مجتبا یوسفیپور – ماه مارس امسال، ماه اکران فیلمهای علمی – تخیلی پرخرج در سینماهای آمریکا است. از روز جمعه گذشته، ۲۳ مارس ۲۰۱۲، نمایش عمومی فیلم «بازیهای گرسنگی» ساخته گری راس به شکل همزمان در حدود ۴۰ کشور آغاز شده است.
به گفته وبسایت سینمایی «هالیوود ریپورتر» و بر اساس نظرسنجیها، پیشبینی میشود این فیلم یکی از پرفروشهای این فصل باشد. در اکران این هفته میپردازیم به معرفی فیلم «بازیهای گرسنگی».
چون بسیاری دیگر از فیلمهای علمی تخیلی، داستان فیلم در آینده اتفاق میافتد، آیندهای نامعلوم. در سرزمینی که زمانی کشور آمریکا بوده و اکنون به کشور پانم تبدیل شده. «پانم» از یک پایتخت بزرگ و ثروتمند و ۱۲ منطقه فقیرنشین تشکیل شده است. حدود ۷۰ سال قبل، این کشور از ۱۳ منطقه تشکیل شده بود که بعد از یک شورش عمومی، منطقه سیزدهم از بین میرود. از آن پس برای یادآوری آن روز و مجازات متخلفان، هر سال در مراسمی ۲۴ نوجوان دختر و پسر ۱۲ تا ۱۸ ساله از میان ۱۲ منطقه برگزیده میشوند تا با یکدیگر بجنگند و در پایان این مبارزههای تن به تن، تنها یکی زنده میماند. کتنیس دختر ۱۶ سالهای است که به همراه مادر و خواهر کوچکترش در منطقه ۱۲ زندگی میکند. خواهر ۱۲ ساله او که به اجبار برای نخستینبار در مراسم قرعهکشی سالانه شرکت کرده، انتخاب میشود تا در مسابقات مرگبار سالیانه «بازیهای گرسنگی» به میدان برود. کتنیس برای حفاظت از خواهرش، داوطلبانه جایگزین او میشود که به عنوان یکی از ۲۴ جنگجو در این مراسم شرکت کند.
«بازیهای گرسنگی» بر اساس رمانی به همین نام نوشته سوزان کالینز ساخته شده است. رمان نخستینبار در سال ۲۰۰۸ میلادی منتشر و با استقبال خوب خوانندگان روبرو شد و به سرعت به یکی از پرفروشهای سال تبدیل گردید. این کتاب تاکنون به ۲۶ زبان ترجمه شده است. در سال ۲۰۰۹ کمپانی «لایونزگیت» حقوق اقتباس سینمایی کتاب را خریداری کرد و سوزان کالینز، نویسنده کتاب خود مسئولیت نوشتن فیلمنامه را بر عهده گرفت. پس از آماده شدن فیلمنامه، بازنویسی آن به بیلی ری، فیلمنامهنویسی که آثاری چون «آتشفشان» و «رنگ شب» را در کارنامه خود دارد سپرده شد. با پیوستنگری راس در مقام کارگردان به پروژه در سال ۲۰۱۰، بار دیگر فیلمنامه توسط او و دیگر فیلمنامهنویسان بازنویسی شد و سرانجام فیلمبرداری فیلم در سال ۲۰۱۱ با بودجهای ۷۵ میلیون دلاری آغاز شد.
فیلم توسط گری راس کارگردانی شده است. این سومین ساخته او در مقام کارگردان است. او پیشتر چهار بار نامزد دریافت جایزه اسکار شده است که سه بار آن برای نوشتن فیلمنامه فیلمهای «بزرگ»، «دیو» و «سیبیسکویت» یا «بیسکویت دریایی» بوده است. او در این تازهترین ساختهاش این امکان را داشته است که فیلمساز شناختهشدهای چون استیون سودربرگ را به عنوان کارگردان دوم در کنار خود داشته باشد.
راس، در ارتباط با دلایل علاقهاش به ساخت این فیلم میگوید: «داستان به شما اجازه نمیدهد که برای لحظهای رهایش کنید. این احساسی است که موقع خواندن کتاب داشتم. دوست داشتم سریعتر ورق بزنم و جلوتر بروم. من شوکه شده بودم و از لحاظ احساسی داستان من را درگیر خودش کرده بود. از همان لحظه اول شخصیت دختر داستان برایم مهم شده بود. برایم خیلی واقعی بود و درکش میکردم. داستانهای معدودی هستند که میتوانند اینگونه من را جذب خودشان کنند و با خود به هر جا که بخواهند بکشند. فکر میکنم ما همین کار را در فیلم هم کردهایم. اینکه به سرعت مخاطب در داستان درگیر شود. این یک داستان کامل و عالی است که شخصیت اصلی آن به شکلی ویژه رشد میکند و در داستان پرورش مییابد. معمولاً چیزی مانند این را زیاد نمیبینید.»
در کتاب داستان اصلی از زاویه دید اول شخص روایت میشود. راس سعی کرده است با گرفتن نماهای بسته از شخصیت اصلی فیلم و استفاده از شیوه دوربین روی دست این حس را به تماشاگر منتقل کند. او خود در ارتباط با چگونگی تبدیل رمان به یک فیلم سینمایی میگوید: «همیشه میان کتاب با آنچه بر پرده میآید تفاوتهایی هست. این تفاوتها اما همیشه بد نیست، گاهی به معنای موقعیتی برای فیلمساز است. سوزان، نویسنده کتاب هم این کار را کرده است. در کتاب او همیشه سعی میکند تا از زاویه دید شخصیت اصلی ماجراها را تعریف کند. اما من این موقعیت را داشتم تا جاهایی که میتوانم از زاویه دید اول شخص فاصله بگیرم. در کتاب، سوزان این امکان را داشت تا ذهنیت شخصیت اصلی را بیان کند، من نمیتوانستم درون ذهن او را فیلمبرداری کنم اما میتوانستم آنچه که به آن فکر میکند را نشان دهم. این تفاوت زبان سینمایی و زبان ادبی ریشه دارد در استفاده از مصالح کار.»
بازیگران بسیاری برای بازی در نقش اصلی فیلم کاندید شده بودند، اما در نهایتگری راس، کارگردان فیلم، جنیفر لورنس را برای ایفای این نقش برگزید. این بازیگر جوان آمریکایی در سال ۲۰۱۰ با بازی در فیلم «استخوانهای زمستانی» نگاهها را به خود جلب کرد و موفق شد برای بازی در این فیلم در سن بیست سالگی نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن شود.
از دیگر بازیگران شناختهشدهای که در این فیلم حضور دارند میتوان به وس بنتلی، استنلی توچی و وودی هارسلون اشاره کرد. وودی هارلسون، بازیگر فیلمهایی چون «جانیان بالفطره» و «پیشنهاد بیشرمانه» در این فیلم نقش استاد کتنیس، شخصیت اصلی فیلم را بازی کرده است. او کسی است که تکنیکهای مبارزه را به کتنس میآموزد و او را برای رفتن به میدان نبرد و پیروز شدن آماده میسازد.
هارلسون در ارتباط با چگونگی پیوستنش به این پروژه میگوید: «فیلمنامه را برایم فرستادند. من درباره کتاب چیزی نمیدانستم. به نظرم آمد جای کار زیادی ندارد. کمی دودل بودم. از اینجا و آنجا میشنیدم که کتاب خیلی خوبی بوده است. در نهایت تصمیم گرفتم که این نقش را بازی نکنم. اما گری به من تلفن کرد و گفت برای این نقش انتخاب دومی در نظر ندارد و من باید این نقش را بازی کنم. قبول کردم و همان زمان شروع به خواندن کتاب کردم. به نظرم کتاب خیلی خارقالعاده و ویژهای آمد.»
«بازیهای گرسنگی» به عنوان یک فیلم عامهپسند موفق شده تقریباٌ نظرهای مثبتی از منتقدان دریافت کند. نکتهای که بسیاری از منتقدان به آن اشاره کردهاند، وفاداری فیلم به کتاب و اقتباس سینمایی خوب از آن است. ماتیو لیلند منتقد «توتال فیلم» یکی از کسانی است که با دادن چهار ستاره از پنج ستاره به فیلم، آن را اقتباسی موفق با یک کارگردانی خوب توصیف میکند. اولی ریچاردز، منتقد مجله «امپایر» نیز چون لیلند با دادن چهار ستاره به فیلم، آن را یکی از بهترین ساختههای سالهای اخیر در این ژانر میداند. راجر ایبرت نیز سه ستاره از چهار ستاره همیشگی خود را نثار فیلم کرده است و با تعریف از بازی جنیفر لورنس، بازیگر اصلی فیلم، آن را اثری سرگرمکننده معرفی میکند که به خوبی به مقصود خود نائل میآید.
«بازیهای گرسنگی» نخستین بخش از یک سهگانه است. کمپانی فیلمسازی «لایونزگیت» از هماکنون خبر ساخته شدن قسمت دوم آن را اعلام کرده است. گفته شده قرار است قسمت دوم فیلم را نیزگری راس کارگردانی کند.
«بازیهای گرسنگی» با زمان ۱۴۲ دقیقه، محصول سال ۲۰۱۲ کشور آمریکا است.
مشخصات فیلم
بازیهای گرسنگی
The Hunger Games
نویسندگان: گری راس، سوزان کالینز، بیلی ری
Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray
کارگردان: گری راس
Gary Ross
بازیگران: جنیفر لارنس، لیام همسورث، جاش هاچرسون، وودی هارلسون
Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Woody Harrelson
در همین زمینه:
::وبسایت فیلم «بازیهای گرسنگی»::
::برنامه رادیویی «اکران» در رادیو زمانه::
ویدئو: پیشپرده فیلم «بازیهای گرسنگی» ساخته گری راس
«سیبیسکویت» نام یک اسب مسابقه بوده است و این به معنی اسم خاص است چرا آن را به صورت «بیسکویت دریایی» ترجمه کرده اید؟
کاربر مهمان / 29 March 2012
دوست عزیز. به نکته درستی اشاره کرده اید، اما اگر نگاهی به رسانه های فارسی زبان بیاندازید می بینید فیلم به این نام ترجمه شده و شناخته می شود. هدف از نام بردن از کارهای قبلی یک فیلمساز یادآوری او برای مخاطب است و برای همین به هر دو شکلی که ممکن است مخاطب نام این فیلم را به خاطر بیاورد اشاره شده است. باز هم سپاس از اشاره درستتان
مجتبا / 30 March 2012