در حالی که رژیم بشار اسد و متحدانش در تدارک حمله گسترده به ادلب هستند و شورای امنیت سازمان ملل در اینباره نشستی برگزار کرده است، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه با دیپلماتهای ایران، روسیه و ترکیه درباره بازنویسی قانون اساسی سوریه گفتوگو کرد اما اعلام نتایج این گفتوگو به بعد از اتمام نشست شورای امنیت موکول شد.
بهگزارش آسوشیتدپرس، مذاکرات استفان دیمیستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه با نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه سهشنبه ۱۱ سپتامبر / ۲۰ شهریور در ژنو برگزار شد و بدون اظهار نظر روشنی در همین روز پایان یافت.
مایکل کانتت، سخنگوی استفان دیمیستورا در پیامی گفته است که هرگونه اظهار نظر توسط نماینده سازمان ملل در مورد این نشست، در اجلاس سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل ارائه خواهد شد.
در نشست ژنو هیئت اعزامی ترکیه به ریاست معاون وزیر خارجه این کشور، هیئت روسی به ریاست الکساندر لاورنتیف، نماینده رئیس جمهور روسیه در امور سوریه و هیئت ایران به ریاست حسین جابری انصاری، معاون وزیر خارجه ایران شرکت داشتند.
قرار بود که در این نشست فهرست افراد مستقل، کارشناسان و نمایندگان سازمانهای جامعه مدنی مورد بررسی قرار بگیرد. این فهرست توسط دیمیستورا در نشست اخیر در سوچی روسیه ارائه شد.
دیمستورا روز گذشته (دوشنبه) بهطور غیررسمی با اعضای سه هیئت نمایندگی ملاقات کرد.
این مذاکرات بر ایجاد کمیته قانون اساسی سوریه برای تدوین نوین آن تمرکز دارد. روسیه، ترکیه و ایران بهعنوان «کشورهای ضامن آتشبس» در مذاکراتی جدا از مذاکرات سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ سوریه فعالیت می کنند.
استفان دیمیستورا ۳۱ ژوئیه / ۹ مرداد در بیانیهای اعلام کرده بود که دولت دمشق و اپوزیسیون سوریه نامزدهای پیشنهادی خود را برای حضور در کمیته قانون اساسی ارائه داده اند و او «چشم انتظار برگزاری مذاکرات رسمی در ابتدای سپتامبر در ژنو، برای نهاییکردن کمیته قانون اساسی است».
وزیران خارجه ایران، ترکیه و روسیه ۲۸ آوریل/ ۸ اردیبهشت در پایان نشست خود در مسکو در بیانیهای مشترک اعلام کرده بودند که قانون اساسی جدیدی برای سوریه در دو سال آینده نوشته خواهد شد. در این بیانیه سه کشور ضمن تأکید بر تمامیت ارضی سوریه، بر لزوم اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل تأکید کردند. بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل متحد بشار اسد حق ندارد در انتخابات آتی ریاست جمهوری سوریه شرکت کند. افزون بر این پیشبینی شده که قانون اساسی سوریه در یک محدوده زمانی دو ساله تغییر کند.
جابری انصاری پیش از جلسه روز سهشنبه گفته بود که ممکن است این نشست «نتیجه خوبی» در بر داشته باشد. او درباره اینکه آیا ایران از حمله احتمالی به ادلب و وقوع یک فاجعه انسانی نگران است، گفت: «ما هم نگران هستیم و تلاش میکنیم که مانع از آن شویم.»
نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره سوریه و ادلب
همزمان، نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره سوریه نیز بعد از ظهر سهشنبه به دعوت روسیه آغاز شد و نمایندگان کشورها درباره حمله احتمالی به ادلب اظهارنظر کردند.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در شورای امنیت بر ضرورتجدا کردن گروههای مسلح از تروریستها در ادلب تأکید کرد و گفت تروریستها از غیرنظامیان سپر انسانی درست میکنند.
نبنزیا همچنین بار دیگر گفت رژیم سوریه سلاح شیمایی ندارد و این «تروریستها» هستند که ممکن است از این سلاح در ادلب استفاده کنند.
فرانسوا دیلاتر، نماینده فرانسه در شورای امنیت هم نسبت به «پیامدهای فاجعهبار» حمله نظامی به ادلب هشدار داد و گفت فرانسه و متحدانش در صورت حمله شیمیایی به ادلب پاسخ خواهند داد
استان ادلب واقع در شمال سوریه آخرین پایگاه شورشیان در این کشور است. از چند روز پیش نیروهای دولتی سوریه و متحدان روسی آن حملات هوایی و توپخانهای خود را به این منطقه آغاز کردهاند اما حمله نهایی و گسترده که گفته میشود نیروهای دولتی اسد در حال تدارک آن هستند هنوز آغاز نشده است.
آمریکا به روسیه هشدار داده است که در صورت استفاده بشار اسد، رئیس دولت دمشق از تسلیحات شیمیایی در جنگ با مخالفان مسلح در استان ادلب عملیات نظامی بزرگی علیه سوریه انجام خواهد داد. روسیه به نوبه خود مخالفان مسلح در ادلب را به آمادهسازی برای انجام حمله شیمیایی و فراهمکردن «بهانه» حمله آمریکا و متحدانش به سوریه متهم کرده است.
روز گذشته، مارک لوکوک، هماهنگکننده امور کمکهای بشردوستانه سازمان ملل هشدار داد که حمله نظامی به ادلب میتواند «بدترین فاجعه انسانی، با بیشترین تلفات انسانی در قرن بیستویکم باشد».
ایران و روسیه از کارزار حمله به ادلب پشتیبانی میکنند اما ترکیه خواهان آتشبس است. ترکیه از این بیم دارد که با آغاز حمله نظامی گشترده به ادلب صدها هزار نفر مجبور شوند که به ترکیه بگریزند. در حال حاضر در ترکیه ۳،۵ میلیون پناهنده سوری زندگی میکنند.
بیشتر بخوانید: