شمارگان کتاب‌هایی که با مجوز وزارت ارشاد اسلامی زیر سقف سانسور در ایران منتشر می‌شود به ۲۰۰ نسخه و گاهی کمتر از آن کاهش پیدا کرده. اما کاهش تیراژ کتاب سانسور شده به معنی بی‌علاقگی خواننده ایرانی به کتابخوانی نیست. پلیس امنیت با همکاری کارگروه صیانت اتحادیه ناشران در مبارزه با قاچاق کتاب پنج انبار از کتاب‌های غیر قانونی به ارزش بیش از ۲۰ میلیارد تومان را کشف کرده است. شبکه‌ای از دستفروشان این کتاب‌های پرخواننده را که بدون نظارت وزارت ارشاد به طور غیرقانونی، با چاپ‌های مرغوب منتشر شده‌اند را همچنان عرضه می‌کند.

شغل پررونق دستفروشی کتاب (عکس: آرشیو)

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران اعلام کرده که تعداد کتاب‌های توقیف‌شده حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار جلد (نزدیک به بار ۱۰ تا ۲۰ کامیون) است. محمود آموزگار گفته است:

«پارکینگ اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در حال ‌حاضر پر از کتاب‌های قاچاقی شده که در هفته‌های گذشته کشف و ضبط شده‌اند و ما در ساختمان اتحادیه، دیگر جایی برای کتاب‌های قاچاق جدیدی که کشف شده‌اند، نداریم و به‌دنبال پیدا کردن انباری تازه برای آنها می‌گردیم.»

به گفته آموزگار قرار است در روزهای آینده خبرنگاران از مکان‌هایی که این کتاب‌ها در آن‌ها انبار شده بود دیدن کنند و دستاورد پلیس امنیت در مبارزه با کتاب‌های سانسور شده را در رسانه‌های داخلی بازتاب دهند.

ماجرا با بازداشت دو برادر به اتهام انتشار غیر مجاز کتاب «انسان خردمند» نوشته یووال نوح هراری که چندین ترجمه از آن در ایران وجود دارد آغاز شد. این دو برادر که نام آن‌ها اعلام نشده با پرداخت وثیقه ۸۰ میلیون تومانی آزاد شدند. اما پلیس امنیت رد آن‌ها را گرفت و موفق شد پنج انبار بزرگ کتاب‌های پرفروش و غیر مجاز را که به آن‌ها تعلق داشت کشف کند.

این انبارها در محله اتابک، در خیابان جمال‌زاده، میدان امام حسین و پاساژ نادر قرار داشتند.

یکی از حاضران که در عملیات توقیف انبارها حضور داشته به رسانه‌های داخلی گفته است تعداد زیادی از این کتاب‌ها، نسخه‌های قاچاقِ چندعنوانِ پرفروش ناشران بزرگ کشور هستند. گروه دیگری از کتاب‌های توقیف‌شده «عنوان‌های ضدانقلاب» و شامل «کتاب‌های توهین‌آمیز» به خمینی و به طور کل، آموزه‌های انقلاب اسلامی و کتاب‌هایی علیه مذهب‌‌اند. گروه سوم هم شامل کتاب‌هایی می‌شوند که وزارت ارشاد اسلامی اجازه چاپ آن‌ها را نداده است.

رسانه‌های داخلی گزارش داده‌اند که این کتاب‌ها در چاپخانه‌ها با کیفیت مرغوب بازنشر می‌شدند و در شبکه‌ای از ۸۵۰ دستفروش در اختیار علاقمندگان به کتاب بی‌سانسور قرار می‌گرفتند.

پلیس امنیت موفق نشده شبکه دستفروشان را متلاشی کند.

بیشتر بخوانید: