این مجموعه دربرگیرنده خبرهای اعتراضاتی است که شنبه سوم شهریور صورت گرفته یا در این روز خبرهای آنها منتشر شدهاند. مجموعه ممکن است با اطلاعات جدید بهروز شود.
هشتمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفتتپه
کارگران مجتمع صنعتی نیشکر هفتتپه شنبه، سوم شهریور، برای هشتمین روز متوالی دست به اعتصاب زدند. اسماعیل بخشی، یکی از نمایندگان کارگران، میگوید مهمترین خواسته آنها بازپسگرفتن این مجتمع از بخش خصوصی است.
اعتصاب کارگران نیشکر هفتتپه از شنبه ۲۷ مرداد آغاز شده است. کارگران به واگذاری بخشهای مجتمع به شرکتهای مختلف، تعویق دستمزد و سایر مطالبات، راکد ماندن بازنشستگی حدود ۴۰۰ کارگر و تغییر نوع قراردادهای کار معترضند.
آنها خواهان تغییر مدیر جدید حراست نیز هستند. به گفته آنها، مدیر جدید کارگران را به خاطر پیگیری حقوقشان تهدید میکند.
کارگران معترض هفتتپه سه ماه است که حقوقی نگرفتهاند. عدم پرداخت سهم چهار درصدی سازمان تامین اجتماعی از سوی نیشکر هفتتپه نیز سبب شده است بازنشستگی حدود ۴۰۰ کارگر که مشمول بازنشستگی هستند به تاخیر بیافتد.
در دور جدید اعتصابها کارگران ضربوشتم شدهاند، شماری از آنها از کارخانه خوراک دام اخراج شدهاند، و این کارخانه به شرکت خصوصی «سرزمین مهر و ماه» واگذار شده است.
بخشی: شرح جلسه نمایندگان در استانداری
نمایندگان کارگران معترض پنجشنبه اعتراض خود را در برابر محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی نشان دادند.
اسماعیل بخشی در سخنانی که شنبه سوم شهریور در جمع کارگران معترض بیان کرد، این حادثه را چنین شرح داد: استاندار و نماینده شهر در مجلس در سکوت خبری وزیر جهاد کشاورزی را به شرکت مجاور میبرند تا به او نشان دهند که علیرغم اخبار منتشرشده از اعتراض کارگران هفتتپه، اوضاع آرام و بر وفق مراد است. نمایندگان کارگران معترض پس از اطلاع از این موضوع به شرکت مجاور میروند و دست به اعتراض میزنند.
بخشی میگوید که انتشار ویدئوی اعتراضها در برابر وزیر کشاورزی باعث شد که استانداری او را برای مذاکره جمعهشب دعوت کند.
این فعال کارگری میگوید «با اینکه میدانستم این جلسات هرگز به نفع کارگر نیست»، همراه دیگر نمایندگان کارگران معترض پس از گرفتن وکیل برای گفتوگو در استانداری حاضر شدند.
آنها اما پس از اطلاع از حضور سیامک نصیری افشار، مدیرعامل پیشین هفتتپه در جلسه از حضور در آن امتناع کردند. کارگران معترض ۲۳ آذر گذشته پس از برکناری افشار به اعتراض خود پایان داده بودند و او را عامل اصلی مشکلات این مجتمع صنعتی میدانند. افشار به گفته اسماعیل بخشی دیگر هیچ سمتی در این مجتمع ندارد.
در حالیکه تنها خواسته کارگران برای حضور در گفتوگو خروج افشار از آنها بود، به این خواسته توجهی نشد. به گفته بخشی، غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان هرگز برای فهمیدن علت اعتراض کارگران از دفتر کار خود خارج نشد. او پس از اطلاع از درخواست کارگران برای خروج افشار از جلسه نیز گفته است «میخواهند بیایند، نمیخواهند نیایند، مهم نیست.» کارگران پس از دریافت این پاسخ از دعوتکننده جلسه محل را ترک کردند.
بخشی: ضرورت شوراهای مستقل
اسماعیل بخشی در سخنرانی شنبه بار دیگر بر ضرورت تشکیل شوراهای مستقل کارگری و مردمی تأکید کرد و آن را تنها راه برای برونرفت از بحرانها و رسیدن به نظامی دانست که در آن «نه یک نفر، بلکه همه، زن و مرد، پیر و جوان» در تصمیمگیریها مشارکت دارند.
او خطاب به کارگران گفت که به دنبال یک رهبر نباشند: «دنبال یک خوب نباشید، شما خودتان از همه بهتر هستید.»
بخشی مهمترین خواسته کارگران را «بازپسگرفتن هفتتپه از بخش خصوصی» دانست و گفت سهسال مدیریت بخش خصوصی بر این مجتمع آن را ویران کرده.
او در نهایت به کارگران معترض گفت: «اعتصاب حق قانونی شماست. نقاب نزنید. آزاد و رها حقتان را فریاد بزنید.»
تلاش برای بازداشت روزنامهنگاران شرق
شماری از کارگران نیشکر هفتتپه در پیامی که برای کانال خبری «اتحادیه آزاد کارگران» ارسال کردهاند، از تلاش مأموران امنیتی برای بازداشت روزنامهنگاران شرق خبر دادند.
آنها در این پیام نوشتند که «امروز عده ایی به نام خبرنگار و فیلمبردار روزنامه شرق آمدند شرکت و با کارگران مصاحبه کردند و فیلم گرفتند. الان بعد از رفتن و خارج شدن خبرنگارها ماموران پاسگاه هفت تپه آمدند و دارند دنبالشان میگردند که دستگیرشان کنند.»
کانال خبری سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه ویدئویی از حضور گزارشگران روزنامه شرق در جمع کارگران و بیان اعتراضها منتشر کرده است.
هشتمین روز اعتراض کارگران گروه ملی فولاد اهواز
در شهری دیگر در خوزستان، اعتصاب کارگران گروه ملی فلاد اهواز نیز به هشتمین روز کشید. آنها در اعتراض به پنجماه عقبافتادن حقوقها و توقف تولید در کارخانه به دلیل نبود مواد اولیه اعتراضهایشان را شنبه گذشته همزمان با کارگران نیشکر هفتتپه آغاز کردند.
کارگران گروه ملی فولاد دور جدید اعتراضات خود را «هفته شفافسازی» نامیده اند. آنها شنبه سوم شهریور در برابر استانداری خوزستان تجمع کردند و از غلامرضا شریعتی، استاندار خواستند «دست مافیا را کوتاه کند».
همایون یوسفی نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی علت ادامه تعطیلی گروه ملی فولاد را وجود «دستهای مافیا» دانسته بود.
بحران اقتصادی و سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا باعث شده است که کارخانههای بسیاری در تأمین مواد اولیه با مشکل مواجه باشند. طبق سیاستهای ارزی جدید بانک مرکزی و دولت حسن روحانی، ارز رسمی ۴۴۰۰ تومانی تنها به کالاهای اساسی اختصاص مییابد.
کارگران که ماههاست با تجمع و تظاهرات اعتراضشان را نشان دادهاند، با تعویق در پرداخت دستمزدها و عدم پرداخت حق بیمه مواجه هستند. شماری از این کارگران به دلیل اعتراض احضار یا زندانی شده اند.
آنها با این حال خواست اصلی خود را نه تنها پرداخت حقوقهای معوقه، بلکه «راه اندازی مجدد و تزریق مستمر مواد اولیه و معرفی ایادی پشت پرده» خواندهاند.
گروه ملی فولاد اهواز یکی از شرکتهای احداثشده به دست گروه سرمایهگذاری «امیر منصور آریا» (مهآفرید خسروی) در اهواز است که پس از مصادره اموال در نتیجه احکام صادرشده در پرونده اختلاس سههزارمیلیارد تومانی، تحت نظر قوه قضائیه اداره میشد و سپس به بخش خصوصی واگذار شد. این واگذاری اما با اعتراض کارگران لغو شد و اداره کارخانه بار دیگر به بانک ملی سپرده شد هرچند فرآیند خصوصیسازی کارخانه به گفته معترضان کاملاً منتفی نشده است.
آغاز دور تازه اعتصاب سراسری کامیونداران
ویدئوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی از اعتصاب رانندگان کامیون در مشهد، اهواز، یزد و اصفهان حکایت دارند. رانندگان کامیون برای آغاز اعتصاب از شنبه سوم شهریور فراخوان داده بودند.
کامیونداران طرح مکانیزه جمع آوری وحمل خاک و ضایعات ساختمانی شهرداری مشهد درمقابل ستاد خاک و نخاله ساختمانی این شهرداری دست به اعتصاب زدند:
در اصفهان، معترضان کامیوندار در پایانه امیرکبیر شاپور جدید اعتصاب کردند:
جاده اهواز نیز شاهد شماری کامیون اعتصابی است:
در یزد نیز کامیونداران به جمع اعتصابگران دیگر پیوستند:
دور دوم اعتصاب رانندگان کامیون و ناوگان حمل و نقل جادهای در ایران از یکم مرداد در اعتراض به عدم برآوردهشدن مطالباتشان آغاز شد.
رانندگان کامیون در ایران خرداد امسال در اعتراض به عدم پرداخت حق بیمه سهم دولت، عوارض باربری و جادهای، افزایش قیمت لاستیک و قطعات یدکی، و درصد بالای حق کمیسیون شرکتهای باربری اعتصاب سراسری کردند. به دنبال این اقدام مجلس یک کمیسیون ویژه برای پیگیری مطالبات رانندگان جادهای تشکیل داد، اما به گفته رانندگان هیچ یک از وعدههای مسئولان تا به حال تحقق نیافته است.
مشکلات ناشی از اعتصاب خردادماه، بهویژه کمبود موقتی سوخت در برخی شهرها باعث شد که سپاه پاسداران از خودروهای حملونقل خود برای شکستن اعتصاب بهره ببرد.
تجمع کارگران بیکارشده شهرداری الوند
به گزارش خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، کارگران تعدیلشده شهرداری الوند شنبه سوم شهریور دومین روز از تجمعشان در برابر ساختمان شهرداری در قزوین را سپری کردند.
به گزارش ایلنا، ورود پیمانکار جدید به شهرداری الوند سبب تعدیل نیرو و بیکاری ۹۰ کارگر شده است. این کارگران بین ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه کار دارند و هنوز دستمزد سه ماه گذشته خود را دریافت نکرده اند.
شرکت پیمانکاری جدید گفته است که تعدیل نیرو بر اساس قرارداد با شهرداری صورت گرفته. مسئولان شهرداری نیز به خواسته کارگران بیکارشده بیتوجهاند. حتی به پرداخت معوقات مزدی و حق بیمه به تأخیرافتاده آنها.
تجمع مردم پس از مرگ چهار تن در آتشسوزی مراتع مریوان
مراتع اطراف روستاهای پیله و سلسی شهرستان مریوان در استان کردستان آتش گرفت. در این آتشسوزی چهار تن، از جمله شریف باجور، فعال زیستمحیطی جان دادند.
علاوه بر شریف باجور، و امید حسینزاده، فعال محیط زیست و دو جنگلبان از قربانیان این حادثه هستند. دستکم پنج تن دیگر مصدوم شدهاند.
مردم مریوان پس از مرگ باجور در برابر بیمارستان بوعلی مریوان تجمع کردند.
شریف باجور عضو انجمن سبز چیا، یک انجمن زیستمحیطی محلی و مسئول اطفای حریق آن بود. مأموران بسیجی وابسته به سپاه پاسداران پیشتر او را ۱۲ آبان ۱۳۹۵ به مدت یک روز بازداشت کرده بودند. او میخواست برای افزایش آگاهی نسبت به خشونت علیه حیوانات به راهپیمایی و اعتصاب غذا از مریوان تا ثلاث باباجانی دست بزند؛ به طور خاص، در اعتراض به کشتن یک سگ که مادر هشت تولهسگ بود.
مغازه او نیز یک ماه پس از بازداشت به دست عوامل ناشناس در آذر ۱۳۹۵ به آتش کشیده شد.
شریف باجور شهریور گذشته نیز از مریوان تا تهران را در اعتراض به کشتار کولبران و حمایت از رضا شهابی، فعال کارگری و زندانی سیاسی پیشین با شعار «عدم خشونت راه پیروزی انسانیت است» رکاب زد.
فعالان فرهنگی و مدنی جمعه ۱۴ شهریور سال گذشته در میدان آزادی از او استقبال کردند.
آتش در مراتغ اطراف مریوان هنوز ادامه دارد. حسن نوری، معاون فنی و عملیات سازمان اورژانس کشور به خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است که چهار تیم ارزیاب به منطقه اعزام شدهاند و تیمهای مهار آتش به زودی به آنجا خواهند رسید.
او از علت این حادثه اظهار بیاطلاعی کرد اما گرمای هوا را یک عامل احتمالی دانست.
مردم مریوان شب گذشته نیز در اعتراض به عدم جمعآوری زبالهها همچون شنبه گذشته دست به اعتراض زدند.
چندین سال است شهر مریوان با معضل زباله دستوپنجه نرم میکند.
معترضان مقامهای شهرداری و نمایندگان شورای شهر دوره گذشته و دوره کنونی را در ناکارآمدی سیستم جمعآوری زباله مریوان مقصر میدانند. آنها خواهان استعفای مسئولان شدند.
بهروز رسانی خبر:
ساعتی پس از انتشار خبر، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) به نقل از منابع محلی علت مرگ این فعالان محیط زیست را انفجار مینهای برجایمانده از زمان جنگ عنوان کرد.
-
توضیح: در این خبر نام امید حسینزاده به اشتباه بر اساس گزارشهای اولیه امید باجور درج شده بود که تصحیح شد.