آمریکا به روسیه هشدار داده است که در صورت استفاده بشار اسد، رئیس دولت دمشق از تسلیحات شیمیایی در جنگ با مخالفان مسلح در استان ادلب عملیات نظامی بزرگی علیه سوریه انجام خواهد داد. روسیه به نوبه خود مخالفان مسلح در ادلب را به آمادهسازی برای انجام حمله شیمیایی و فراهمکردن «بهانه» حمله آمریکا و متحدانش به سوریه متهم کرده است.
وزارت دفاع روسیه شنبه سوم شهریور / ۲۵ اوت در بیانیهای به نقل از منابع ناشناس ادعا کرد که «جبهه تحریر شام»، شاخه سابق القاعده در سوریه در پی تدارک حمله شیمیایی علیه غیرنظامیان در ادلب است.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، وزارت دفاع روسیه ادعا کرده است که بر اساس اطلاعات منابع ناشناسش، چندین کپسول حاوی گاز کلر به روستایی تحت کنترل جبهه تحریر شام تحویل داده شده.
به ادعای روسیه، یک پیمانکار خصوصی بریتانیایی در حال کمک به شورشیان برای انجام حمله شیمیایی است که «صحنهسازی» برای حمله آمریکا، بریتانیا و فرانسه به سوریه توصیف شده.
تهدید آمریکا
بیانیه وزارت دفاع روسیه پس از آن منتشر میشود که گزارشهایی از تهدید آمریکا نسبت به اقدام نظامی جدیتر علیه سوریه در صورت استفاده از سلاحهای شیمیایی مخابره شد.
روسیه در این بیانیه مدعی شد که آمریکا، فرانسه و بریتانیا به دنبال مختل کردن فرایند صلح سوریهاند.
وبسایت «بلومبرگ» به نقل از منابع ناشناس ادعا کرد که جان بولتون، مشاور ارشد امنیت ملی کاخ سفید پنجشنبه ۲۳ اوت به نیکلای پاتروشف، همتای روسش این هشدار را داده است.
بر اساس این گزارش، واشنگتن مدعی است که بشار اسد در حال آمادهسازی برای حمله شیمیایی به مخالفان در ادلب است.
اوایل هفته گذشته نیز ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه در بیانیهای مشترک به اسد هشدار دادند که از به کارگیری سلاحهای شیمیایی علیه مخالفان در ادلب پرهیز کند.
به گزارش بلومبرگ، حملات هوایی این سه کشور در یک سال گذشته در واکنش به حمله شیمیایی علیه غیرنظامیان نتوانسته برنامه سلاحهای شیمیایی اسد را از کار بیندازد.
حملههای موشکی به سوریه پس از ترامپ
ارتش آمریکا سال گذشته ابتدا بامداد جمعه ۶ آوریل /۱۸ فروردین به یک پایگاه نظامی هوایی «الشعیرات» در حمص با ۵۰ موشک کروز «توماهاوک» حمله کرد. حملهای به تلافی حمله شیمیایی به شهر خان شیخون در ادلب. در آن حمله شیمیایی ۸۰ تن از جمله ۳۱ کودک کشته شدند.
سپس آمریکا، بریتانیا و فرانسه جمعهشب (به وقت واشنگتن)، ۱۳ آوریل / ۲۴ فروردین امسال علیه یک مرکز پژوهش و توسعه سلاحهای شیمیایی در برزه در نزدیکی دمشق و دو پایگاه تولید و ذخیره سلاحهای شیمیایی در نزدیکی حمص حمله موشکی کردند. حملهای در پاسخ به حمله شیمیایی احتمالی ۷ آوریل / ۱۸ فروردین به اطراف شهر دوما انجام شد که دستکم ۶۰ غیرنظامی در آن جان باخته و بیش از ۱۰۰۰ نفر زخمی شدند.
روسیه، سوریه و ایران استفاده اسد از سلاحهای شیمیایی را تکذیب کردهاند.
سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی وقوع حملات شیمیایی در این مناطق را تأیید کرده اما بر اساس روال این سازمان، در مورد مقصر آنها اظهار نظر نکرده است.
در فوریه سال جاری میلادی (بهمن ماه سال گذشته) دیدهبان حقوق بشر سوریه و سازمان پزشکان آمریکایی – سوری به طور همزمان گزارش دادند که چندین غیرنظامی بعد از بمباران شهر سراقب در استان ادلب به دلیل مصدومیت با گاز تحت درمان قرار گرفتهاند. سازمان منع سلاحهای شیمیایی استفاده از گاز کلر در این حمله را تأیید کرده است.
ادلب آخرین پایگاه مخالفان مسلح سوری و هممرز ترکیه است. شبهنظامیان مسلح در این استان تحت حمایت ترکیه قرار دارند. نیروهای دمشق در هفتههای اخیر حملهها به این استان را شدت بخشیدهاند.
در همین زمینه