جشن نوروز ۱۳۹۱، بهطور رسمی با حضور شماری از مقامهای بلندپايه دولتی و دهها هزار تن از مردم افغانستان تحت تدابير شديد امنيتی در شهرهای مختلف اين کشور برگزار شد.
طبق روال هر سال، مراسم رسمی بزرگداشت نوروز در کابل و هرات، بهويژه شهر مزار شريف مرکز ولايت باستانی بلخ در شمال اين کشور برگزار گرديد و اين شهر ميزبان بزرگترين گردهمايی نوروزی در نوع خود بود.
در مراسم نوروز امسال در شهر مزار شريف، مارشال محمد قسيم فهيم، معاون رئيسجمهور افغانستان، نمايندگان شورای ملی، مسئولان محلی و شماری از نمايندگان کشورهای مختلف شرکت داشتند.
مارشال فهيم، در سخنانی از توانايی نيروهايی امنيتی در حفظ امنيت مردم در برگزاری اين جشن ستايش کرد.
مسئولان محلی ولايت بلخ میگويند در مراسم امسال هزاران تن از مناطق مختلف افغانستان برای شرکت در اين مراسم به اين ولايت سفر کردهاند
دور روز پيش اداره امنيت ملی افغانستان اعلام کرد که پنج نفر را با هزاران کيلوگرم مواد منفجره به اتهام ترور مقامهای ارشد دولتی و برهم زدن جشن نوروز در مزار شريف، بازداشت کرده بود.
معاون رئيسجمهور افغانستان در ادامه سخنانش در اين مراسم بر ضرورت صلح و وحدت ملی در اين کشور تأکيد کرد و با بيان اين که امنيت و ثبات در افغانستان بهنفع کشورهای منطقه و جهان است ابراز اميدواری نمود که با تجهيز و تقويت نيروهای امنيتی افغانستان و پايان خشونتها، امنيت و ثبات سراسری در اين کشور تأمين شود.
اين مراسم پس از پخش سرود ملی افغانستان، شليک توپ و پرواز صدها کبوتر با بر افراشتن علم منسوب به حضرت علی و شور و هلهله مردم به پايان رسيد.
مسئولان محلی ولايت بلخ میگويند در مراسم امسال هزاران تن از مناطق مختلف افغانستان برای شرکت در اين مراسم سنتی مذهبی که توأم با دعا و سرور بهمناسبت آغاز سال نو است، به اين ولايت سفر کردهاند.
بنابر برخی يافتههای تاريخی از جمله روايت شاهنامه فردوسی؛ جمشيد، شاهنشاه اسطورهای بلخ در اين روز تاجگذاری کرده است و از سوی ديگر بهگمان عدهای، شهر مزار شريف مرکز اين ولايت، محل دفن حضرت علی چهارمين خليفه اسلام است.
هر چند به دليل فشارهای رهبران مذهبی تنها نخستين روز سال، در افغانستان تعطيلی رسمی است اما گستره اين جشن باستانی که به “ميله (جشن) گل سرخ” مشهور است از سوی مردم تا ۴۰ روز میرسد.
در مناطق مختلف رسوم سال نو متفاوت است اما در مجموع، رفتن به دامان طبيعت، سرود و آوازخوانی، مسابقات بزکشی، کشتیگيری سنتی، تخم مرغ جنگی، به جنگ انداختن حيوانات اهلی و پرندگان، در ولايتهای مختلف مرسوم است.
در شماری از مناطق، سفره “هفت ميوه” از سوی بانوان آماده میشود تا از مهمانان نوروزی پذيرايی کنند، گندم سبز شده را که نشانه خير و برکت پنداشته میشود برای پختن سمنک (سمنو) آماده میکنند.
مردم افغانستان، دستکم در پنج بهار که رژيم طالبان حکم میراند نمیتوانستند جشن نوروز را برگزار کنند.