حسن روحانی در جلسه هیئت دولت اطمینان داد که آمریکا در اقدامات خود علیه ایران موفق نخواهد شد. او گفت آمریکا می‌خواهد مردم ایران را «عصبانی» کند اما مردم از آمریکا عصبانی هستند و نه از دولت و نظام حاکم بر ایران.

حسن روحانی، رئیس ‌جمهوری اسلامی ایران
حسن روحانی، رئیس ‌جمهوری اسلامی ایران

حسن روحانی، رئیس ‌جمهوری اسلامی ایران، چهارشنبه ۹ آبان در جلسه هیئت دولت با بیان این‌که آمریکا هیچ‌کدام از اقدامات خود علیه ایران را نمی‌تواند انجام دهد و در «توطئه جدید» خود علیه ایران پیروز نخواهد شد، گفت: «شما نه می‌توانید نفت ایران را قطع کنید و نه می‌توانید به آن حدی که مورد نظرتان است برسانید؛ شما می‌خواهید مردم ایران را عصبانی کنید؛ البته ملت ایران از آمریکا و جنایت‌های آمریکا عصبانی هستند نه از دولت و نظام خودشان.»

روحانی افزود: «آن‌ها (آمریکایی‌ها) قدم به قدم در حال عقب‌نشینی هستند؛ اول گفتند صادرات نفت را به صفر می‌رسانیم؛ بعد گفتند که در نوامبر نمی‌شود که به صفر برسانیم، چند ماه بعد ممکن است و بعد کم کم گفتند نمی‌شود به صفر برسانیم و می‌خواهیم صادرات نفت را کم کنیم.»

بر اساس استراتژی دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با تحریم نفتی ایران که از ۱۳ آبان / ۴ نوامبر آغاز می‌شود، می‌بایست صادرات نفت ایران به صفر نزدیک شود. هدف دولت ترامپ از اعمال تحریم نفتی ایران تحدید نفوذ جمهوری اسلامی در خاورمیانه و نظارت بر برنامه موشکی سپاه پاسداران است. با این حال آمریکا در برخی موارد معافیت‌هایی را درباره واردات نفت از ایران برای بخشی از متحدان خود در نظر گرفته‌ است. آخرین بار کره جنوبی از آمریکا خواست در اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران با «حداکثر انعطاف ممکن» برای شرکت‌های کره جنوبی که با ایران طرف معامله‌اند معافیت‌هایی در نظر بگیرد. ترکیه، چین و هند نیز خواهان معافیت از تحریم نفتی ایران‌اند.

حسن روحانی در همین حال به سختی‌های پیش رو نیز اشاره کرد و گفت «ممکن است، در چند ماه گذشته مقداری بر مردم ما سخت گذشته باشد و در چند ماه آینده هم سخت بگذرد»، ‌اما دولت همه تلاش خود را برای کاهش مشکلات خواهد کرد و «با کمک مردم، تولیدکننده‌ها و صادرکننده‌ها و به کمک همه فعالان اقتصادی»، نخواهد گذاشت این روند ادامه پیدا کند.

به گفته روحانی «بسیاری از کشورهای بزرگ از جمله کشورهای بزرگ در آسیا، اروپا و در قاره‌های دیگر در پیام‌هایشان در همین روزهای اخیر، اعلام کردند که در کنار ایران خواهند ایستاد».

او طرف‌های تجاری ایران را خطاب قرار داد و گفت: «این فشار آمریکا، موقت است و روابط ما با شما، یک روابط دائمی است. آمریکایی‌ها چند روزی فریادی می‌کشند و داد و فریادی می‌کنند و خواهند رفت. آن‌ها نمی‌توانند برای منطقه و ملت‌های بزرگ در این زمینه تصمیم‌گیری کنند.»

حسن روحانی و اسحاق جهانگیری، معاون اول او در چند روز اخیر ادعا کرده‌اند که ذخایر پولی و ارزی ایران از هر زمان دیگری بیشتر است و تهران برای مقابله با تحریم‌ها آمادگی دارد.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز گفته است که با عملیاتی‌شدن سازوکارهای مالی اتحادیه اروپا برای حفظ برجام در روزهای آینده، «بعید است با اعمال دور جدید تحریم‌های آمریکا اتفاق جدیدی بیفتد».

با نزدیک شدن دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران سه دیپلمات اروپایی در گفت‌وگو با رویترز گفته بودند که ساز و کار ویژه اروپا برای معاملات تجاری با ایران با آغاز این تحریم‌ها قانونی خواهند شد اما اجرای آن‌ها به آغاز سال آینده میلادی موکول می‌شود.

این «ساز و کار ویژه» برای تسهیل پرداخت‌های مربوط به صادرات و واردات ایران است. هدف این است که شرکت‌های اروپایی بتوانند بدون استفاده از کانال‌های عادی تراکنش‌های مالی بین‌المللی، با جمهوری اسلامی به داد و ستد بپردازند تا در معرض مجازات‌های اقتصادی آمریکا قرار نگیرند. «ساز و کار ویژه» بر پایه مبادله تهاتری (پایاپای) نفت در برابر کالا و خدمات و جایگزینی یورو با دلار در این معاملات قرار دارد.

مقام‌های ارشد دولت آمریکا پیش از این کشورهای اروپایی را نیز به تحریم‌های ثانویه در صورت ادامه روابط تجاری با تهران تهدید کرده‌ بودند.

بیشتر بخوانید: