شورای حقوق بشر سازمان ملل در نشست ژنو خود مأموريت احمد شهيد، گزارشگر ويژه حقوق بشر در ايران را تمديد کرد.
به گزارش کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران، امروز سوم فروردين ۱۳۹۱ (۲۲ مارس ۲۰۱۲) شورای حقوق بشر سازمان ملل با صدور قطعنامهای با ۲۲ رأی موافق، پنج رأی مخالف و ۲۰ رأی ممتنع، مأموريت احمد شهيد، گزارشگر ويژه حقوق بشر در ايران را برای يک سال ديگر تمديد کرد.
سوئد بهعنوان يکی از پشتيبانان قطعنامه، آن را به نشست ژنو ارائه کرد.
در اين قطعنامه افزون بر تمديد يک ساله مأموريت احمد شهيد و تأکيد بر ارائه گزارش مستمر از سوی وی به شورای حقوق بشر؛ از حکومت جمهوری اسلامی ايران خواسته شده با گزارشگر ويژه همکاری کامل کند و برای بازديد از ايران و دسترسی وی به اطلاعات لازم به او اجازه سفر به ايران را بدهد.
اين قطعنامه همچنين از بان کیمون، دبيرکل سازمان ملل درخواست کرده است تا بهمنظور انجام مأموريت احمد شهيد منابع لازم را در اختيار وی قرار دهد.
نماينده ايران در اين اجلاس قطعنامه را “کاملأ سياسی” ناميد و گفت شورا نبايد اجازه بدهد اين بازی سياسی ادامه يابد
در اين قطعنامه با در نظر گرفتن قطعنامههای پيشين شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل که در روزهای ۲۴ مارس و ۱۹ دسامبر سال ۲۰۱۱ ميلادی به تصويب رسيدند، از عدم همکاری ايران بار ديگر اظهار تأسف شده است.
قطعنامه جديد از گزارش اخير احمد شهيد مبنی بر افزايش نقض حقوق بشر در ايران ابراز نگرانی کرده است.
تنها کشورهايی که به اين قطعنامه رأی مخالف دادند، کوبا، بنگلادش، قطر، چين و روسيه بودند.
محمدجواد لاريجانی نماينده ايران در اين اجلاس قطعنامه را “کاملأ سياسی” ناميد و گفت شورا نبايد اجازه دهد اين بازی سياسی ادامه يابد.
وی گفت برخی کشورها از مکانيسمهای حقوق بشر سازمان ملل سوء استفاده میکنند.
نماينده ايران در همين حال از “همکاریهای ايران” با شورای حقوق بشر سازمان ملل سخن گفت و اعلام کرد که سطح همکاریهای ايران با اين شورا بايد برای رد دستور کار گزارشگر ويژه مورد توجه قرار گيرد.
او همچنين به آمريکا و سوئد بهعنوان پشتيبانان اين قطعنامه حمله کرد و گزارش احمد شهيد را به “جانبداری و مغرض بودن و در نظر نگرفتن معيارهای گزارشنويسی” متهم نمود.
بان کیمون، دبيرکل سازمان ملل نيز روز يکم فروردين ۱۳۹۱ (۲۰ مارس ۲۰۱۲)، گزارش تازهای در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران منتشر نمود و در آن از عدم همکاری ايران برای ديدار احمد شهيد، گزارشگر ويژه حقوق بشر در ايران از اين کشور اظهار تأسف کرد.
دبيرکل سازمان ملل از دولت ايران خواست تا به طور کامل با احمد شهيد همکاری کند.
احمد شهيد از روز جمعه ۲۶ خرداد ۱۳۹۰ که بهعنوان گزارشگر ويژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ايران انتخاب شد بارها تقاضای حضور در ايران و بررسی مستقيم وضعيت حقوق بشر را به مقامهای ايرانی ابلاغ کرده است اما جمهوری اسلامی ايران از همان ابتدا با انتخاب وی و ورود او به خاک ايران مخالفت کرده و با گزارشگر ويژه سازمان ملل هيچگونه همکاریای نکرده است.
در روزهای اخير شخصيتها، نهادها و سازمانهای مدنی و حقوق بشری با انتشار بيانيههايی خطاب به شورای حقوق بشر سازمان ملل از تمديد مأموريت احمد شهيد پشتيبانی کرده بودند.
اين سازمانها تلاشهای احمد شهيد در تهيه گزارش خود را با وجود سنگاندازیهای جمهوری اسلامی “موفق” ارزيابی کرده و گفته بودند گزارش وی بر اساس شهادتهای جمعآوریشده از بيش از ١٠٠ قربانی و خانوادههای آنها، و اطلاعات ارائه شده توسط منابع قابل اعتماد به او تدوين شده است.