سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ایران گفته این کمیسیون معتقد است دولت نباید از این پس به دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند کمک کند. او گفته تضمیمی نیست که این دانشجویان به داخل برگردند.
سید حمایت میرزاده گفته باید از دانشجویانی که تا پیش از شرایط کنونی کشور برای تحصیل به خارج رفته اند، حمایت کرد، اما از این به بعد اولویت تحصیل داخل کشور باشد.
این نماینده مجلس تاکید کرده انصاف نیست برای رشتههای دانشگاهی که در داخل کشور دانشگاههای معتبری دارد، جوانان خارج را ترجیح دهند و از طرفی دولت به دانشجویان خارج ارز تخصیص دهد.
به گفته میرزاده نه کشور شرایط پرداخت هزینه این دانشجویان را دارد و نه درست است که با وجود مشکلات دارویی، مواد غذایی و مواد اولیه بسیاری از کارخانه ها، برای دانشجویان خارج از کشور هزینه شود.
این نماینده مجلس پیشنهاد داده که دولت میتواند برای رشتههایی که در داخل امکان تحصیل آنها وجود ندارد یا دولت نیاز به بورسیه در خارج داشته و نیاز به این رشتهها حیاتی است، ارز تخصیص دهد.
میرزاده همچنین گفته برخی دانشجویان خارج از کشور در دانشگاه های غیرمعتبر تحصیل میکنند با این حال، با مشکلی که برای ارز به طور کلی و ارز دانشجویی به شکل خاص ایجاد شده، شرایط برای برخی از خانوادههایی که فرزندان خود را برای تحصیل به خارج از کشور فرستاده اند، بسیار سخت است و باید شرایط کنونی این خانوادهها را درک کرد.
پس از نوسانات ارزی و اعلام سیاستهای ارزی جدید، دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج، برای تأمین هزینههای خود دچار مشکل شدند.
تاکنون راه حل اصلی وزارت علوم برای حل این بحران تسهیل شرایط بازگشت به کشور بوده است.
۲۰ مرداد ماه امسال بانک مرکزی اعلام کرد که سهمیه ارز دانشجویی با نرخ دولتی تنها تا پایان شهریور امسال برقرار است. بنا بر این تصمیم، ارز دانشجویی از مهر امسال «به نرخ بازار و از طریق دو بانک» پرداخت خواهد شد.
در مقابل دانشجویان و خانوادههای آنان چندی پیش در اعتراض به تصمیم بانک مرکزی برای قطع سهمیه ارز دانشجویی یک کارزار مجازی راه انداختند. شماری از دانشجویان و خانوادههایشان نیز چندین مرتبه مقابل ساختمان بانک مرکزی و وزارت علوم تجمع کردند.
بانک مرکزی ایران پیش از این سالانه حداکثر ۱۵۰۰۰ دلار سهمیه ارزی به دانشجویان خارج از کشور تخصیص میداد. علاوه بر این ۵۰۰ دلار نیز به هر یک از اعضای خانواده این دانشجویان پرداخت میشد.
آمار دقیقی از شمار دانشجویان ایرانی در دانشگاههای خارج از ایران در دست نیست. آذر سال گذشته دبیرخانه نهاد رهبری در امور دانشجویان خارج از کشور، شمار این دانشجویان «تعیین وضعیت شده» را ۷۰ هزار تن اعلام کرد. با این حال مسئول این دبیرخانه گفته است: با دانشجویانی که «وضعیت خود را ثبت نکردهاند» شمار دانشجویان ایرانی دانشگاههای خارج از کشور به ۱۰۰ هزار نفر میرسد.
شرایط حساسی پیش روداریم نباید پول ملت را به بهانه فرهیختگی به جیب یک عده مفت خور ریخت اکثر این حضرات از خانواده های وزارت علوم و بهداشت هستند الان شرایط عوض شده فرهیخته کسی است که از مرزها مواظبت می کند و ادعایی هم ندارد ارز منابع ملی است و صرفه جویی واجب است فعلا تحصیل الویت نیست
محمد / 10 November 2018