سه زندانی محبوس در زندان زاهدان سحرگاه روز دوشنبه ۱۲ شهریور اعدام شدند. این سه زندانی شنبه ۱۰ شهریور برای اجرای حکم به سلول انفرادی منتقل شده بودند.

عکس از آرشیو

به گزارش خبرگزاری هرانا حکم اعدام این زندانیان به فاصله کوتاهی پس از بروز درگیری میان گروه جیش‌العدل، گروه مسلح مخالف جمهوری اسلامی با نیروهای امنیتی در سیستان و بلوچستان اجرا شده است.

هویت این زندانیان درمحمد شه‌بخش، ۲۱ ساله، اهل زاهدان، از بند پنج، اسماعیل شه‌بخش، معروف به بهشتی، ۲۳ ساله، از بند چهار و حیات‌الله نوتی زهی (آیت الله نیک‌زهی) معروف به اکبر، ۲۴ ساله، تبعه پاکستان، احراز شده است.

این سه نفر آبان  سال گذشته در شعبه دوم دادگاه انقلاب زاهدان به اعدام محکوم شده بودند و احکام اعدام‌شان یک ماه بعد از صدور به تایید دیوان عالی کشور رسیده بود.

آنان در جریان یک درگیری با ماموران نیروی انتظامی بازداشت و به اتهام محاربه، همکاری با گروه مخالف نظام و درگیری مسلحانه که در آن یک سرهنگ نیروی انتظامی به قتل رسیده بود محاکمه شدند.

با وجود اینکه هر سه این افراد منکر عاملیت در قتل مامور نیروی انتظامی بودند، علاوه بر پرونده‌ای که با اتهامات امنیتی برای آنان همراه شد، در پرونده‌ای دیگر به آمریت در قتل متهم شدند.

اسماعیل شه‌بخش و حیات الله نوتی زهی مورد اصابت گلوله قرار گرفته و هنگام بازداشت زخمی شده بودند.

آنان اما با نوشتن نامه‌ای سرگشاده از شکنجه خود در زمان بازداشت و رفتارهای غیرانسانی بازجویان خبر داده بودند. در این نامه به «عهدشکنی ماموران نسبت به امان‌نامه»، «ضرب و شتم و اعمال انواع شکنجه‌ها از قبیل ریختن فلفل به زخم و سوزن زدن به آلت تناسلی برای گرفتن اعتراف از متهمان» ‌ اشاره شده بود.

اعدام این زندانیان هنوز از سوی مراجع رسمی اعلام نشده و این اعدام‌ها در زمره اعدام‌های مخفیانه قرار می‌گیرد.

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گزارش کرده است که اعدام این افراد با توجه به اینکه مقدمات آن تنها یک روز پس از بروز درگیری میان گروه مسلح جیش‌العدل و نیروهای امنیتی در منطقه سیستان و بلوچستان آماده شده، این گمانه را ایجاد می‌کند که این افراد به هدف «تلافی» اعدام شده باشند.

اعدام انتقامجویانه زندانیان سیاسی در بلوچستان مسبوق به سابقه است. در سال ۹۲ و پس از اعدام دست‌کم ۱۶ زندانی بلوچ، محمد مرزیه، دادستان وقت زاهدان درباره این اعدام‌ها گفته بود: «این افراد صبح شنبه در پاسخ به اقدام تروریستی شب گذشته سراوان و شهادت مرزبانان، اعدام شدند.»

شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه صلح نوبل در واکنش به این اعدام‌ها در نامه‌ای خطاب به احمد شهید، گزارشگر ویژه وقت سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران نوشته بود اعدام‌ ۱۶ نفر در سیستان و بلوچستان بر خلاف موازین حقوقی و نشان‌دهنده عدم استقلال قوه قضاییه ایران است.

  • بیشتر بخوانید