ادریس الجزیری گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده است که تحریم‌های جدید ایالات متحده آمریکا علیه ایران ناعادلانه و زیانبار است.

سازمان ملل (عکس: آرشیو)

دور اول تحریم‌های ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی صبح دوشنبه ۱۵ مرداد/  ۶ اوت از ساعت ۴ بامداد به وقت گرینویچ آغاز شد. بر اساس فرمان اجرایی رئیس جمهور آمریکا معامله اسکناس و اسناد مبتنی بر دلار، نقل و انتقال درآمدهای جمهوری اسلامی و خدمات پیام‌رسانی به بانک مرکزی و سایر مؤسسات مالی ایران، همچنین تجارت گرافیت، فلزات خام و آلومینیوم و فولاد و زغال سنگ و همچنین صنعت خودروسازی شامل تحریم‌ها می‌شود. تحریم ریال و حساب‌های بانکی جمهوری اسلامی در خارج از ایران و معاملات اوراق ریالی ایران نیز در دستور کار قرار دارند. دور بعدی تحریم‌ها با تحریم نفت ایران از ۵ نوامبر سال جاری آغاز می‌شود. جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ، روز گذشته در یک گفت‌وگوی اختصاصی با خبرگزاری رویترز گفته بود که تحریم‌ها بسیار بیشتر از آنچه که دولت ترامپ می‌پنداشته، اثرگذار بوده‌اند.

ادریس جزایری، نخستین گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره تأثیرات منفی اقدامات قهرآمیز یک جانبه بر بهره‌مندی از حقوق بشر در بیانیه‌ای که در انتقاد از تحریم اقتصادی ایران منتشر کرده، آورده است:

«اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران متعاقب خروج یکجانبه آمریکا از برجام که با اجماع و به موجب قطعنامه شورای امنیت و با حمایت واشنگتن تصویب شد، نشانه عدم مشروعیت این اقدامات است. سایر اعضای دائم شورای امنیت و تمام شرکای بین‌المللی تحریم‌های مذکور را غیرقانونی دانسته‌اند. تحریم‌های بین‌المللی باید دارای اهداف قانونی و متناسب بوده و به شهروندان عادی آسیب وارد نکند. این در حالی است که هیچکدام از معیارهای مذکور در تحریم‌های جدید علیه ایران رعایت نشده است. ابتکار عمل‌ اتحادیه اروپا برای مقابله با این بی‌عدالتی و تحریم‌های مذکور شایان تقدیر است.»

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در مقاله‌ای که دو روز پیش، بعد از بازگشتش از آرژانتین در روزنامه آلمانی‌زبان «هندلس‌بلت» منتشر کرد، نوشت:

«هر روز که توافق‌نامه هسته‌ای با ایران به قوت خود باقی بماند، ‌بهتر از بحران انفجارگونه‌ای است که خاورمیانه را تهدید می‌کند.»

وزیر خارجه آلمان سپس برای حفظ برجام خواهان استقلال نظام مالی اتحادیه اروپا از آمریکا شد. صدر اعظم آلمان اما در عملی بودن این پیشنهاد تردید دارد. او روز گذشته گفته بود به این دلیل که کشورهای اروپایی به همکاری‌های نزدیک با آمریکا در زمینه مقابله با تأمین مالی تروریسم نیاز دارند، ایجاد یک نظام مالی مستقل در اتحادیه اروپا برای حفظ منافع ایران از برجام دشوار است.

در تحریم‌های ایران، تحریم مواد غذایی و دارو پیش‌بینی نشده، با این‌حال به دلیل سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا و دشواری تراکنش‌های مالی تهیه دارو برای دولت ایران دشوار شده.

پیش از این در اکتبر/ مهر سال گذشته ادریس جزایری در سخنانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد هشدار داده بود که اقدامات قهرآمیز یکجانبه نمی‌تواند بحران‌های جهان امروز را از میان بردارد و صرفاً سبب رنج و زحمت انسان‌های بی‌گناه می‌شود.

او گفته بود تحریم‌ها برای هر کشوری مخرب است اما تاثیر آن به طور خاص بر مردم کشورهای در حال توسعه است. جزایری خواهان ایجاد دفتری برای ثبت تحریم‌ها و نظارت بر نحوه اعمال آن‌ها و اثرات تحریم‌ها بر حقوق بشر مردم در کشورهای در حال توسعه شده بود.

بیشتر بخوانید: