جمهوری اسلامی از اتحادیه اروپا درخواست کرده بود در چارچوب مذاکرات حفظ برجام و قبل از اعمال تحریم نفتی علیه ایران در نوامبر/ آبان سال جاری ۳۰۰ میلیون یورو پول نقد از حساب بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ برداشت کند و این پولها را با هواپیمای مسافربری به ایران انتقال دهد. بانک تجارتی ایران و اروپا اعلام کرده انتقال پول به تهران میسر نیست.
به گزارش دو شبکه رادیویی آلمان و روزنامه زوددویچهتسایتونگ، بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ به «بافین» (نهاد نظارت بر تراکنشهای مالی در آلمان) اطلاع داده که انتقال ۳۰۰ میلیون یورو پول نقد با هواپیما به تهران میسر نیست. دولت آلمان نیز از تصمیم بانک تجارتی ایران و اروپا مطلع شده. مقامات آلمانی اما درباره این موضوع سکوت کردهاند.
پس از خروج ایالات متحده از برجام، اتحادیه اروپا تلاش دارد با ارائه راهحلهایی بر تعهدات خود در این توافقنامه پابرجا بماند. سه اقدام اصلی که اروپا در نظر دارد در این زمینه انجام دهد عبارتند از: اعطای وام و تسهیلات بانکی از طریق بانک سرمایهگذاری اروپا، اقداماتی ویژه برای ایجاد یک سپر حفاظتی برای شرکتهای اروپایی حاضر در ایران و انتقال مستقیم پول از دولتهای اروپایی به بانک مرکزی ایران برای پرهیز از تحریمهای ایالات متحده.
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران سهشنبه ۱۳ شهریور در گفتوگو با شبکه چهار سیمای جمهوری اسلامی اعلام کرد که تهران به کشورهای اروپایی تا ۱۴ آبان مهلت داده راهکاری عملی برای خرید نفت و تجارت با ایران ارائه کنند. عراقچی گفت تا پیش از این تاریخ باید مسیرهای فروش نفت به اروپا مشخص شده باشد: «آنها میدانند اگر این را تأمین نکنند و اگر راهش را پیدا نکنند ما در برجام نخواهیم ماند. اگر تا ۱۴ آبان نتوانند کاری انجام بدهند فایدهای ندارد.»
دولت آمریکا با انتقال پول نقد به تهران مخالفت کرده و دولت آلمان را تحت فشار قرار داده بود. ریچارد گرهنل، سفیر آمریکا در آلمان گفته بود نشانههایی وجود دارد مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی قصد دارد ۳۰۰ میلیون یورو پول نقد را در اختیار حزبالله لبنان قرار دهد. دولت آلمان اما پاسخ داده بود که نهادهای اطلاعاتی در این کشور هیچگونه نشانهای نیافتهاند که جمهوری اسلامی قصد دارد این مبلغ را به حزبالله لبنان بپردازد.
ریچارد گرهنل در گفتوگو با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و برخی از اعضای هیأت دولت او گفته بود که جلوگیری از انتقال پول نقد به تهران برای دولت ترامپ اولویت ویژهای دارد. رسانههای آلمانیزبان گزارش دادهاند که نهاد «بافین» از بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ خواسته که ثابت کند که همه اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از پولشویی و حمات مالی از تروریسم انجام شده است. ظاهراً بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ نتوانسته مدارک لازم در این زمینه را ارائه دهد.
بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ در دوران پهلوی دوم تأسیس شد. پیش از برجام این بانک در اثر تحریمها مدتی تعطیل شد اما بعد از توافق هستهای فعالیتهای خود را از سر گرفت.
جمهوری اسلامی گفته بود بعد از اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران، مقامات این کشور که به اتحادیه اروپا سفر میکنند، به دلیل مسدود شدن کارتهای اعتباریشان به پول نقد دسترسی ندارند. به همین سبب لازم است که جمهوری اسلامی برای استفاده در چنین مواقعی، ۳۰۰ میلیون یورو پول نقد در اختیار داشته باشد.
بیشتر بخوانید: