بحران میان مجلس و دولت بعد از احضار محمود احمدی نژاد به مجلس و نحوه پاسخگویی او به سئوالات نمایندگان بالا گرفته است و اکنون شماری از نمایندگان مجلس ایران در پی انتصاب سعید مرتضوی به عنوان رییس صندوق و سازمان تأمین اجتماعی، اعلام کردند که عبدالرضا شیخ‏الاسلامی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را استیضاح می‏کنند.

از احسان مهرابی روزنامه نگار مقیم ترکیه پرسیدم ، حساسیت زیاد مجلس روی این انتصاب آقای سعید مرتضوی به چه دلیل است؟
 
 
بعد از اتفاقاتی که در روز سئوال از رییس‏ جمهور در مجلس روی داد، برخی از نمایندگان مجلس این انتصاب را به نوعی دهن‏کجی نسبت به مجلس می‏دانند و معتقدند آقای احمدی‏نژاد بعد از این‏که مجلس را در روز سئوال تحقیر کرد، کماکان دارد به تحقیر مجلس ادامه می‏دهد و این انتصاب هم با توجه به این‏که نمایندگان مجلس قبلاً مخالفت خود را اعلام کرده بودند، نوعی دهن‏کجی به مجلس است.
 
بخشی از نمایندگانی که حساسیت زیادی روی آقای مرتضوی دارند، افرادی هستند که اتفاقاً در زمانی که ایشان قاضی مطبوعات بودند، از اقدامات وی بسیار دفاع می‏کردند؛ افرادی نظیر آقای زاکانی و آقای سروری
 
بخشی از نمایندگانی که حساسیت زیادی روی آقای مرتضوی دارند، افرادی هستند که اتفاقاً در زمانی که ایشان قاضی مطبوعات بودند، از اقدامات وی بسیار دفاع می‏کردند؛ افرادی نظیر آقای زاکانی و آقای سروری، ولی بعد از این‏که آقای مرتضوی زدوبندهایی با بقیه‏ ساختارهای نظام مثل دانشگاه آزاد و دیگر بخش‏ها پیدا کرد و هم‏چنین بعد از نزدیک شدن‌اش با آقای مشایی در دوران ریاست جمهوری آقای احمدی‏نژاد، می‏توان گفت که آن‏ها احساس کردند آقای مرتضوی دیگر آن چهره‏ قابل اعتمادی که صرفاً در اختیار اصول‏گرایان و بیت رهبری باشد نیست و زمینه برای حذف‏اش مناسب است و باید حذف شود.
 
از سوی دیگر، آقای مرتضوی یک‏سری مسائل مالی و فسادهای اقتصادی داشت که این‏ها از دید اصول‏گرایان پنهان نمانده بود و آن‏ها معتقدند که این نوع رفتارها در طول سالیان گذشته تأثیر‏های بسیار مخربی را بر روی اصول‏گرایان گذاشته و هواداران اصول‏گرایان را از آن‏ها دلزده کرده و باید این‏گونه افراد حذف شوند.
 
اما آقای احمدی‏نژاد به نوعی متفاوت از اصول‏گرایان فکر می‏کند که چگونگی آن را در مورد آقای کردان هم دیدیم. آقای احمدی‏نژاد معتقد است باید از افرادی که در دوران گذشته به شکلی به اصول‏گرایان خدمت کرده‏اند و اگر تخلفاتی هم انجام داده‏اند در این راستا بوده که اصول‏گرایان به قدرت برسند، حمایت بشود.
 
آقای احمدی‏نژاد معتقد است باید از افرادی که در دوران گذشته به شکلی به اصول‏گرایان خدمت کرده‏اند و اگر تخلفاتی هم انجام داده‏اند در این راستا بوده که اصول‏گرایان به قدرت برسند، حمایت بشود
 
علاوه بر خود آقای احمدی‏نژاد، آقای رحیمی هم در دوره‏ای روابط بسیار نزدیکی با آقای مرتضوی داشتند و آقای مشایی هم در دوران ریاست جمهوری آقای احمدی‏نژاد، از طریق آقای ملک‏زاده به آقای مرتضوی وصل شدند و برای برخورد قضایی با مخالفان‏شان، از آقای مرتضوی استفاده می‏کردند.
 
همه‏ این موارد باعث شده که فعلاً دولت بخواهد از آقای مرتضوی حمایت کند؛ برخلاف انتقاداتی که نمایندگان مجلس دارند، این انتقادات را نادیده گرفته و مجدداً آقای مرتضوی را به سمت جدیدی منصوب کرده‏اند.
 
اما عملاً این حمایت از افرادی مثل مرحوم کردان، آقای رحیمی، آقای ملک‏زاده و حمایتی که هم‏اکنون از آقای مرتضوی می‏شود، خیلی به دولت ضربه می‏زند و هزینه‏ خیلی زیادی برای اعتبار رییس دولت و مجموعه‏ دولت [نزد اصول‌گرایان] دارد. چگونه رییس جمهور حاضر می‏شود که از خودش هزینه کند، برای کسانی که حساسیت روی آن‏ها در جامعه، مجلس و ساختار حکومت خیلی زیاد است؟ چرا آقای احمدی‏نژاد حاضر می‏شود این هزینه را تحمل و پرداخت کند؟
 
شاید آقای احمدی‏نژاد فکر می‏کند که اگر در برابر این حذف‏ها مقاومت نکند و افرادی به این شکل حذف بشوند، حذف چهره‏های مثل خودش یا چهره‏های نزدیک به او خیلی راحت‏تر خواهد بود.
 
از سوی دیگر، شاید آقای احمدی‏نژاد فکر می‏کند اگر چهره‏های این‏چنینی که در گذشته مسئله داشتند و پرونده‏ فساد داشتند، به کار گرفته شوند، راحت‏تر می‏توانند دستورات وی را اجرا کنند تا چهره‏هایی که برای خودشان مدعی هستند.
 
چون قبلاً هم ثابت شده که آقای احمدی‏نژاد حتی در کابینه‏اش تحمل نمی‏کند که وزیری از خودش استقلال داشته باشد و بخواهد در مواردی نظرات خودش را بیان کند.
 
بلکه آقای احمدی‏نژاد سربازانی می‏خواهد که نظرات او را اجرا کنند و این‏گونه احساس می‏کند که چهره‏های این‏چنینی که قبلاً مشکلاتی داشتند، راحت‏تر می‏توانند نظرات او را اجرا کنند تا چهره‏هایی که کماکان مستقل مانده‏اند و خیلی هم، حداقل در نزد آقای احمدی‏نژاد، پرونده‏ای ندارند.
 
آقای مهرابی، اشاره‏ کوتاهی داشتید، ولی اگر ممکن است توضیح بیشتری بدهید که الان خود سعید مرتضوی در دسته‏بندی‏های درون‏اصول‏گرایی در کدام سمت قرار گرفته و آیا واقعاً می‏شود او را جزو دسته‏بندی گروه مشایی یا احمدی‏نژاد ارزیابی کرد یا خیر؟
 
از ابتدا هم آقای سعید مرتضوی خیلی چهره‏ برجسته‏ای نبود که در تقسیم‏بندی‏های اصول‏گرایان جایی داشته باشد. یعنی از ابتدا، ابزاری بود که برای سرکوب مطبوعات از ایشان استفاده می‏شد که با وجود این‏که گفته می‏شد که مسئولان قوه‏ قضاییه مخالف حضور ایشان هستند، اما حمایت‏های بیت رهبری باعث می‏شد که ایشان هم‏چنان در جایگاه‏های مختلف باقی بمانند.
 
ولی بعد از این‏که به نوعی کارکرد آقای مرتضوی تمام شد و دیگر آن مصرف گذشته را برای اصول‏گرایان نداشت و از سوی دیگر خودش هم وارد زدوبندهای جدیدی شده بود و به‏طور مثال با دانشگاه آزاد روابطی را برقرا کرده بود و یا با آقای رحیمی و مشایی روابطی ایجاد کرده بود، می‏توان گفت این برای اصول‏گرایان گران تمام شده و دیگر احساس می‏کنند که آقای مرتضوی کاربرد چندانی ندارد و خیلی نیازی نیست که حفظ‏ش کنند.
 
اما به‏هرحال آن‏چه احساس می‏شود، این است که در حال حاضر آقای مرتضوی با بخش دولت پیوند خورده و بقیه‏ حداقل اصول‏گرایان مجلس یا اصول‏گرایان رادیکالی که این روزها در مجلس حضور دارند، مانند گذشته از ایشان حمایت نمی‏کنند و فعلاً تنها بخشی که دارد از ایشان حمایت می‏کند، دولت است.
 
آیا ممکن است ماجرای آقای مرتضوی هم شبیه ماجرای برکناری و یا ابقای آقای مصلحی در سمت وزارت اطلاعات بشود و باز دخالت‏هایی از بالا صورت بگیرد و دولت مجبور شود به نظر مجلس تمکین کند؟
 
طبیعتاً در این میان، نقش بیت رهبری خیلی تعیین کننده است. ولی با توجه به این‏که آقای مرتضوی مخالفانی را هم در مجلس دارد، بعید است که رهبری به صورت مستقیم، دوباره وارد این موضوع بشود و بخواهد از آقای مرتضوی حمایت کند. چون اگر بخواهند از آقای مرتضوی حمایت کنند، طبیعتاً بخشی از اصول‏گرایان مجلس از این اقدام رهبری رنجیده خواهند شد.
 
از ابتدا هم آقای سعید مرتضوی چهره‏ برجسته‏ای نبود. او ابزاری بود که برای سرکوب مطبوعات از ایشان استفاده می‏شد و گفته می‌شد حمایت‏های بیت رهبری باعث می‏شد که ایشان هم‏چنان در جایگاه‏های مختلف باقی بمانند
 
اگر هم از سوی دیگر، بخواهند بحث برکناری آقای مرتضوی را مطرح کنند، به دلیل خدماتی که آقای مرتضوی در گذشته انجام داده و به این دلیل همواره از سوی بیت رهبری حمایت می‏شده و چهره‏ای بوده که خیلی از اقدامات را به دلیل همین حمایت‏ها انجام داده، طبیعتاً حذف آقای مرتضوی بر روی ذهنیت اصول‏گرایان و بسیاری از افرادی که در حال حاضر در رأس امور هستند و همین‏گونه اقدامات را انجام می‏دهند، تأثیر بدی خواهد گذاشت.
 
بنابراین این اختلاف احتمالاً در چارچوب اختلافات دولت- مجلس باقی می‏ماند و بعید است که رهبری در این موضوع دخالتی کند.
 
سرنوشت پرونده‏های قضایی آقای مرتضوی به کجا انجامید؟ به‏ویژه در ماجرای بازداشتگاه کهریزک؟
 
بر اساس صحبت‏هایی که رییس قوه‏ قضاییه کرده‏اند، می‏گویند که آقای مرتضوی تعلیق شده‏اند. سایت‏های اصول‏گرا هم خبرهایی می‏زنند، مبنی بر این‏که ایشان تفهیم اتهام شده‏اند.
 
ولی می‏‏توان گفت که این پی‏گیری‏های قضایی تاکنون هیچ نتیجه‏ عملی‏ای نداشته و شاید این خبرها صرفاً به این دلیل اعلام می‏شود که بخشی از اعتراضات اصول‏گرایانی را که پی‏گیر این پرونده هستند (از جمله نزدیکان آقای رضایی و آقای روح‏الله امینی)، کاهش بدهند و حداقل در ظاهر جلوه داده بشود که این پرونده در حال پی‏گیری است. ولی حداقل این است که این پرونده بعد از گذشت دو سال، به هیچ نتیجه‏ قضایی نرسیده است.