چند نماینده طالبان گفته‌اند که دولت افغانستان از آن‌ها خواسته تا اجازه دهند انتخابات پارلمانی این کشور در ماه اکتبر (مهر) در آرامش برگزار شود. آن‌ها گفتند نمایندگان دولت افغانستان و طالبان هفته جاری در عربستان سعودی دیدار کرده و در این‌باره و همچنین آزادی زندانیان طالبان گفت‌وگو کردند. دیدار نمایندگان طالبان و دولت آمریکا نیز به‌دلیل درخواست واشنگتن برای یک آتش‌بس سه ماهه برگزار نشد.

افراد طالبان ـ عکس از آرشیو
افراد طالبان ـ عکس از آرشیو

انتخابات پارلمانی افغانستان قرار است در ۲۰ اکتبر / ۲۸ مهر برگزار شود و ملاقات نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در عربستان سعودی در کمتر از یک ماه مانده به این انتخابات برگزار شده است. پادشاهی عربستان سعودی در خردادماه گذشته از آتش‌بس دولت افغانستان با طالبان حمایت کرده و خواهان تمدید آتش‌بس شده بود.

دولت افغانستان نگران آن است که در زمان برگزاری انتخابات، طالبان با حملات خود مانع از برگزاری کارزار انتخاباتی و برگزاری آرام انتخابات شوند. اطمینان از این‌که انتخابات پارلمانی به‌درستی و بدون خشونت انجام شود، اولویت اصلی دولت افغانستان و شرکای بین‌المللی آن است.

یکی از رهبران طالبان به رویترز گفت: «آن‌ها از ما خواهش کردند که در برگزاری انتخابات آرام به آن‌ها کمک کنیم.»

او با بیان این‌که «نمایندگان دولت افغانستان با ما بر سر آزادی زندانیان به توافق رسیدند»، افزود برخی از زندانیان که اتهامات جزئی داشتند آزاد شده‌اند و مقامات دولتی زندانیان دیگر را بر اساس اهمیت آن‌ها به سه دسته تقسیم کرده‌اند تا در آینده آن‌ها را هم آزاد کنند.

دفتر ریاست جمهوری افغانستان و وزارت امور خارجه آمریکا، هر دو در این‌باره سکوت کردند و ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز اظهارنظری نکرد.

طالبان که دولت کنونی افغانستان غیرقانونی و دست‌نشانده نیروهای خارجی می‌داند معمولاً تنها بر مذاکره با آمریکا اصرار دارند اما ارتباطات غیررسمی منظم وجود داشته است.

اوایل سال جاری میلادی واشنگتن امتناع خود از گفت‌وگو با طالبان را نقض کرد و اعلام کرد که مایل به شرکت در مذاکرات صلح با هدایت دولت افغانستان است. در پی آن، نمایندگان آمریکا و طالبان در ماه ژوئیه امسال در دوحه قطر ملاقات کردند.

آلیس ولز، معاون وزیر خارجه آمریکا در حوزه کشورهای جنوب و مرکز آسیا پس از این ملاقات گفت: «بحث مقدماتی بود و هر دو طرف درباره دیدار آینده و تماس‌های بین یکدیگر به رایزنی پرداختند.»

یک مقام ارشد طالبان نیز این مذاکرات را «سازنده» توصیف کرد و گفت «جو حاکم بر این دیدار بسیار خوب بود».

یک نماینده طالبان که نخواست نامش فاش شود می‌گوید دیدار نمایندگان طالبان و دولت افغانستان در عربستان سعودی پس از برنامه‌ریزی برای جلسه‌ای دیگر با مقامات آمریکایی صورت می‌گیرد که با درخواست ایالات متحده برای یک آتش‌بس سه ماهه برگزار نشد.

یکی از رهبران بلندپایه طالبان در قطر گفت: «برخی از افراد ارشد ما با برگزاری مذاکرات با دولت افغانستان موافق نبودند زیرا ما تا کنون آن‌ها را عروسک‌های خیمه‌شب بازی می‌نامیدیم و ملاقات با آن‌ها را رد می‌کردیم.»

او افزود: «به دلایل خاص، نشست پیشنهادی با آمریکایی‌ها انجام نشد.»

مسئولان طالبان می‌گویند آمریکا خواستار آتش‌بس بود و رهبران طالبان نمی‌توانند با آن موافقت کنند. در نتیجه هیچ نشست رسمی برگزار نشد، گرچه ارتباطات غیررسمی وجود دارد.

یکی از رهبران بلندپایه طالبان در دفتر سیاسی این گروه در قطر گفت: «موافقت ما با برگزاری این نشست فقط برای بحث در مورد تبادل زندانیان و حذف نام ما از لیست سیاه سازمان ملل است در چنین صورتی می‌توان وارد گفت‌وگو شد.»

طالبان افغانستان سال‌هاست که یک دفتر سیاسی غیررسمی در دوحه دایر کرده است.

موضع رسمی واشنگتن کمک به مذاکره طالبان با دولت مرکزی افغانستان است و بارها بر اساس استراتژی جدید، دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده که درخواست طالبان برای مذاکرات مستقیم را نخواهد پذیرفت. بر اساس این استراتژی، قرار بود آمریکا بر حملات نظامی علیه طالبان برای کشاندن این گروه به میز مذاکره با کابل بیفزاید. طالبان اما اعلام کرده که دولت مرکزی اقتدار لازم برای مذاکره بر سر خروج نیروهای خارجی از افغانستان را ندارد.

آخرین دور مذاکرات مقام‌های افغانستان با طالبان سال ۲۰۱۵ در پاکستان برگزار شد. ایالات متحده و چین در آن مذاکرات به‌عنوان ناظر حضور داشتند.

بیشتر بخوانید: