سازمان عفو بينالملل اعلام کرد که افزايش شمار اعدامها در چهار کشور ايران، عربستان سعودی، عراق و يمن در سال ۲۰۱۱ باعث شده است که مجموع جهانی مجازات مرگ در اين سال به نسبت گذشته بيشتر شود.
بر اساس گزارش اين سازمان، صرفنظر از کشور چين در سال ۲۰۱۱ دستکم ۶۷۶ مورد اعدام در ديگر کشورهای جهان ثبت شده است.
در اين سال همچنين برای ۱۸۷۵۰ نفر در ۲۰ کشور جهان نيز حکم اعدام صادر شده است.
سوزان نوسل، مدير اجرايی عفو بينالملل در اينباره به آسوشيتدپرس میگويد: “ما معتقديم که حکومتها نبايد شهروندان خود را اعدام کنند و چنين نقشی به هيچ عنوان برازنده حکومتها نيست.”
در کشورهای مختلف مسائل گوناگونی مشمول مجازات اعدام میشوند، مانند زنا، انحرافات جنسی، توهين به باورهای دينی و ارتداد در کشور ايران، يا کفرگويی در پاکستان، جادوگری در عربستان سعودی، قاچاق انسان در جمهوری کنگو و جرايم اقتصادی مانند فروش داروهای تقلبی در چين.
در مجموع پس از چين، ايران، عربستان سعودی و عراق در ردههای دوم تا چهارم جدول بيشترين اعدامها قرار گرفتهاند
حکومت چين سالانه هزاران تن را اعدام میکند که اين آمار به مراتب بيشتر از مجموع کل اعدامها در ساير نقاط جهان است، اما آمار واقعی اعدامها در چين هميشه پنهان نگاه داشته میشود و آن آماری که گاه مراجع رسمی اعلام میکنند، کمتر از ميزان واقعی اعدامهاست.
پکن ادعا میکند که با تغيير بسياری از قوانين اين کشور، شمار اعدامها نيز در اين چهار سال اخير کاهش چشمگيری يافته است، اما سازمان عفو بينالملل به پکن فشار میآورد که برای اثبات ادعای خود آمارها را منتشر کنند.
بر اساس اين گزارش، سال ۲۰۱۱ شمار اعدامها در منطقه خاورميانه ۵۰ درصد افزايش يافته است که همين باعث شده مجموع جهانی مجازات مرگ به نسبت سال ۲۰۱۰ بيشتر شود.
در اين سال ۱۴۹ مورد اعدام بيشتر از سال قبل اجرا شده است.
۹۹ درصد اعدامهای منطقه خاورميانه مربوط به کشورهای ايران، عراق، عربستان سعودی و يمن است.
ايران ۶۰ نفر را اعدام کرده است که اغلب اين اعدامها به واسطه قوانين سختگيرانهای که سال گذشته در ارتباط با مواد مخدر تصويب شدند، اجرا شدهاند.
در ايران محکومان به اعدام را اغلب از جرثقيل به دار میآويزند و آن هم در ملاء عام اعدام میکنند. همين مسئله باعث شد که يکی از کمپانیهای سازنده جرثقيل در ژاپن صادرات جرثقيل به ايران را از ماه ژوئيه گذشته متوقف کند.
در کشور عراق ۶۸ نفر اعدام شدهاند که بيشتر اعدامشدگان سنی مذهب و اعضای گروههای مسلح بودهاند. حکومتهای عربستان سعودی دستکم ۸۲ نفر و يمن نيز ۴۱ را اعدام کردهاند.
در گزارش سازمان عفو بينالملل، از آمريکا بهعنوان تنها کشور عضو جی – هشت نام برده شده است که سال گذشته مجازات اعدام در آن اجرا شد.
در اين کشور ۴۳ نفر اعدام شدند که همين باعث میشود آمريکا در رده پنجم اين جدول جهانی قرار بگيرد، اگرچه تعداد اعدامها در آمريکا به نسبت سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۰۲ کاهش يافتهاست.
در مجموع، ايران، عربستان سعودی و عراق در ردههای دوم تا چهارم اين جدول قرار گرفتهاند.
برای کنترل جنایتکاران ایرانی حکم اعدام لازم است.
بهمن / 27 March 2012