در حالی که جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ گفته بود که واشنگتن تصمیمی درباره حاکمیت جولان نگرفته، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اظهار امیدواری کرده که آمریکا ادعای اسرائیل در مورد حاکمیت بر بلندی‌های جولان را به‌رسمیت بشناسد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل

به‌گزارش رویترز، اسرائیل در جنگ‌های ۱۹۶۷ موفق شد ۱۲۰۰ کیلومتر مربع از بلندی‌های جولان را اشغال و بعداً این قسمت را به خاک خود ضمیمه کند. اما این اقدام اسرائیل در سطح بین‌المللی به‌رسمیت شناخته نشد. اکنون دولت سوریه  تنها بر ۳۰ درصد از بلندی‌های جولان حاکمیت دارد.

در ماه مه گذشته یکی از مقام‌های‌ ارشد اسرائیلی گفته بود که آمریکا در عرض چند ماه حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان را به‌رسمیت خواهد شناخت.

با این حال جان بولتون، مشاور امنیتی رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای با رویترز در سفر اخیر خود به اسرائیل گفته بود: «صحبتی در این‌باره نشده و دولت آمریکا تصمیمی درباره آن نگرفته است.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در پاسخ به این پرسش که آیا اظهارات جان بولتون انتظارت اسرائیل از آمریکا برای به‌رسمیت شناختن حاکمیت این کشور بر جولان را کاهش داده است، گفت: «باید [از این خواسته] دست بردارم؟ به‌هیچ عنوان.»

جان بولتون در اسرائیل گفته بود آمریکا ادعای اسرائیل مبنی بر ضمیمه کردن بلندی‌های جولان را درک می‌کند، اما «موضع آمریکا در حال حاضر تغییری نکرده است.»

رژیم بشار اسد با حمایت روسیه، ایران و شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان مواضع شورشیان در جنوب غرب سوریه را از دست آن‌ها خارج کرده و نیروهای طرفدار دمشق را در جولان و در نزدیکی مرز با اسرائیل مستقر کرده است.

اسرائیل اما خواهان خروج نظامیان ایران از سوریه است و استقرار این نیروها در نزدیکی مرز خود را تهدیدی علیه خود می‌داند. به همین دلیل نیز با روسیه بر سر این موضوع مذاکره کرده است. هرچند مسکو گفته بود نمی‌تواند نیروهای ایرانی را از سوریه بیرون براند اما از عقب‌نشینی آن‌ها تا ۸۵ کیلومتری مرز اسرائیل خبر داد. نتانیاهو پیش از این پیشنهاد عقب‌نشینی ۱۰۰ کیلومتری ایران از مرز بلندی‌های جولان را نپذیرفته بود.

آمریکا در دسامبر گذشته بیت‌المقدس (اورشلیم) را به‌عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و در ماه مه (اردیبهشت) سفارت خود را از تل‌آویو به این شهر منتقل کرد. این تصمیم واشنگتن با مخالفت متحدان آمریکا در سرتاسر جهان و به‌ویژه خشم فلسطینیان روبه‌رو شد.

بیشتر بخوانید: