منیژه حکمت فیلم تازه‌ای به نام «جاده قدیم» درباره تجاوز جنسی و پیامدهای آن در زندگی فرد ساخته است. این کارگردان سینمای اجتماعی ایران اهل اراک می‌گوید در شرایط فعلی که هر هفته دو فیلم کمدی به چرخه‌ اکران سینماها اضافه می‌شود، سینمای اجتماعی ایران محکوم به فناست.

منیژه حکمت: کارگردان فیلم‌های اجتماعی

ابراهیم داروغه‌زاده، در نخستین گفت‌وگویی که بعد از تصدی ریاست سازمان سینمایی ایران با رسانه‌های داخلی انجام داد گفته بود یکی از بزرگ‌ترین مشکلات سینمای ایران این است که کمدی‌های سطحی و مبتذل بخش عمده‌ای از فروش سالانه را به خود اختصاص داده‌اند. به گفته این مقام مسئول یکی از دلایل گرایش به سطحی‌نگری در سینمای ایران ناامنی فیلمسازان سینمای اجتماعی ایران است:

«شورای پروانه ساخت و نمایش فیلم‌های اجتماعی و انتقادی را با نگرانی بیشتری مورد بررسی قرار می‌دهد در نتیجه برای فیلم‌سازی که می‌خواهد فیلمی جدی و با حرف و پیام خاصی بسازد ناامنی ایجاد می‌شود.»

منیژه حکمت که نخستین بار با نمایش فیلم «زندان زنان»، خود را به عنوان یکی از چهره‌های سینمای اجتماعی ایران شناسانده بود و اخیراً فیلم «جاده قدیم» او هم به نمایش درآمده، در نامه‌ای به ابراهیم داروغه‌زاده، رئیس سازمان سینمایی ایران از حضور دلالان برای پولشویی در بازار سینمای ایران خبر داده است:

«متأسفانه بايد به عرض جنابعالى برسانم سينماى نجيب اجتماعى در دوره مديريت شما به مسلخ برده شد و توسط دلالانى با حمايت شوراى صنفى و سينمادارها و باندهاى كثيف مالى در حال ذبح شدن است. براى تاريخ و آيندگان خواهم گفت در اكران فيلم سينمايى “جاده قديم” بر ما چه گذشت: مجموعه مديريت جنابعالى دانسته و يا نادانسته متاسفانه حامى اين گروه‌ها بوده‌اند كه چنين وقيحانه جرأت پيدا كرده و كل مرجعيت سينماى اجتماعى را در اكران سلاخى كنند.»

محمد رضا فرجی، رئیس شورای اکران دوشنبه ۲۳ مهر از رسیدگی به اعتراض حکمت و طرح آن در جلسه کارگروه اکران که امروز برگزار شد خبر داده و گفته است:

«سیاست سازمان سینمایی تقویت عدالت فرهنگی در فضای اکران بوده و از خانم حکمت درخواست داریم اسناد و مدارک خود را جهت رسیدگی بهتر به کمیته انضباطی اکران ارائه کنند.»

نمایی از فیلم «جاده قدیم» ساخته منیژه حکمت: خانواده ایرانی و مسأله تجاوز جنسی

«جاده قدیم» ساخته منیژه حکمت ماجرای کارمندی به نام «مینو» است که در شب سال نو به خانه برنمی‌گردد. این فیلم که درباره تجاوز جنسی است از اوایل مهر در گروه سینمای ایران اکران شده و به عنوان تنها فیلم یک کارگردان زن در جشنواره فیلم فجر هم به نمایش گذاشته شده بود. حکمت به رسانه‌های داخلی گفته است که نسخه اکران عمومی تفاوتی با نسخه به نمایش درآمده در جشنواره فجر ندارد.

برخلاف آنچه که محمد رضا فرجی، رئیس شورای اکران ادعا کرده، در فضای اکران، از عدالت خبری نیست. ابراهیم داروغه‌زاده رئیس سازمان سینمایی ایران خود به این بحران اشاره کرده است: نهادهایی مانند سازمان اوج که وابسته به سپاه پاسداران است، با استفاده از بودجه عمومی چیز دندانگیری تولید نمی‌کنند. فیلم‌های با مفهوم و متعالی را هم نمی‌توان به سادگی نمایش داد. به همین جهت سرمایه بخش خصوصی که به پول‌های کثیف هم آلوده است به سوی ساخت کمدی‌های نازل گرایش پیدا می‌کند.

این کارگردان سینمای اجتماعی ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفته است:

« در شرایط فعلی که هر هفته دو فیلم کمدی به چرخه‌ اکران سینماها اضافه می‌شود، امثال ما «محکوم به فنا هستیم.»

مهدی کرم‌پور، کارگردان فیلم «سوفی و دیوانه»، نیز روز شنبه ۲۱ مهر در یادداشتی در اعتراض به توبقف فیلم تازه‌اش از ورود پول‌های کثیف به سینمای ایران و بی‌تفاوتی مسئولان سازمان سینمایی خبر داده بود:

«مدیران و نمایندگان نهادهاى دولتى و عمومى و سالن‌هاى حوزه هنرى و بنیاد مستضعفان در خدمت فروش و سوداگری بودن همه چیز قرار گرفته‌اند. پول‌هاى کثیف از همه طرف وارد شده ومسئولین و رسانه‌ها به سهو یا به عمد رویشان را آن طرف مى‌کنند.»

بیشتر بخوانید: