آلمان فروش سلاح به طرف‌های جنگ یمن را ممنوع اعلام کرده اما به‌رغم این‌که عربستان سعودی یکی طرف‌های اصلی جنگ یمن است، این کشور در طول سال جاری میلادی دومین خریدار بزرگ سلاح از آلمان بوده است.

بارگیری قایق گارد ساحلی ـ صادرات آلمان به عربستان سعودی ـ عکس از آرشیو
بارگیری قایق گارد ساحلی ـ صادرات آلمان به عربستان سعودی ـ عکس از آرشیو

وزارت اقتصاد آلمان در پاسخ به درخواست امید نوری‌پور، نماینده حزب سبزهای آلمان در بوندستاگ، پارلمان این کشور، درباره میزان فروش تسلیحات آلمان، اعلام کرده که از ماه ژانویه سال جاری میلادی تا روز ۳۰ سپتامبر / ۸ مهر صادرات سلاح این کشور به عربستان سعودی به ارزش ۴۱۶,۴ میلیون یورو بوده است.

پادشاهی سعودی در حال حاضر به‌دلیل ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد این کشور تحت فشار بین‌المللی قرار دارد. خاشقجی ظهر سه‌شنبه ۲ اکتبر / ۱۰ مهر به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود که گواهی تجرد بگیرد اما دیگر بازنگشته و همچنان اثری از او نیست. مقام‌های ترکیه معتقدند که خاشقجی را مأموران ویژه سعودی کشته‌اند اما عربستان سعودی این اتهام را رد می‌کند.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان چهارشنبه ۱۷ اکتبر / ۲۵ مهر سفر خود به عربستان سعودی را تا روشن شدن نتیجه تحقیقات درباره ناپدید شدن جمال خاشقجی به تعویق انداخت.

بر اساس آمار وزارت اقتصاد آلمان، بیشترین میزان فروش سلاح این کشور به الجزایربوده که ارزش آن معادل ۷۴۱,۳ میلیون یورو بوده است.

فروش بالای سلاح به عربستان سعودی نه فقط به‌دلیل وضعیت حقوق بشر در این کشور مورد انتقاد است، بلکه از این نظر که براساس پیمان دولت ائتلافی آلمان متشکل از احزاب دموکرات مسیحی، سوسیال دموکرات و سوسیال مسیحی که حزب سوسیال دموکرات آن را ارائه داده بود صادرات سلاح به کشورهای طرف جنگ در یمن باید متوقف می‌شد.

با این حال، معافیت برای معاملاتی که از قبل مجوز آن‌ها صادر شده بود، مجاز شمرده می‌شد. بدین ترتیب همچنان ادامه صادرات امکان‌پذیر بود.

میزان صادرات تسلیحات آلمان به پادشاهی سعودی در سال ۲۰۱۶ در مجموع حدود ۵۳۰ میلیون یورو بود.

عربستان سعودی با تشکیل ائتلافی از ۹ کشور عربی از سال ۲۰۱۵ علیه شیعیان حوثیِ مورد حمایت ایران در یمن می‌جنگد. جنگ یمن که از آن به‌عنوان جنگ نیابتی ایران و عربستان سعودی یاد می‌کنند، به یک فاجعه انسانی منجر شده و سازمان ملل از آن به‌عنوان بدترین شرایط در جهان کنونی یاد کرده است.

براساس گزارش مؤسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (SIPRI) که در اسفند سال گذشته منتشر شد، عربستان سعودی در پنج سال اخیر با افزایش ۲۲۵ درصدی خرید سلاح در مقایسه با سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲، دومین واردکننده سلاح در جهان بوده است.

براساس گزارش مؤسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (SIPRI) که در اسفند سال گذشته منتشر شد، عربستان سعودی در پنج سال اخیر با افزایش ۲۲۵ درصدی خرید سلاح در مقایسه با سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲، دومین واردکننده سلاح در جهان بوده است. عربستان سعودی سه برابر بیشتر از گذشته سلاح خریده و پس از هندوستان دومین کشوری است که بیشترین خرید سلاح را داشته است.

مؤسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم در اردیبهشت سال جاری اعلام کرد که در سال‌های اخیر افزایش هزینه‌های نظامی به‌ویژه در مناطق آسیایی و خاورمیانه تشدید شده است. چین با رتبه دوم بالاترین هزینه‌های نظامی جهان، عربستان سعودی در رتبه سوم و هندوستان در رده پنجم، سه کشور متعلق به این مناطق هستند که در بین شش کشور اصلی دارای بالاترین هزینه‌های نظامی در جهان قرار دارند.

بیشتر بخوانید: