کاترين اشتون اعلام کرد گروه ۱+۵ مذاکره با ايران بر سر برنامه هستهای اين کشور را میپذيرد.
به گزارش آسوشيتدپرس، کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا امروز سهشنبه ۱۶ اسفندماه به نامه سعيد جليلی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران و مذاکرهکننده هستهای ايران پاسخ گفت.
بنا به اين گزارش کاترين اشتون گفت اتحادیه اروپا امیدوار است که “ایران وارد روندی از گفتوگوهای سازنده شود که تا بتواند در حل نگرانیهای طولانی جامعه جهانی درباره برنامه هستهای اين کشور پايان دهد.”
کاترين اشتون پيش از اين گفته بود کشورهای عضو اتحاديه اروپا پس از دريافت نامه سعيد جليلی در حال بررسی از سرگيری مذاکرات هستهای با تهران هستند.
سعيد جليلی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران ۲۶ بهمنماه سال جاری (۱۵ فوريه ۲۰۱۲) طی نامهای به اشتون از آمادگی تهران برای آغاز مذاکرات اتمی خبر داد.
زمان و مکان مذاکرات هستهای ايران و گروه ۱+۵ هنوز تعيين نشده است
جليلی در نامه به اشتون نوشت: “ما آمادگیمان را برای گفتوگو درباره طيفی از مسائل مختلف که میتواند زمينهساز همکاریهای سازنده و آيندهنگرانه باشد، اعلام میکنيم.”
نامه ۲۶ بهمنماه جليلی پاسخ به نامهای است که اشتون مهرماه سال جاری خورشيدی به ايران نوشته بود.
کاترين اشتون در مهرماه در نامهای به سعيد جليلی اعلام کرد گروه ۱+۵ آماده برگزاری مذاکرات “سازنده” با ايران است.
همچنين علیاصغر خاجی، معاون اروپا و آمريکای وزارت خارجه ايران روز دوشنبه گذشته در ديدار با معاون اول رئيس پارلمان سوئد از آمادگی تهران برای آغاز دور جديد مذاکرات با گروه ۱+۵ خبر داد و ابراز اميدواری کرد “اين مذاکرات نتايج مورد نظر طرفين را در برداشته باشد.”
وی افزود: “ايران آمادگی دارد تا همچون گذشته با بازرسان آژانس همکاری کند.”
احمد داود اغلو، وزير خارجه ترکيه نيز ۹ اسفندماه گفت مذاکرات هستهای ايران و گروه ۱+۵، آوريل ۲۰۱۲ (فروردين-ارديبهشت ۱۳۹۱) برگزار میشود.
با اين حال زمان و مکان مذاکرات هستهای ايران و گروه ۱+۵ هنوز تعيين نشده است.
آخرين دور مذاکرات اتمی ايران و گروه ۱+۵ بهمن ۱۳۸۹ در استانبول ترکيه برگزار شده بود که به شکست انجاميد. کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا مذاکرات سال گذشته را “دلسردکننده” ناميد.
مذاکرات هستهای با ايران به اين دليل انجام میشود که قدرتهای غربی نگران ماهيت برنامه اتمی اين کشور و احتمال وجود “ابعاد نظامی” در آن هستند اما ايران میگويد ماهيت برنامه اتمیاش صرفاً “صلحآميز” است.
در همین حال آمریکا و اسرائیل نیز میگویند برای متوقف کردن برنامه اتمی ایران همه گزینهها از جمله حمله نظامی روی میز است. بر همین پایه باراک اوباما، رئيسجمهور آمريکا چهارم مارس سال جاری میلادی هشدار داد برای جلوگيری از رسيدن ايران به سلاح هستهای از همه گزينهها استفاده خواهد کرد.
در يک سال گذشته همزمان با توقف گفتوگوهای هستهای، فشارها و تحريمها عليه ايران شدت بيشتری گرفته است.
تحريم بانک مرکزی و تحريم نفت ايران از سوی اتحاديه اروپا شديدترين تحريمهايی است که در دو ماه گذشته عليه ايران برقرار شده است. تحريم نفت ايران از تير ۱۳۹۱ اجرا میشود.