علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در آستانه اجرایی‌شدن دور دوم تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران گفت که آمریکا در چهل سال اخیر در برابر ایران «از انواع تحرکات و دشمنی‌ها» استفاده کرده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا اما بار دیگر بر امکان مذاکره با رهبران ایران برای دستیابی به یک «توافق واقعی» تأکید کرد.

دیدار خامنه‌ای با شماری از دانش‌آموزان،‌ شنبه ۱۲ آبان

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام رهبری، خامنه‌ای شنبه ۱۲ آبان در سخنانی به مناسبت روز دانش‌آموز آمریکا را به راه‌انداختن «جنگ نظامی»، «جنگ اقتصادی» و «جنگ رسانه‌ای» دائم با ایران در چهل‌سال اخیر متهم کرد و گفت:

«اینکه اکنون می‌گویند تحریم ها، اقدامی جدید بر ضد ایران است، در واقع کلاه گذاشتن بر سر خود و یا ملت آمریکا است زیرا موضوع تحریم از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی وجود داشته است.»

مقام‌های آمریکایی تحریم‌های جدید علیه ایران را بی‌سابقه‌ترین تحریم‌ها در طول تاریخ توصیف کرده اند.

مایک پمپئو و استیو منوچین، وزیران خارجه و خزانه‌داری آمریکا جمعه اعلام کردند که تحریم‌های لغو شده این کشور علیه ایران از دوشنبه پنجم نوامبر بازخواهد گشت. این تحریم‌ها به بخش‌های انرژی (نفت)، کشتیرانی و مالی مربوط می‌شود.

رهبر جمهوری اسلامی هدف آمریکا از به تعبیر او «دشمنی» با تهران را «سیطره مجدد» بر ایران خواند و گفت پروژه آمریکا شکست خورده است: «امروز تنها کشوری که آمریکا کوچکترین نقشی در تصمیمات آن ندارد، جمهوری اسلامی ایران است و این، به معنای شکست آمریکا است.»

او «هدف اصلی توطئه های ۴۰ سال اخیر» آمریکا را «بازگشت به سیطره دوران رژیم ستم شاهی در ایران» توصیف کرد.

خامنه‌ای همچنین مدعی شد که آمریکا رو به زوال است و آن را وعده «سنت الهی» دانست: «براساس سنت الهی، آمریکا محکوم است که از صحنه قدرت جهانی زایل بشود».

علی خامنه‌ای همچنین ادعا کرد که آمریکا نسبت به حمله از سوی برخی کشورهای دیگر به ایران هشدار داده است:

«آمریکایی ها ما را تهدید می کنند و پیغام می‌دهند که اگر جوانان فلان کشور به نیروهای ما یا طرفداران ما حمله کنند ایران را مقصر می دانیم اما ما می‌گوییم شما غلط می کنید ایران را مقصر می دانید بلکه باید به اقدامات تنفر برانگیز خودتان در آن کشورها نگاه کنید.»

«جوانان» احتمالاً اشاره‌ای است به شبه‌نظامیان یا گروه‌های اسلام‌گرای مخالف آمریکا که در افغانستان، پاکستان، یمن، سوریه، عراق و لبنان حضور دارند. رهبر جمهوری اسلامی توضیح بیشتری نداد اما از «جوانان» خواست که «دشمنی با آمریکا» را فراموش نکنند.

پیش از این مایک پومپئو گفته بود که دونالد ترامپ حاضر به مذاکره با خامنه‌ای به عنوان تصمیم‌گیرنده اصلی بر سر پرونده هسته‌ای است. رهبر جمهوری اسلامی هر گونه مذاکره با آمریکا را رد کرده.

ترامپ جمعه‌شب نیز در یک گردهم‌آیی انتخاباتی در ایالت ایندیانای آمریکا با اشاره به بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران و خروج از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) بار دیگر به احتمال مذاکره اشاره کرد و گفت:

«ما سنگین‌ترین تحریم‌های تاریخ را علیه رژیم خشن تهران اعمال کرده‌ایم و بالاخره زمانی آنها خیلی باهوش می‌شوند و [پای میز مذاکره] بازمی‌گردند و بر سر یک توافق واقعی رایزنی می‌کنند؛‌ توافقی منصفانه که به آنها اجازه پیشرفت بدهد».

راهپیمایی اربعین

خامنه‌ای در این سخنرانی با اشاره به راهپیمایی اربعین آن را «معجزه» خواند و غرب را به این چالش فراخواند که «اگر آنها هم می‌توانند، چنین حرکت بی‌نظیری را راه بیندازند».

او وعده داد راهپیمایی اربعین هر سال «عظیم‌تر و بهتر» شود.

برخی از تحلیل‌گران راهپیمایی اربعین را تلاش جمهوری اسلامی برای رقابت نمادین با آیین سالانه حج می‌دانند که در کشور عربستان سعودی، رقیب منطقه‌ای ایران برگزار می‌شود.


در همین زمینه