سازمان ديده‌بان حقوق بشر از دولت افغانستان خواست تا بيش از ۴۰۰ زن را که به دليل “جرايم اخلاقی” زندانی هستند آزاد سازد.

اين سازمان گزارشی را در اين زمينه بر اساس گفت‌وگو با ۵۸ تن از اين زنان در سه زندان زنان و سه مرکز اصلاح و تربيت دختران در مناطق مختلف افغانستان و نظرخواهی از شماری از مسئولان ادارات عدلی و قضايی،‌ فعالان جامعه مدنی و حقوق زنان تدوين کرده است.

در اين گزارش گفته شده که حدود نيمی از زنان در زندان‌ها و تقريبأ تمامی دختران در مراکز اصلاح و تربيت،‌ به اتهام جرايم اخلاقی زندانی هستند و يا در بازداشت به‌سر می‌برند.

گفته شده که اين افراد به‌دليل ازدواج‌های اجباری و خشونت خانوادگی از خانه گريخته‌اند و يا بازداشت شده‌اند.

کنت روت،‌ رئيس ديده‌بان حقوق بشر از دولت افغانستان خواست تا “قانون منع خشونت عليه زنان” را با جديت اجرا کند

کنت روت Kenneth Roth،‌ رئيس ديده‌بان حقوق بشر در يک نشست خبری در کابل گفت که افغانستان تنها کشور جهان است که در آن فرار زنان از خانه، “جرم” قلمداد می‌شود.

وی گفت: “هر چند در قوانين افغانستان، فرار از خانه جرم عنوان نشده است اما بر اساس هدايت دادگاه عالی افغانستان، با اين پديده به‌عنوان جرم برخورد می‌شود.”

کنت روت از حامد کرزی، رئيس جمهور افغانستان خواست تا فرمانی صادر کند که فرار از خانه در اين کشور جرم خوانده نشود و تمامی کسانی را که به اين اتهام زندانی هستند و در بازداشت به‌سر می‌برند آزاد کند.

رئيس سازمان ديده‌بان حقوق بشر همچنين گفت که از دولت افغانستان می‌خواهد تا “قانون منع خشونت عليه زنان” را با جديت اجرا کند و کسانی را مرتکب خشونت عليه زنان می‌شوند مورد پيگرد قرار دهد.

بر پايه گزارش اخير کميسيون حقوق بشر افغانستان،‌ در ۹ سال گذشته بيشتر از ۳۹ هزار مورد خشونت عليه زنان از جمله خشونت‌هايی که منجر به فرار زنان و دختران از خانه شده در اين کشور به ثبت رسيده است.

ديده‌بان حقوق بشر دستاوردهای ۱۰ سال گذشته دولت افغانستان را در زمينه برخورداری از آموزش،‌ کاهش نرخ مرگ‌ومير مادران، دست‌يابی به فرصت‌های شغلی و نقش‌آفرينی در امور مختلف را قابل ملاحظه خوانده اما خواهان تعهدات بيشتر دولت افغانستان و جامعه بين‌المللی در حمايت از حقوق زنان در اين کشور شده است.