ایران در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی اتهام‌های آمریکا علیه این کشور را به تندی تکذیب کرد و آن را شبیه بهانه‌ها برای آغاز حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ دانست.

آمریکا ایران را به پنهان ‌کردن قابلیت‌هایش در زمینه سلاح‌های شیمیایی متهم کرده است.

نماینده ایران در سازمان منع تسلیحات شیمیایی در حال پاسخ به اتهامات آمریکا، جمعه ۲۳ نوامبر

رضا نجفی،‌ مدیرکل صلح و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران در کنفرانس منع تسلیحات شیمیایی در لاهه هلند بیانیه رسمی جمهوری اسلامی را درباره «رد قاطعانه» اتهام‌های آمریکا خواند.

ایران اتهام‌های جدید آمریکا را با بهانه‌های آغاز حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ مقایسه کرده است. در بیانیه جمهوری اسلامی آمده است «جهان هنوز دروغ تاریخی آمریکا در مورد سلاح‌های کشتار جمعی عراق را فراموش نکرده است.»

ایالات متحده با تأکید بر اینکه عراق دارای تسلیحات کشتار جمعی است، به این کشور حمله کرد. این سلاح‌ها هرگز پیدا نشدند.

کنت وارد، نماینده آمریکا در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی، پنج‌شنبه ۲۳ نوامبر/ اول آذر در لاهه گفته بود آمریکا از دیرباز نگران بوده است که ایران در خفا برنامه تسلیحات شیمیایی دارد و بدون اطلاع سازمان منع سلاح‌های شیمیایی در پی «برنامه‌ای برای تولید گاز اعصاب جهت استفاده در مقاصد تهاجمی» است.

کنت وارد ادعا کرد که ایالات متحده به موشک‌های حامل مواد شیمیایی، خمپاره‌ها و بمب‌هایی با «اصالت» ایرانی دست یافته که نشان می‌دهد ایران قابلیت‌های خود در زمینه سلاح‌های شیمیایی را از لاهه پنهان کرده است.

بیانیه تهران اتهام‌های واشنگتن را «بی‌اساس»‌ اما «نه تعجب‌آور» توصیف می‌کند. جمهوری اسلامی در عوض انگشت اتهام را به سوی آمریکا و اسرائیل نشانه گرفته و ایالات متحده را به داشتن «سابقه تاریخی»‌ در «دروغ‌گویی به جهان» درباره وجود سلاح‌های شیمیایی متهم کرده است:

«نباید فراموش کرد آمریکا تنها کشور دارنده سلاح عضو کنوانسیون سلاح‌های شیمیایی است که هنوز انهدام ذخایر تسلیحات شیمیایی خود را کامل نکرده است …. متحد وفادار آمریکا در خاورمیانه یعنی رژیم اسرائیل نیز با کمک این کشور سلاح‌های شیمیایی خود را توسعه داده است که یکی دیگر از موارد عدم پایبندی آمریکاست. همچنین آمریکا بر خلاف تعهداتش طبق کنوانسیون، سلاح‌های شیمیایی رها شده خود را که در ویتنام و کشورهای همسایه باقی گذاشته، اظهار نکرده است.»

انحراف از توجه‌ به اتهام‌های دمشق و مسکو و پیونگ‌یانگ

نشست پنج‌ساله کشورهای عضو کنوانسیون منع سلاح‌های شیمیایی در حالی برگزار شد که حملات شیمیایی در سوریه، سوءقصد به جان سرگئی اسکریپال، جاسوس دوجانبه روس در خاک بریتانیا با گاز اعصاب و قتل جان کیم جونگ نام، برادر رهبر کره شمالی در سنگاپور به روشی مشابه،‌ اجلاس لاهه را تحت تأثیر قرار داده بود.

اما سخنان نمایندگان ایران و آمریکا در نشست لاهه درباره سوریه، اتهام تلویحی متقابل به یکدیگر بود. توجه چندانی نیز به دو دولت متهم به استفاده از گازهای شیمیایی در ترور مخالفان نشد.

در بیانیه جمهوری اسلامی درباره حملات شیمیایی سوریه آمده است:

«تروریست‌ها در سوریه بدون حمایت و کمک خارجی نمی‌توانستند به سلاح شیمیایی دست پیدا کنند و این وضعیت شبیه دهه ۱۹۸۰ است که ارتش صدام توانست سلاح‌های شیمیایی به دست آورد و استفاده کند.»

بسیاری از کارشناسان دولت بشار اسد، رئیس جمهوری عربی سوریه را مسئول حملات شیمیایی در سوریه می‌دانند.

روسیه و ایران، متحدان اصلی دولت دمشق اما این حمله‌ها را «صحنه‌سازی» مخالفان مسلح اسد توصیف کرده‌اند.


در همین زمینه