دادگاهی در ترکیه اندرو برانسون، کشیش متهم به جاسوسی را به سه سال زندان محکوم کرد، اما با توجه به دوران بازداشت او، این حکم عملاً به معنای آزادی اوست. رئیس جمهور آمریکا با انتشار پیامی در توییتر خشنودی خود از این حکم را ابراز کرد. ترامپ نوشت به زودی کشیش برانسون به آمریکا بازمی گردد.

اندرو برانسون، کشیش آمریکایی در مرکز تصویر ــ عکس: AFP

دادگاه اندرو برانسون، کشیش آمریکایی متهم به همکاری با حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) و جنبش فتح‌الله گولن، واعظ مذهبی ساکن آمریکا جمعه ۱۲ اکتبر / ۲۰ مهر در شهر ازمیر ترکیه از سر گرفته شد. این دادگاه با حضور مقامات سفارت آمریکا در آنکارا برگزار شد و بسیاری از روزنامه‌نگاران محلی و خارجی خارج از دادگاه در انتظار ماندند.

دادستان ترکیه در دادگاه درخواست ۱۰ سال زندان برای اندرو برانسون کرد و از دادگاه خواست تا حصر خانگی او برداشته شود.

دادگاه اما برانسون را به سه سال و یک ماه و ۱۵ روز زندان محکوم کرد. با توجه به دوران بازداشت او، این حکم عملاً به معنای آزادی اوست. رئیس جمهور آمریکا با انتشار پیامی در توییتر خشنودی خود از این حکم را ابراز کرد. ترامپ نوشت به زودی کشیش برانسون به آمریکا باز می‌گردد.

پیش از این، روزنامه واشنگتن‌پست خبر داده بود که توافقی پشت پرده بین آنکارا و واشنگتن برای آزادی برانسون در ازای لغو تحریم‌های آمریکا علیه ترکیه شکل گرفته است.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا توافق دولت ترامپ با دولت اسلام‌گرای رجب طیب اردوغان را تکذیب کرده‌اند.

پنس گفته بود: «ما خوشبین هستیم که دادگاه به خوبی برگزار شود و این مرد نیک که جرمی هم مرتکب نشده و از چند سال پیش در ترکیه زندانی‌ست را آزاد کند.»

دو مقام وزارت خارجه آمریکا هم تأکید کرده‌ بودند که دولت ترامپ و دولت ترکیه در این زمینه معامله نکرده‌اند.

شامگاه گذشته چهار سناتور آمریکایی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده‌ بودند که وقتش رسیده آمریکا و ترکیه به عنوان دو عضو ناتو این پرونده را ببندند و فصل تازه‌ای از روابط خود را آغاز کنند.

ترکیه اندرو برانسون، کشیش پروتستان آمریکایی را ۲۱ ماه در زندان نگه داشت. او پس از ۲۳ سال زندگی در ترکیه دستگیر شد و اکنون در حبس خانگی به‌سر می‌برد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا  ۲۶ ژوئیه / ۴ مرداد در ادامه بازداشت برانسون، تحریم‌هایی را علیه ترکیه اعمال کرد. ترکیه نیز به تلافی از توقیف اموال دو وزیر آمریکایی در آن کشور خبر داد. مقام‌های قضائی ترکیه اما گفته‌ بودند که هرگونه تصمیم جدید در وضعیت او به اکتبر موکول می‌شود.

در پی تحریم‌های آمریکا و مشکلات داخلی ترکیه، این کشور با بحران اقتصادی مواجه شد و لیر ترکیه، پول ملی این کشور، از ابتدای سال تقریباً نیمی از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است.

برونسون ۵۰ ساله، در سال ۲۰۱۶ در چارچوب سرکوب‌های دولتی پس کودتای نافرجام ماه ژوئیه همان سال دستگیر شد. او اتهامات وارده بر خود را رد کرده است.

آمریکا بازداشت اندرو برانسون را ناعادلانه خوانده و بارها خواستار آزادی او شده بود.

رجب طیب اردوغان، همچون موارد مشابه دیگر گفته بود که قوه قضائیه ترکیه مستقل عمل می‌کند و او هیچ نفوذی بر دستگاه قضائی ندارد.


پانویس:

این گزارش با اطلاعات تازه به روز شد و تیتر آن هم تغییر کرد


در همین زمینه