پادشاه سعودی در مراسم افتتاحیه دور جدید مجلس شورای عربستان از جامعه بین‌المللی خواست برنامه هسته‌ای ایران و برنامه موشکی سپاه پاسداران را متوقف کند. ملک سلمان اعلام کرد که عربستان سعودی از طرح سازمان ملل برای خاتمه دادن به جنگ یمن حمایت می‌کند.

دوشنبه ۱۹ نوامبر/ ۲۸ آبان: ملک سلمان، پادشاه سعودی در مراسم افتتاحیه دور جدید مجلس شورای عربستان

بعد از قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول، برای نخستین بار پادشاه سعودی دوشنبه ۱۹ نوامبر/ ۲۸ آبان در مراسم افتتاحیه دور جدید مجلس شورای عربستان سخن گفت. ملک سلمان درباره قتل خاشقجی ترجیح داد سکوت کند. پادشاهی سعودی فعالیت‌های ایران در خاورمیانه را محکوم کرد، بخشی از سخنانش را به بحران سوریه و بخشی دیگر را به بحران یمن اختصاص داد. ملک سلمان گفت:

«حکومت ایران همواره در امور داخلی کشورهای دیگر مداخله کرده، با حمایت از تروریسم، اغتشاش و ویرانی در کشورهای منطقه به بار آورده است.»

پادشاه ۸۲ ساله سعودی در ادامه سخنانش گفت:

«جامعه بین‌المللی می‌بایست برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کند و مانع از فعالیت‌های جمهوری اسلامی در جهت  بی‌ثبات‌سازی و ناامنی در دیگر کشورها شود.»

ملک سلمان اعلام کرد که عربستان سعودی از تلاش‌های سازمان ملل برای صلح در یمن حمایت می‌کند:

«ایستادگی ما در کنار یمن، یک گزینه نیست بلکه وظیفه ماست تا به ملت یمن در مقابل شبه نظامیان کودتاچی تحت حمایت ایران یاری رسانیم. ما خواستار راهکار سیاسی در یمن بر اساس قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت، طرح ابتکاری کشورهای حوزه خلیج [فارس] و دستاوردهای گفت‌وگوهای جامع ملی یمن هستیم.»

پادشاه سعودی اعلام کرد که عربستان از «یک راهکار سیاسی برای برون‌رفت سوریه از بحران کنونی و خروج سازمان‌های تروریستی از این کشور و بازگشت آوارگان سوری به وطنشان» حمایت می‌کند.

ملک سلمان بدون هیچگونه اشاره‌ای به پرونده قتل جمال خاشقجی، از دادستانی کل عربستان سعودی به خاطر انجام وظایفش قدردانی کرد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه پیش از این احتمال داده بود که دستور قتل خاشقجی در بالاترین سطوح مقامات سعودی اتخاذ شده. اردوغان اما گفته بود که احتمالاً پادشاه سعودی از این تصمیم بی‌اطلاع بوده است.

ساعتی قبل از سخنرانی پادشاه سعودی آلمان ورود ۱۸ شهروند عربستان به خاک این کشور را ممنوع اعلام کرد. به گفته سخنگوی دولت آلمان ۱۵ تن از این اشخاص در قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول دست داشته‌اند و سه تن دیگر هم از آمران قتل خاشقجی بوده‌اند. هفته گذشته هم وزارت خزانه‌داری آمریکا ۱۷ شهروند سعودی را در ارتباط با پرونده قتل خاشقجی تحت تحریم قرار داد. دو روز قبل واشنگتن‌پست گزارش داده بود که سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیا) در پی تحقیقاتش به این نتیجه رسیده که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی فرمان قتل جمال خاشقجی را صادر کرده‌است.

بیشتر بخوانید: