حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران در مراسم رژه نیروهای مسلح ایران بار دیگر بر ادامه توسعه برنامه موشکی، یکی از موارد اختلاف با غرب تأکید کرد. او شب پیش از آن در یادداشتی در روزنامه آمریکایی «واشنگتن‌پست» بر پیروی تهران از توافق هسته‌ای با قدرت‌های گروه ۱+۵  تأکید کرده بود.

حسن روحانی در رژه نیروهای مسلح که هر سال ۳۱ شهریور به مناسبت آغاز جنگ هشت‌ساله با عراق برگزار می‌شود، بار دیگر بر حفظ برنامه موشکی ایران تأکید و اعلام کرد که «برنامه موشکی را روز به روز تقویت خواهیم کرد». او همچنین گفت که ایران از سیاست‌هایش در منطقه عقب‌نشینی نمی‌کند و مدعی شد که تهران همواره کنترل آبراه‌های بین‌المللی منطقه‌ای را در دست داشته است.

همزمان علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران نیز در رژه مشابهی در بندرعباس بر ادامه برنامه موشکی ایران تأکید کرد.

برنامه موشکی ایران و مداخله‌هایش در یمن، سوریه، عراق و لبنان از طریق شبه‌نظامیان شیعه از مهم‌ترین موارد اختلاف بین تهران و قدرت‌های غربی است. این اختلاف‌ها توافق هسته‌ای را نیز تحت شعاع خود قرار داده اند. اما رئیس‌جمهوری ایران در رژه نیروهای مسلح این کشور خطاب به غرب، به ویژه ایالات متحده گفت که «اینکه شما از موشک‌های ما عصبانی هستید معنایش این است که تاثیرگذارترین سلاح ما موشک ماست. پس با حرف شما امروز قدر موشک‌های خودمان را بیش از گذشته می‌دانیم.»

روحانی جمعه ۲۱ سپتامبر / ۳۰ شهریور در یادداشتش با عنوان «ایران به تعهدات هسته‌ای‌اش علی‌رغم ترامپ وفادار است» در واشنگتن‌پست ادعا کرد که خارج‌نشدن ایران از توافق هسته‌ای پس از خروج آمریکا از آن، به انزوای بین‌المللی واشنگتن و ایجاد «شکافی جدی» بین آمریکا و اروپا انجامیده است.

روحانی نوشت: «سیاست خارجه آمریکا نسبت به ایران با واقعیت‌های روی زمین در ایران، منطقه و جهان نمی‌خواند. و حتی با منافع ملی آمریکا نیز همراستا نیست.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا هشت مه امسال دستور خروج از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را صادر کرد. آلمان، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، دیگر امضاکنندگان قرارداد خواهان حفظ آن هستند.

ترامپ قرار است هفته آینده در جریان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل، ریاست جلسه شورای امنیت درباره ایران را برعهده داشته باشد. هرچند روزنامه واشنگتن پست پیش از این از لغو این طرح خبر داده بود، ترامپ جمعه در توئیتی آن را تأیید کرد.


حسن روحانی در یادداشت خود با تکرار مواضع رسمی جمهوری اسلامی ادعا کرد که «مقاومت» ایران طرح آمریکا را به شکست کشانده است، هرچند باقی‌ماندن ایران در برجام منوط به بهره‌مندشدن ایران از امتیازهای اقتصادی آن است. او همزمان نوشت که تحریم‌های واشنگتن علیه تهران دسترسی مردم ایران به دارو و سفرهای هوایی امن را مشکل‌تر کرده است.

مذاکره با آمریکا

حسن روحانی در یادداشت خود در واشگتن‌پست پیشنهاد ترامپ برای مذاکره مستقیم را «ناصادقانه» خواند و نوشت: «چه‌طور می‌توان به صداقت او باور داشت وقتی وزیر خارجه‌اش تا آنجا پیش می‌رود که فهرست درازی از پیش‌شرط‌های توهین‌آمیز برای مذاکره ارائه دهد؟»

او در این یادداشت پیش‌بینی کرد که دولت آمریکا بار دیگر مسیر سیاست خارجه خود را تغییر خواهد داد و تا آن زمان ایران به واسطه ارتباط با دیگر شرکایش از پس دشواری‌های ناشی از تحریم‌های آمریکا برخواهد آمد.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز جمعه‌شب تقریباً همزمان با مقاله روحانی در واشنگتن‌پست در توئیتی دولت ترامپ را «تهدید واقعی برای صلح و امنیت منطقه خاورمیانه و جهان» دانست.


اما روحانی همزمان در یادداشتش اعلام کرد که ایران «به مذاکره و گفتگو متعهد است» و از علی خامنه‌ای، رهبر ایران نقل آورد که «صداقت» ایالات متحده در توافق‌اش «راه را برای مذاکرات بیشتر درباره موضوعات مورد نظر دو طرف باز خواهد کرد.»

او در انتها نوشت که ایران در ۲۵۰ سال گذشته علیه هیچ کشوری دست به حمله نزده است اما در برابر حملات خارجی سرسختانه دفاع کرده است.

ایران از ۲۰۱۲ در سوریه دست به مداخله نظامی زده است. در عراق نیز پس از ظهور «دولت اسلامی» (داعش) در ۲۰۱۴ مداخله نظامی ایران صورتی آشکار به خود گرفت. پیش از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ نیز ارتش ایران علیه  شورش کمونیست‌ها معروف به شورش ظفار در عمان دست به مداخله نظامی زد. این مداخلات همگی با درخواست دولت‌های رسمی کشورهای میزبان صورت گرفت.


در همین زمینه