سومین انتخابات پارلمانی افغانستان از زمان حمله آمریکا و سقوط طالبان در ۲۰۰۱ آغاز شد. این انتخابات در میان دغدغه‌های امنیتی برگزار می‌شود. مقام‌های افغانستان از وقوع ۱۹۲ «رویداد ضدامنیتی کوچک و بزرگ» خبر می‌دهند که ده‌ها کشته و مجروح برجای گذاشته. کابل، پایتخت نیز صحنه یک حمله انتحاری خونین بوده است. به علاوه، مشکلات فنی در برگزاری باعث شده که انتخابات در برخی شعبه‌ها به یکشنبه کشیده شود.

دستگاه‌های بایومتریک در این دوره از انتخابات افغانستان به کار گرفته شده اند ــ‌ تصویر یک شعبه رأی‌گیری در هرات، منبع: AFP

به گزارش خبرگزاری «طلوع‌نیوز» افغانستان، ویس احمد برمک، وزیر امور داخله شنبه ۲۰ اکتبر / ۲۸ مهر اعلام کرد که «در جریان انتخابات امروز در کشور ۱۹۲ رویداد ضد امنیتی بزرگ و کوچک در کشور رخ داده اند». این ناآرامی‌ها دست‌کم ۲۸ تن را قربانی کرده است.

به گفته احمد برمک، ۱۷ غیرنظامی و ۱۱ نظامی کشته و ۸۳ غیرنظامی و ۱۹ نظامی دیگر مجروح شده‌اند.

او مدعی شده که نیروهای امنیتی جلوی وقوع یک هزار و ۷۲۵ رویداد مشابه را گرفته اند.

در یکی از شدیدترین حمله‌ها، انفجار بمب انتحاری در یکی از شعب رأی گیری در کابل دستکم ۱۵ کشته بر جا گذاشته. در این حمله انتحاری ۱۰ غیرنظامی و ۵ سرباز پلیس افغاستان کشته شدند.

به گزارش طلوع نیوز، مهاجم انتحاری بمب خود را در میان رأی دهندگان یک مرکز انتخاباتی در منطقه کوتل خیرخانه در شمال کابل منفجر کرده است.

بنابر این گزارش، پیش از این نیز چند انفجار دیگر در کابل رخ داده که اغلب ناشی از مین‌های مقناطیسی بوده.

انتخاباتی در میان دغدغه‌های امنیتی

شهروندان افغانستان در انتخاباتی به پای صندوق‌های رأی رفته‌اند که قرار بود سه سال پیش در اوایل ۲۰۱۵ برگزار شود اما به دلایل امنیتی و برای اصلاح روند ثبت هویت رأی‌دهندگان به تأخیر افتاد.

اسکن اثر انگشت بخشی از فرآیند تعیین هویت با دستگاه بایومتریک است ــ‌عکس: AFP

هرچند دولت مرکزی به شهروندان اطمینان داده بود که امنیت انتخابات تأمین خواهد شد، افغانستان سال اخیر شاهد شدت‌گرفتن خشونت‌ها و افزایش حمله‌های طالبان و گروه «دولت اسلامی» (داعش) بود. و این خشونت‌ها دامن انتخابات شنبه را نیز گرفت.

طالبان خواهان تحریم انتخابات بود و آشکارا وعده اخلال در اجرای آن را داد. ذبیح‌الله مجاهد،‌ سخنگوی طالبان هفته پیش در بیانیه‌ای گفت:

«آنهایی که تأمین امنیت انتخابات را برعهده دارند و به موفقیت این فرآیند کمک می‌کنند، باید هدف قرار بگیرند و از هیچ تلاشی برای جلوگیری از انتخابات و شکست آن نباید فروگذار کرد.»

اگرچه مذاکرات متعدد این گروه با آمریکا و نمایندگان کابل و برخی دیگر کشورها در هفته‌های اخیر امیدها برای برگزاری انتخاباتی با خشونت کمتر را زنده کرده بود.

انتخابات از همان ساعت‌های ابتدایی با برخی مشکلات روبرو شد.

به گزارش خبرگزاری «پژواک افغانستان»، رأی‌گیری در برخی شعبه‌های اخذ رأی کابل به دلیل غیرفعال‌بودن دستگاه‌های بایومتریک، فقدان ناظران انتخاباتی یا دیگر مشکلات دست کم تا ۹:۳۰ صبح هنوز آغاز نشده بود.

محمد محقق، معاون دوم ریاست اجرایی حکومت این اتفاق را «نگران‌کننده» خواند و گفته بود نابه‌سامانی‌ها در کابل «اندک نیست».

به گفته او کمیسیون انتخابات وعده داده که ساعت‌های بسته‌ماندن شعبه‌های رأی‌گیری را با افزودن به زمان رأی‌گیری در آن شعبه‌ها جبران کند.

این مشکلات پا برجای ماند و در برخی شعبه‌ها به بعدازظهر کشید.

کمیسیون انتخابات انتخابات شنبه پس از پایان رأی‌گیری که قرار بود تا ساعت چهار بعد ازظهر (به وقت محلی باشد)، اعلام کرد شعبه‌هایی که دیرتر از ساعت ۷ صبح باز شدند، تا ساعت  ۸ شب باز خواهند ماند و دیگر شعبه‌هایی که تا ۱ بعد از ظهر تعطیل بودند، فردا نیز به اخذ رأی‌ خواهند پرداخت.

آنچه باید از روند انتخابات افغانستان بدانید

شعبه‌های اخذ رأی شنبه ۲۰ اکتبر / ۲۸ مهر از ساعت ۷ صبح (به وقت محلی) در افغانستان باز شد و رأی‌گیری قرار بود تا ساعت ۴ بعدازظهر (به وقت محلی) ادامه یابد که در برخی شعبه‌ها تمدید شد.

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرده است که بیش از ۸ میلیون و ۹۱۸ هزار شهروند بالای ۱۸ سال برای رأی‌دادن در انتخابات ثبت‌نام کرده‌اند که از میان آنها تنها کمی بیش از ۳ میلیون تن زن هستند. این کمیسیون بیش از ۶۰۰ هزار مورد ثبت‌نام را به دلایل مختلف باطل اعلام کرد.

انتخابات شنبه برای انتخاب ۲۵۰ نماینده مجلس نمایندگان افغانستان (ولسی جرگه) برگزار می‌شود. بر اساس قانون، ۱۰ کرسی برای «کوچی‌ها» [کوچ‌نشین‌ها] و یک کرسی مشترک برای اجتماع‌های سیک و هندو کنار گذاشته می‌شود.

همچنین هر ولایت باید حداقل یک نماینده زن داشته باشد و در کل باید ۶۸ نماینده زن در مجلس حضور داشته باشند.

۲۵۶۵ نامزد در این دور انتخابات با یکدیگر رقابت می‌کنند که ۴۱۷ تن از میان آنها زن هستند. تنها ۲۰۵ نامزد خود را عضو حزب سیاسی معرفی کرده‌اند و بقیه به عنوان نامزد مستقل وارد رقابت‌ها شده‌اند.

جنبش ملی اسلام به رهبری عبدالرشید دوستم، معاون اول جنجالی رئیس‌جمهوری افغانستان با ۴۴ نامزد، از جمله هشت زن بیشترین شمار نامزدها را در میان احزاب و گروه‌های سیاسی به خود اختصاص داده.

در انتخابات شنبه، ۲۱ هزار شعبه اخذ رأی در پنج هزار و ۱۰۰ مرکز رأی‌گیری در ۳۳ ولایت افغانستان فعال هستند.


پانویس:

این خبر در طول روز تکمیل می شود و تیتر آن هم تغییر می کند


در همین زمینه