مشاور امور بينالملل رئيس قوه قضائيه ايران، گزارش اخير احمد شهيد در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران را “مجموعهای از دروغها و تهمتها” ناميد و گفت همکاری با چنين گزارشگری بیمعنی است.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، امروز يکشنبه ۲۸ اسفندماه، جواد لاريجانی، دبير ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ايران در جمع اعضای جنبش عدم تعهد تعيين گزاشگر ويژه سازمان ملل در رابطه با وضعيت حقوق بشر در ايران را “تبعيضآميز، ناموجه و براساس مقاصد خصمانه” عليه جمهوری اسلامی عنوان کرد.
مشاور امور بينالملل رئيس قوه قضائيه ايران به شدت به شيوه تهيه گزارش احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران حمله کرد و گفت: “رفتار گزارشگر ويژه بسيار دور از کمترينهای مورد نياز برای يک گزارشگری معقول و قابل قبول بود و حتی گزارشگر تلاش نکرده بود تا در گزارش ارائه کرده تظاهر به بیطرفی کند.”
احمد شهيد روز روز دوشنبه، ۲۲ اسفندماه جاری گزارش تازه خود را در ۳۶ صفحه و همراه با ضميمهای شامل پروندههای متعدد همراه با اسامی دهها تن از قربانيان نقض حقوق بشر در ايران به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه نمود.
در گزارش احمد شهيد آمده بود که وی اظهاراتی را جمعآوری کرده که “الگوی خيرهکنندهای از نقض حقوق اساسی تضمين شده در قوانين بينالمللی” ارائه میکند.
احمد شهيد گفته است دو گزارشی که او تاکنون تهيه کرده، برای دولت ايران فرستاده شده تا مقامات در باره آن اظهارنظر کنند اما آنها پاسخ دقيقی به نکات مطرح شده در گزارش ندادند
بر اساس اين گزارش برخی از شاهدان که با گزارشگر ويژه صحبت کردهاند، از استفاده بيش از حد از بازداشت طولانی در سلول انفرادی، شوک برقی، ضرب و شتم شديد، تهديد به تجاوز و تهديد به بازداشت يا صدمه به خانواده، دوستان و نزديکانشان» سخن گفتهاند و برخی از آنها همچنين اظهار کردهاند که “وادار به اعترافات اجباری ويدئويی” شدهاند.
احمد شهيد از ۳۰ نوامبر تا هشتم دسامبر ۲۰۱۱ به فرانسه، آلمان و بلژيک سفر کرده بود تا با سازمانهای غيردولتی، برخی از ايرانيان خارج از کشور، ديپلماتها و سازمانهای بين دولتی ملاقات کند.
وی همچنين از دهها گزارش در مورد نقض حقوق بشر که توسط سازمانهای غيردولتی مطرح شده و نيز اسناد و مدارک بهدست آمده در جريان مأموريت خود در اين گزارش استفاده کرد.
نخستين گزارش احمد شهيد درباره وضعيت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ايران در مهرماه سال جاری منتشر شد که در آن نيز به موارد متعدد نقض حقوق بشر در ايران پرداخته شده بود.
جواد لاريجانی در سخنان امروز خود گفت گزارشگر ويژه به يک “چهره تلويزيونی برای شانتاژ رسانهای” عليه جمهوری اسلامی ايران تبديل شده است.
لاريجانی افزود: “اينکه گزارشگر ويژه در کشورهای مختلف راه بيفتد و از همه بخواهد اتهامات خود عليه ايران را نزد او آورده و مطرح کنند بسيار غيرمترقبه و بيرون از مسئوليت اوست.”
وی با بيان اينکه گزارش احمد شهيد “مجموعه ای است از تهمتها و دروغهايی که در رسانهها بهراحتی يافت میشود” افزود فرقی بين گزارش وی و گزارشهای ارائه شده از سوی وزارت خارجه آمريکا نيست.
لاريجانی گفت: “همکاری با چنين گزارشگری با اين مختصات و ويژگیها بیمعنی است.”
دبير ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ايران در پايان افزود: “ايران گزارشگری اصولی را بسيار کاری مفيد و مايه قوت نظام خود می داند و از ان استقبال میکند.”
احمد شهيد از روز جمعه ۲۶ خرداد ۱۳۹۰ که بهعنوان گزارشگر ويژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ايران انتخاب شد بارها تقاضای حضور در ايران و بررسی مستقيم وضعيت حقوق بشر را به مقامهای ايرانی ابلاغ کرده است اما جمهوری اسلامی ايران از همان ابتدا با انتخاب وی و ورود او به خاک ايران مخالفت کرده و با گزارشگر ويژه سازمان ملل هيچگونه همکاریای نکردهاند.
احمد شهيد، بهتازگی در گفتوگويی با بیبیسی فارسی، انتقاد مقامهای ايرانی از آخرين گزارش وضعيت حقوق بشر در اين کشور را رد کرد و گفت گزارش او بر اساس شواهد و مدارک ارائه شده از سوی ۱۶۰ ايرانی تهيه شده است.
وی افزود دو گزارشی که او تاکنون تهيه کرده، برای دولت ايران فرستاده شده تا مقامات درباره آن اظهارنظر کنند اما آنها پاسخ دقيقی به نکات مطرح شده در گزارش ندادند.
احمد شهيد در گزارش اخير خود نيز از عدم همکاری مقامهای ايران گلايه کرده و نوشته بود که آنها با درخواست او برای سفر به اين کشور موافقت نکردهاند.