بیش از سه ماه پیش چند ایرانی از جمله یک دیپلمات به اتهام تلاش برای بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس، پایتخت فرانسه بازداشت شدند. رئیسجمهوری فرانسه میگوید مشخص نیست آیا مقامهای عالیرتبه حکومتی دستور آن را صادر کردند یا خیر.
امانوئل مکرون جمعه ۱۲ اکتبر / ۲۰ مهر در گفتگو با شبکه تلویزیونی «فرانس۲۴» درباره این پرونده بمبگذاری گفت:
«همانطور که میدانید، در ایران گاه گروههای متفاوتی وجود دارند که با هم نیز در تنش هستند. پس نمیتوانم امروز بگویم که دستور [برای بمبگذاری در نشست ۳۰ ژوئن پاریس] از طرف مقامهای ارشد یا مثلاً فلان سرویس اطلاعاتی ایران صادر شده است.»
پاسخ مکرون با بیانیه وزارت خارجه فرانسه در تناقض است که دوم اکتبر گفته بود وزارت اطلاعات ایران در پشتپرده توطئه ژوئن قرار دارد.
وزارت خارجه فرانسه به همین دلیل داراییهای متعلق به بخش امنیت داخلی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و دو ایرانیتبار را مسدود کرد. پلیس فرانسه نیز در یک عملیات «پیشگیری از تروریسم» در منطقه گراند سنت، واقع در شمال این کشور یک مرکز اسلامی به نام «مرکز زهرا» و خانههای مسئولان آن را در ارتباط با این پرونده مورد بازرسی قرار داد.
امیر س. و نیسمه ن.، یک زوج بلژیکی ـ ایرانی ۳۰ ژوئیه با اتهام تلاش برای اجرای نقشه بمبگذاری با ۵۰۰ گرم ماده منفجره دستساز پروکسید استون (TATP) و یک چاشنی انفجاری در خودروشان در بلژیک بازداشت شدند. پس از آن نیز اسدالله اسدی، دیپلمات ایران در اتریش و ساکن وین در نزدیکی شهر آشافنبورگ آلمان در ایالت بایرن بازداشت شد.
بلژیک ۱۰ اکتبر این سه تن را به همراه یک فرد دیگر رسماً به طراحی برای بمبگذاری نشست مجاهدین متهم کرد.
گردهمایی سالانه سازمان مجاهدین خلق با شرکت مریم رجوی، رهبر این سازمان و چند سیاستمدار غربی از جمله رودی جولیانی، شهردار سابق نیویورک و وکیل شخصی رئیسجمهوری آمریکا برگزار شده بود. روزنامه «گاردین» گزارش داده بود که جوانان پرشماری از میان پناهندگان، به ویژه پناهندگان سوری از کشورهای مختلف اروپایی با خرج مجاهدین به وسیله اتوبوس به این گردهمایی برده شدند.
ردپای تندروها؟
یک مقام ارشد فرانسوی به خبرگزاری «رویترز» گفته است که توطئه بمبگذاری احتمالاً از سوی تندروهای ایران و برای تخریب چهره دولت حسن روحانی طراحی شده است. رئیسجمهوری ایران به دنبال بهبود رابطه تهران و غرب، به ویژه اروپا است.
مکرون اما جمعه گفت که هنوز منتظر توضیحات بیشتر است و همتای ایرانیاش در گفتگوهای دوطرفه تا کنون توضیح بیشتری ارائه نداده.
تنشآلودشدن رابطه پاریس و تهران، به ویژه پس از خروج ایالات متحده از توافق هستهای با ایران، به نفع دولت روحانی نیست. دولت ایران تلاش میکند تا با حمایت اتحادیه اروپا بتواند «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را حفظ کند و در عین حال تحریمهای آمریکا را هم دور بزند.
رئیسجمهوری فرانسه در گفتگو با فرانس۲۴ تکرار کرد که سیاست غرب در قبال ایران باید مطالبات بیشتری از این کشور داشته باشد و به برنامه موشکی بالستیک تهران و نفوذش در کشورهای منطقه نیز بپردازد.
مکرون گفت: «من هرگز در برابر ایران سادهلوح نبودم.»
در همین زمینه