ایالات متحده آمریکا رسماً از صبح دوشنبه ۱۴ آبان/۵ نوامبر تحریم‌هایی را که در سال ۲۰۱۵ و در پی توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی به تعلیق درآمده بود، مجدداً علیه ایران اعمال کرد. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی گفت برای مذاکره به واسطه نیازی نیست، مشروط بر اینکه طرف مقابل برای قول و عهد خود ارزش قائل باشد.

نشست دوشنبه ۱۴ آبان رئیس جمهوری اسلامی با معاونان و مدیران وزارت اقتصاد و دارایی، همزمان با آغاز دور دوم تحریم نفت ایران

دور تازه تحریم‌های آمریکا علیه ایران به طور ویژه صادرات نفت جمهوری اسلامی و تبادلات بانکی را شامل می‌شود. قرار است ساعت ۸:۳۰ دقیقه بامداد به وقت واشنگتن مایک پمپئو، و استیو منوچین، وزیران خارجه و خزانه‌داری آمریکا در یک نشست خبری جزئیات تحریم‌ها را اعلام کنند. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی، دوشنبه ۱۴ آبان در دیدار خود با مدیران اقتصادی ایران درباره احتمال مذاکره با ایالات متحده آمریکا گفت:

«در مجمع عمومی سازمان ملل رهبران چهار کشور بزرگ آمدند واسطه شدند که با رئیس جمهوری آمریکا ملاقات کنم. این موضوع واسطه نمی‌خواهد. ما برای حرف زدن مشکلی نداریم به شرطی که طرف ما برای حرف، قول و عهد خودش ارزش قائل باشد. شما به تعهدات خود عمل کنید آنگاه صحبت خواهیم کرد، ما برای حرف زدن مشکل نداریم، طرف ما اگر طرفی باشد که برای حرف و قول و عهد و پیمان خود ارزش قائل باشد حرف زدن که مشکل ندارد.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا شنبه گذشته پیش‌بینی کرده بود که سران جمهوری اسلامی ممکن است زمانی بر سر میز مذاکره با آمریکا برمی‌گردند. ترامپ گفته بود:

«زمانی می‌رسد که مقام‌های جمهوری اسلامی باهوش می‌شوند و بازمی‌گردند که مذاکره کنند. برای توافقی واقعی و منصفانه و توافقی که به شکوفایی‌شان منجر شود. ما خواهان شکوفایی آنها هستیم.»

ایالات متحده آمریکا اعلام کرده که در توافق هسته‌ای با ایران تحدید نفوذ جمهوری اسلامی در خاورمیانه و برنامه موشکی سپاه پیش‌بینی نشده، بنابراین توافق ناقصی است.

روحانی در بخش دیگری از سخنانش در جمع مدیران اقتصادی به طور سربسته با اشاره به اختلافات داخلی گفت:

«از تخلفات آمریکا نمی‌گذریم و در برابر آنها می‌ایستیم اما در عین حال حواسمان جمع است که باید چگونه از این فضای به وجود آمده بهره‌برداری کنیم. چرا باید از بهره‌برداری درست از فضایی که ملت ایجاد کرده ناراحت شویم؟ نباید چنین باشد و همه باید نسبت به منافع ملی متحد باشیم و راهی را که انتخاب کردیم به خوبی ادامه دهیم.»

بخشی از این اختلافات به وزیران اقتصادی دولت برمی‌گردد. روحانی یک بار دیگر اعلام کرد که دولت او یک دولت فراجناحی خواهد بود که می‌بایست از نظر رئیس جمهوری اسلامی تمکین کند:

«افرادی که در دولت دوازدهم عهده‌دار مسئولیت می‌شوند باید خواسته و  نظر اکثریت مردم که در انتخابات رای دادند را به طور کامل باور و قبول داشته باشند و اگر کسی اینطور نیست نمی‌تواند مسئولیت سنگین را برعهده بگیرد.»

روحانی از فرصتی که تحریم ایران پیش آورده استفاده کرد و از مجلس شورای اسلامی خواست به وزیران پیشنهادی او برای تصدی وزارت‌خانه‌های اقتصادی رأی اعتماد دهد:

«معرفی کابینه به مجلس و در نهایت رأی نمایندگان محترم و تشکیل دولت، باید مایه امید، آرامش و وحدت بیشتر برای مردم ما باشد و نباید به یک اختلاف و فاصله تبدیل شود و همه باید تسلیم افکارمان باشیم. به عنوان رییس جمهور، وزرا را انتخاب و در نهایت به مجلس معرفی می‌کنم و این حق نمایندگان مجلس است که به وزرا رای بدهند و یا رای ندهند.»

هم‌زمان با آغاز دور تازه‌ای از تحریم نفتی ایران، رزمایش مشترک پدافند هوایی در شمال مرکز و غرب ایران نیز آغاز شده است.

بیشتر بخوانید: