دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده جمعه ۲۴ اوت / دوم شهریور ناگهان سفر از پیش‌ برنامه‌ریزی‌شده مایک پومپئو، وزیر خارجه این کشور به کره شمالی را لغو کرد.

کیم یونگ چول (چپ)، رئیس سابق سازمان اطلاعات کره شمالی و مذاکره‌کننده این کشور در کنار مایک پومپئو (راست)، وزیر خارجه آمریکا و رئیس سابق سیا، هفتم ژوئیه، پیونگ‌یانگ ــ تصویر آرشیوی

ترامپ برای نخستین بار پس از نشست مشترک با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی که ۱۲ ژوئن در سنگاپور برگزار شد، به عدم پیشرفت مذاکرات خلع سلاح هسته‌ای با پیونگ‌یانگ اعتراف کرد.

او پس از نشست سنگاپور ادعا کرده بود که تهدید هسته‌ای کره شمالی تمام شده است. پس از آن نشست آژانس‌های امنیتی ایالات متحده از تلاش کره شمالی برای حفظ و توسعه مخفیانه بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای‌اش خبر داده بودند.

کارشناسان سازمان ملل نیز چند هفته پیش در گزارشی محرمانه اعلام کرده‌اند که کره شمالی به برنامه هسته‌ای و موشکی خود ادامه داده و در تلاش برای همکاری نظامی با دمشق و فروش سلاح به شبه‌نظامیان شیعه حوثی در یمن است.

چند روز پیش نیز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرد که هیچ نشانه‌ای در تأیید توقف برنامه‌های هسته‌ای کره شمالی مشاهده نکرده است.

پومپئو که مذاکرات با کره شمالی را رهبری می‌کند، پیش از این خواهان برداشته‌شدن گام‌های عملی از سوی پیونگ‌یانگ در راستای خلع سلاح هسته‌ای بود. کره شمالی اما گفته است که واشنگتن باید ابتدا با کاستن از شدت فشارها، از جمله تحریم‌های بین‌المللی حسن نیت‌اش را اثبات کند.

ترامپ وعده داده است که در صورت پایبندی کره شمالی به خلع سلاح هسته‌ای و توقف برنامه موشک‌های بالستیک، به این کشور مشوق‌های اقتصادی ارائه دهد. پومپئو ژوئیه در نخستین سفر به پیونگ‌یانگ پس از نشست رهبران دو طرف در سنگاپور گفته بود که «ترامپ به آینده‌ای روشن‌تر برای کره شمالی متعهد است.»

ترامپ و اختلاف با چین

رئیس‌جمهوری ایالات متحده در سلسله‌توئیتی که جمعه منتشر کرد، چین را به نقش‌داشتن در عدم پیشرفت مذاکرات با کره شمالی متهم کرد و توئیت کرد که «به احتمال زیاد» رایزنی با پیونگ‌یانگ تا زمان حل اختلافات تجاری با پکن معلق خواهد شد. او مدعی است که موضع سرسختانه آمریکا در رابطه با چین باعث شده که پکن همچون سابق در حل مشکل کره شمالی به واشنگتن کمک نکند.

اختلاف‌های تجاری پکن و واشنگتن خطر وقوع جنگ تجاری گسترده بین این دو اقتصاد بزرگ جهان را به وجود آورده است. ترامپ خواهان کاهش کسری تجاری ایالات متحده در روابطش با چین است.

لغو سفر پومپئو به کره شمالی پس از بی‌نتیجه‌ماندن مذاکرات دو روزه چین و آمریکا در واشنگتن اعلام شد.

ایالات متحده از نیمه تیرماه بر ۳۴ میلیارد دلار کالای وارداتی از چین تعرفه اعمال کرد. پکن نیز در اقدامی تلافی‌جویانه بر همین میزان کالای وارداتی از ایالات متحده تعرفه گذاشت و آمریکا را به راه‌انداختن «بزرگترین جنگ تجاری تاریخ» متهم کرد.

ترامپ آن زمان هشدار داد که دولتش شاید نهایتاً بر ۵۰۰ میلیارد دلار کالای چینی وارداتی تعرفه وضع کند؛ این میزان تقریباً برابر است با کل واردات ایالات متحده از چین در سال گذشته میلادی.

او اما راه برگزاری نشست دوم با رهبر کره شمالی را باز گذاشت. او در توئیتش نوشت: «می‌خواهم گرم‌ترین سلام‌ها و احترام‌ام به دبیرکل کیم را اعلام کنم. مشتاق‌ام به زودی با او دیدار کنم.»


یک مقام آمریکایی به روزنامه نیویورک‌تایمز گفته است که ترامپ خود برای پیشبرد فرآیند مذاکرات با کره شمالی خواهان دیدار با کیم است اما از آخرین پیام‌های ارسال‌شده از پیونگ‌یانگ راضی نیست.

دو کشور از آتش‌بس دو کره در ۱۹۵۳ تا کنون هنوز به جنگ میان یکدیگر رسماً پایان نداده‌اند.


در همین زمینه