حساسیت روابط ایران و عراق و ایران و آمریکا بر سر اوضاع عراق بیشتر شده است. رسانههای داخلی اعلام کرده بودند که رئیس جدید مجلس عراق در تماس تلفنی با علی لاریجانی تحریمهای آمریکا علیه ایران را محکوم کرده است. حلبوسی اما در تماس با پال رایان، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا گفت رسانههای ایرانی مضمون گفتوگوی تلفنیاش با علی لاریجانی در مورد تحریمهای آمریکا علیه ایران را تحریف کردهاند. حسین امیرعبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بینالملل میگوید متن تماس حلبوسی با لاریجانی موجود است و میتوان آن را منتشر کرد.
حسین امیرعبداللهیان، ۳۰ شهریور تماس تلفنی محمد ریکان حلبوسی رئیس جدید مجلس عراق با علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی و سپس تکذیب او را بر اثر فشارهای آمریکا دانست و گفت: «روابط تهران و بغداد راهبردی است و اعمال فشارهای کاخ سفید به مقامات سیاسی و پارلمانی عراق نمیتواند این روابط مستحکم را تخریب کند.»
امیرعبدالهیان سخنان رئیس مجلس عراق در تماس با لاریجانی را «صریح و روشن» دانست و گفت: «تکذیب بخشی از محتوای این گفتوگو از سوی رئیس مجلس عراق در جریان تماس با همتای آمریکایی ایشان کاملاً قابل درک است.»
برخی رسانههای ایران اعلام کرده بودند که محمد حلبوسی یکشنبه ۲۵ شهریورماه در تماس تلفنی با علی لاریجانی گفته است که نمایندگان پارلمان عراق هرگونه فشار و تحریم اقتصادی علیه ایران را محکوم میکنند و «این تحریمها ناعادلانه است».
فردای آن روز حلبوسی در تماس با پال رایان، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا گفت رسانههای ایرانی مضمون گفتوگوی تلفنیاش با علی لاریجانی در مورد تحریمهای آمریکا علیه ایران را تحریف کردهاند. او به رایان گفت که موضوع تحریمهای آمریکا علیه تهران به قوه مجریه عراق مربوط میشود و نه به قوه مقننه.
امیرعبدالهیان در پاسخ به این سخنان گفت: «در صورت لزوم مستندات این تماس تلفنی [با لاریجانی]، موجود و قابل انتشار است و اجازه داده نخواهد شد دشمنان روابط ایران و عراق و مناسبات سازنده و مثبت دو جانبه را تحت تأثیر اهداف سوء خود قرار دهند.»
محمد حلبوسی ۳۷ ساله، روز شنبه گذشته بهعنوان رئیس مجلس عراق انتخاب شد و انتخاب او از سوی ایران با استقبال روبهرو شد. برخی از گزارشها حاکی از آن است که حلبوسی از حمایت ائتلاف «فتح» برخوردار است. این ائتلاف از گروههای شبهنظامی شیعه موسوم به حشد الشعبی (بسیج مردمی) مورد حمایت ایران، اعضای مجلس اعلای اسلامی و چند حزب کوچک تشکیل شده است.
سخنان متقابل مسئولان حکومتی ایران و عراق درباره تحریمهای آمریکا علیه ایران در حالی منتشر میشود که تنش بین ایران و آمریکا بر سر اوضاع عراق بیشتر شده است.
در آستانه اربعین عدهای از معترضان عراقی در شهر بصره کنسولگری ایران را به آتش کشیدند. معترضان از مدتی پیش به شوری و کمبود آب آشامیدنی، کمبود امکانات کافی برای گذران زندگی در مناطق نفتخیز و بیکاری و تنگناهای معیشتی، نفوذ ایران در احزاب سیاسی عراق و همچنین به فساد در دستگاههای دولتی معترض بودند. جمهوری اسلامی به تعلل نیروهای امنیتی عراق در جلوگیری از حمله به کنسولگری ایران در بصره، سفیر عراق در تهران را برای پاسخگویی احضار کرده بود.
در پی اعتراضات چند روزه بصره که منجر به کشته شدن بیش از ۱۲ نفر شد ایران رویدادهای بصره را توطئه آمریکا دانست و در ادامه کنسولگری آمریکا در بصره و سفارتخانه این کشور در بغداد نیز هدف حمله قرار گرفت. جنگ لفظی ایران و آمریکا درباره اوضاع عراق هم بالا گرفت و واشنگتن به تهران هشدار داد که به هرگونه حمله شبهنظامیان مورد حمایت ایران در عراق پاسخی سریع و قاطعانه خواهد داد.
بامداد جمعه ۳۰ شهریور، نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، به نفوذ ایران در عراق اشاره کرد و گفت: «در ماههای اخیر تجاوزات ایران افزایش یافته و بهطور آشکار نیروهای نیابتی با پول، آموزش و تجهیزاتی که تهران برای آنها تهیه کرده در عراق فعالیت میکنند.» او تهران را متهم کرد که خواهان تضعیف دولت مرکزی عراق است.
هدر نائرت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز گذشته، پنجشنبه ۲۹ شهریور، گفت ایران مسئول حمله به مراکز دیپلماتیک آمریکا در عراق است. او هشدار داد: «واضح بگویم، اگر هر آمریکاییای جانش را از دست بدهد، ما آنها (ایران) را مسئول خواهیم دانست.»
بیشتر بخوانید: