هفتهها پس از برگزاری انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان عراق در ۳۰ سپتامبر، کمیسیون انتخابات بالاخره نتایج رسمی را منتشر کرد. احزاب حاکم پیشین بار دیگر پیروز انتخابات هستند اما دولت محلی باید به شکل ائتلافی تشکیل شود.
حزب دموکرات کردستان (ک د پ) با بیش از ۶۸۸ هزار رأی با اختلاف نسبت به دیگر احزاب در رده نخست قرار گرفت و ۴۵ کرسی از ۱۱۱ کرسی پارلمان را به دست آورد. بنابراین حکومت بعدی در اقلیم نیز حکومتی ائتلافی خواهد بود.
حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق با ۳۱۹ هزار رأی جایگاه دوم را به خود اختصاص داد و ۲۱ کرسی پارلمان را به دست آورد. اتحادیه میهنی در ۲۰۱۳ تنها ۱۸ کرسی به دست آورده بود.
اما حزب گوران (تغییر) که در پارلمان قبل ۲۴ کرسی داشت، این بار با ۱۸۶ و ۹۰۳ رأی فقط ۱۲ نماینده به مجلس خواهد فرستاد.
حزب نسل نو ۸ کرسی، کومال هفت کرسی، حزب کمونیست یک کرسی و ائتلاف چپگرای مدرن نیز یک کرسی از آن خود کردند.
احزاب اسلامگرای اتحادیه اسلامی کردستان و جنبش اسلامی کردستان نیز نسبت به انتخابات پیشین عملکرد ضعیفتری داشتند و ائتلاف آنها با یکدیگر تنها پنج نماینده به پارلمان خواهد فرستاد. اتحادیه اسلامی ۲۰۱۳ به تنهایی ۱۰ کرسی برنده شده بود.
از میان ۱۱ کرسی کنارگذاشتهشده برای اقلیتها در پارلمان اقلیم، ۵ کرسی به ترکمنها، ۵ کرسی به مسیحیها و یک کرسی به ارمنیان اختصاص یافت. ایزدیها نماینده نخواهند داشت.
در میان چهرهها، قباد طالبانی از اتحادیه میهنی با ۱۸۲ هزار رأی بیشترین رأی را در میان دیگر نامزدها به خود اختصاص داد. پس از او شاسوار عبدالوحید (دونالد ترامپ کردستان) از نسل جدید قرار داشت و سپس علی صالح، سرلیست گوران.
دو حزب حاکم در ماههای پس از برگزاری همهپرسی استقلال در سال گذشته دچار تنش شده بودند. اتحادیه میهنی اخیراً پس از سفر نچیروان بارزانی، نخستوزیر حکومت محلی اقلیم کردستان عراق از حزب دموکرات کردستان به بغداد و نجف برای رایزنی بر سر رئیسجمهوری آینده، این حزب را به نابودی «اتحاد کردها» متهم کرد.
برخی تحلیلگران احتمال میدهند که حزب دموکرات به جای تشکیل ائتلاف با اتحادیه میهنی بر اساس توافقنامه ۱۹۹۸ واشنگتن، به تشکیل دولت ائتلافی با گوران یا حزب «جنبش نسل جدید» به رهبری شاسوار عبدالوحید (تاجری معروف به دونالد ترامپ کردستان) دست بزند.
ملا بختیار، یکی از رهبران ارشد اتحادیه میهنی چندی پیش در گفتگو با روداو نسبت به چنین طرحی هشدار داده بود: «حتی اگر ما یک کرسی ببریم، باز هم اتحادیه میهنی هستیم. ما مسلحایم. هیچ کس نمیتواند ما را خلع سلاح کند.»
آیا اعتراض به نتایج ادامه دارد؟
یکی از دغدغههای احزاب سیاسی کردستان عراق سلامت انتخابات بود.
پس از برگزاری انتخابات سراسری عراق در ۱۲ مه، احزاب ک د پ و اتحادیه میهنی از سوی دیگر حزبها به تقلب در انتخابات و دستکاری آراء متهم شدند. این بار نیز گوران و نسل نو به نتایج اعتراض اولیه اعتراض داشتند.
احزاب اپوزیسیون تهدید کرده بودند که اگر نتایج نهایی همچون نتایج اولیه آراء باشد، پارلمان را تحریم خواهند کرد. نتایج نهایی تفاوت چندانی با نتایج اولیه ندارند. هنوز مشخص نیست واکنش آنها به این نتایج چه خواهد بود.
کمیسیون انتخابات اقلیم اعلام نتایج رسمی را به تعویق انداخته بود تا به شکایتها درباره موارد تقلب و نقض قانون در انتخابات رسیدگی کند.
این کمیسیون ۱۱۹ هزار رأی را باطل اعلام کرده است. بیشتر رأیهای باطلشده به استان اربیل تعلق داشتند.
انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان عراق ۳۰ سپتامبر برگزار شد. نرخ مشارکت در این انتخابات ۵۷ درصد و شمار واجدین رأی نزدیک به سه میلیون نفر بود. در این انتخابات ۷۲۲ کاندیدا از ۲۹ جریان سیاسی برای به دست آوردن ۱۱۱ کرسی پارلمان اقلیم کردستان عراق با همدیگر به رقابت پرداختند.
در همین زمینه