌ای خطاب به ناوی پيلای، کميسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نوشته بود، تعدادی از ايرانيان عرب‌زبان و سنی مذهب استان خوزستان در شهر اهواز و در روز ۲۷ فروردين ۱۳۹۰ تظاهرات مسالمت‌آميزی در اعتراض به “وضعيت نامطلوب و تبعيض‌آميز” خود برگزار کردند که با خشونت نيروهای حکومت ايران روبه‌رو گرديد و در جريان رويدادهای آن “بيش از ۱۲ نفر کشته، حدود ۲۰ نفر زخمی و بيش از ده‌ها تن نيز دستگير شده‌اند.”

فعالان عرب می‌گويند، حاکميت سعی بر “تغيير بافت جمعيت” مناطق عرب‌نشين را دارد و همين امر در سال‌های اخير باعث اعتراضاتی شده است.