وزیر خارجه ایران در واکنش به دومین گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و در پاسخ به ژان ایو لودریان، همکار فرانسوی خود یادآوری کرد که ماندن در توافق هستهای تنها گزینهای نیست که پیش روی ایران قرار دارد. مجمع عمومی سازمان ملل در پیش است: فرصتی برای گفتوگو قبل از اعمال تحریم نفتی ایران. رهبر جمهوری اسلامی اما با انتشار پیامی در توییتر به زبان انگلیسی یک بار دیگر به تأکید مذاکره با آمریکا را منع کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پنجشنبه ۳۰ اوت/ ۸ شهریور در دومین گزارش فصلی خود بعد از خروج آمریکا از برجام اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران نه تنها به تعهداتش در توافق هستهای همچنان پایبند است بلکه دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هستهایاش را تسهیل کرده و به این ترتیب سبب تقویت اعتماد شده است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به گزارش ۳۰ اوت آژانس بینالمللی انرژی اتمی با انتشار پیامی در توئیتر نوشت:
«چنانچه هدف، حفظ برجام باشد، آنگاه از شهامت به خرج دادن برای عمل به تعهدات به منظور عادی سازی روابط اقتصادی ایران به جای مطرح کردن خواسته های نامربوط، هیچ گریزی نیست. باقی ماندن به عنوان یکی از طرفها (در برجام) برای همچنان احترام گذاشتن به توافق، در عمل و نه فقط در کلام، تنها گزینه ایران نیست.»
If preserving JCPOA is the goal, then there is no escape from mustering the courage to comply with commitment to normalize Iran’s economic relations instead of making extraneous demands. Being the party to still honor the deal in deeds & not just words is not Iran’s only option. pic.twitter.com/x8t49TegUb
— Javad Zarif (@JZarif) 30. August 2018
ظریف در این پیام توئیتری تصویری از گزارش خبرگزاری رویترز از خبر پایبندی ایران به توافق هستهای را نیز منتشر کرده است. ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه همزمان با انتشار دومین گزارش فصلی آژانس بعد از خروج آمریکا از برجام خواستار مذاکره ایران با غرب درباره موضوعهای غیر هستهای شد. موضوعات غیر هستهای هم عبارتاند از نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی به ویژه در عراق و سوریه و همچنین برنامه موشکی سپاه پاسداران. لودریان در دیدار با وزیران خارجه و دفاع اتحادیه اروپا گفت:
«ایران باید به اصول پایهای معاهده هستهای احترام بگذارد و من فکر میکنم این کار را انجام میدهد، اما با این حال ایران نمیتواند از بحث و مذاکره در مورد سه موضوع بزرگ دیگر که موجب نگرانی ما هستند، اجتناب بورزد.»
گزارش آژانس در آستانه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل در ۱۸ سپتامبر سال جاری منتشر شده است: فرصتی برای مقامات جمهوری اسلامی و ایالات متحده آمریکا که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، پیش از تحریم نفت ایران با یکدیگر رایزنی و گفتوگو کنند.
در تیر سال جاری در نشست ناتو رئیس جمهور آمریکا گفته بود ایران بالاخره برای مذاکره و دستیابی به یک توافق با او تماس خواهد گرفت و این توافق صورت خواهد گرفت:
«ایران با احترام بیشتری نسبت به گذشته با آمریکا رفتار میکند. آنها مشکلات زیادی دارند و اقتصادشان در حال فروپاشی است. بالاخره یک روز به من زنگ میزنند و میگویند بیا توافق کنیم و ما هم توافق میکنیم.»
محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی در پاسخ به اظهارات ترامپ گفته بود که در جریان برگزاری دور قبلی مجمع عمومی سازمان ملل ترامپ هشت بار از روحانی خواسته بود که مذاکره کند، اما روحانی نپذیرفته بود.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران به تأکید مذاکره با آمریکا را ممنوع کرده است. چهارشنبه ۷ شهریور خامنهای از دولت روحانی خواست که از اتحادیه اروپا نیز قطع امید کند:
«ارتباط و ادامه مذاکره با اروپا ایراد ندارد اما باید ضمن ادامه این کار از آنها درباره مسائلی نظیر برجام و یا اقتصاد قطع امید کنید.»
رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با اعضای هیأت دولت و رئیس جمهوری اسلامی گفت چنانچه برجام منافع ملی ایران را تامین نکند، «آن را کنار میگذاریم».
خامنهای، همزمان با انتشار گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی با انتشار پیامی در توئیتر به زبان انگلیسی یک بار دیگر مذاکره با آمریکا را ممنوع اعلام کرده است.
Negotiations with Iran is what all U.S. governments need. They need to maneuver and pretend that, “we have even made the Islamic Republic of Iran sit at the negotiations table.” So, like I previously elaborated and argued, no negotiations will be held with U.S. officials.
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) 30. August 2018
بیشتر بخوانید: