سازمان حقوق بشر ایران، در روز جهانی مبارزه با اعدام از به دار آویخته شدن ۲۰۷ زندانی از جمله ۵ «کودک‌-مجرم» در ایران از ابتدای سال جاری میلادی تا روز دهم اکتبر خبر داد.

طرح از اسد بیناخواهی

بر اساس این گزارش، از این ۲۰۷ نفر، ۲۰ نفر به اتهام محاربه، ۸ نفر با اتهامات مربوط به مواد مخدر، ۱۵۵ نفر به اتهام قتل عمد، ۲۱ نفر به اتهام تجاوز به عنف و ۳ نفر با اتهامات سیاسی اعدام شده‌اند.

رسانه‌های داخل ایران تنها ۷۵ مورد از این اعدام‌ها را اعلام کرده‌اند و به این ترتیب ۱۳۲ مورد دیگر در زمره «اعدام‌های مخفیانه» قرار می‌گیرند.

در طول مدت مشابه سال قبل اما ۴۳۷ نفر در ایران اعدام شده بودند که از آن میان تنها ۸۳ مورد را رسانه‌های داخلی اعلام کرده بودند: ۱۲ نفر به اتهام محاربه، ۲۲۱ نفر با اتهامات مربوط به مواد مخدر، ۱۷۸ نفر به اتهام قتل عمد، ۱۷ نفر به اتهام تجاوز به عنف و ۹ نفر با اتهامات نامعلوم.

از جمله دلایل کاهش آمار اجرای حکم اعدام در سال جاری می‌توان به اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و تغییر شرایط اعدام به دلیل ارتکاب جرایم مرتبط با مواد مخدر اشاره کرد.

سازمان حقوق بشر ایران اما در گزارش خود از تمامی نهاد‌های جامعه مدنی و شهروندان ایرانی خواسته است تا به جنبش لغو مجازات اعدام بپیوندند:

«سازمان حقوق بشر ایران از جامعه جهانی می‌خواهد تا لغو بدون قید و شرط اعدام متهمان زیر ۱۸ سال و اعدام‌ها در ملاء عام و آزادی فعالان زندانی مبارزه با اعدام را در صدر خواسته‌ها در مذاکرات با مسئولان جمهوری اسلامی قرار دهند.»

محمود امیری‌مقدم، سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران نیز با تاکید بر اینکه اعدام مجازاتی غیر انسانی است، گفت: «دیکتاتورها برای ایجاد وحشت در جامعه و ادامه حکومت خود از این مجازات استفاده می‌کنند.»

فعالان مبارزه با اعدام در زندان

دهم اکتبر/ ۱۸ مهر به عنوان روز جهانی مبارزه با اعدام در حالی فرا رسیده است که شماری از کنشگر و فعال حقوق بشر به دلیل فعالیت علیه این مجازات غیر انسانی بازداشت یا محکوم شده‌اند و در زندان به سر می‌برند. از جمله این کنشگران می‌توان به آتنا دائمی، نرگس محمدی و نسرین ستوده اشاره کرد که اکنون در بند زنان زندان اوین در حبس‌ هستند.

سازمان حقوق بشر ایران در بخشی از گزارش خود در واکنش به محکوم و زندانی شدن این فعالان حقوق بشر آورده است:

«طبق قوانین ایران برخی از مجازات‌ها مستقیم از قوانین شرع اسلام استخراج شده که به اصطلاح حد نامیده می‌شوند. به گمان برخی مقامات ایرانی، از آنجا که مجازات اعدام برای قتل عمد، محاربه، افساد فی‌الارض، تجاوز، همجنسگرایی و … مستقیم از قوانین شرعی استخراج شده، هر گونه مخالفتی با این نوع مجازات مخالفت با قوانین اسلام به حساب می‌آید. از همین رو علاوه بر اصرار بر ادامه اجرای احکام اعدام، نسبت به هر گونه تلاش برای تغییر آن مقاومت به خرج می‌دهند و با هر گونه فعالیتی علیه این مجازات غیر انسانی برخورد می‌کنند.»

صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه ایران از جمله این مقامات است که آذر ماه سال ۹۲ گفته است: «همان‌طور که قبلا هم اعلام کردیم بسیاری از اشکالاتی که به ادعای نقض حقوق بشر مطرح می‌شود، از جمله مخالفت با اعدام، در واقع مخالفت با حکم اسلام است چرا که قصاص نص صریح قرآن کریم است.»

اعدام نوجوانان همچنان ادامه دارد

مسئولان قضایی جمهوری اسلامی با وجود مخالفت‌های داخلی و بین‌المللی همچنان به اعدام آن دسته از محکومانی که با عنوان «کودک‌-مجرم» معرفی می‌شوند، ادامه می‌دهند.

به این ترتیب ایران جزو معدود کشورهایی‌ست که برای جرایم رخ داده در کودکی، حکم اعدام به اجرا می‌گذارد.

امیرحسین پورجعفر، علی کاظمی، محبوبه مفیدی، ابوالفضل چزانی شراهی و زینب سکانوند ۵ نوجوانی هستند که تا به حال در سال جاری میلادی اعدام شده‌اند. اعدام این افراد در حالی است که ماده ۹۱ قانون جدید مجازات اسلامی که سال ۹۲ به تصویب رسیده، به قضات این اختیار را می‌دهد تا برای کودکانی که ماهیت جرم یا حرمت آن را ندانند و درک نکنند، قصاص صادر نکنند.

از زمان تصویب این قانون اما دست‌کم ۳۵ کودک مجرم در ایران اعدام شده‌اند.


  • در همین زمینه

پرونده ویژه زمانه به مناسبت روز جهانی مبارزه با اعدام