جلوگیری از شرکت دهها کاندیدا در انتخابات پارلمانی افغانستان بهدلیل ارتباط احتمالی این افراد با گروههای مسلح غیرقانونی خطر اختلال در انتخابات را بیشتر کرده است. این موضوع برای کشوری که وضعیت امنیتی آن بدتر میشود چالش تازهای خواهد بود.
انتخابات پارلمانی افغانستان قرار است با وقفهای سه ساله ۲۰ اکتبر / ۲۸ مهر سال جاری برگزار شود. دوره پنج ساله پارلمان فعلی باید در سال ۲۰۱۵ به پایان میرسید اما اشرف غنی، رئیسجمهوری افغانستان به دلایل امنیتی و عدم اطمینان از بروز تقلب، مدت فعالیت آن را تمدید کرد.
انتخابات پارلمانی پیش رو آزمونی مهم برای مشروعیت دموکراتیک افغانستان و رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده خواهد بود.
از سالهای دور افغانستان با مشکل قدرت مسئولان ولایتها که قدرت مرکزی را به چالش میکشد مواجه است. آنها به شرکتهایی که میتوانند مالیات میبندند و قدرت شخصی خود را حفظ میکنند.
سازمان ملل که بر انتخابات افغانستان نظارت دارد از بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات ماه اکتبر ابراز خرسندی کرده است، با این حال این اقدام با مخالفت کاندیداهایی که ردصلاحیت شدهاند مواجه شده و برخی از آنها تهدید به ایجاد اخلال در انتخابات کردهاند.
حتی بدون دهها کاندیدای خشمگینی که صلاحیتشان رد شده، مسئولان انتخابات باید نگران ناامنی ناشی از این تصمیمات باشند. طالبان به مردم هشدار دادهاند که در انتخابات شرکت نکنند. در حملات آنها به مراکز ثبتنام در انتخابات دهها نفر کشته شدهاند.
مقامات کميسيون انتخابات که تلاش میکنند نامزدهایی را که با گروههای غيرقانونی در ارتباط بودهاند کنار بگذارند، به نفوذ محدود احزاب در سياست و بهویژه در انتخابات تأکید میکنند. این به آن معناست که کانديداها بهطور سنتی مستقل هستند و نظارت کمی بر سوابق آنها وجود دارد.
آنها در این ماه بیش از ۱۰۰ نفر از کاندیداها را که علیه آنها شکایتهایی شده بود مورد بررسی قرار دادند و در نهایت صلاحیت ۳۵ نفر از آنها را تأیید نکردند.
بسیاری از نامزدهایی که مورد پرسش قرار گرفتهاند اعلام کردهاند که حتی اگر آنها در کشوری که خشونت و آدمربایی متداول است بهعنوان محافظان مسلح استخدام شده باشند به معنای آن نیست که با گروههای غیرقانونی ارتباط داشتهاند.
دفتر اشرف غنی، دستاندرکاران انتخابات و دیپلماتها تلاش کردند تا با دخالت خود از تنش موجود بکاهند اما مسئولان کمیسیون انتخابات همچنان از خطر اختلال در انتخابات و ایجاد خشونت سخن میگویند.
علیرضا روحانی، سخنگو و منشی کمیسیون شکایتهای انتخاباتی میگوید: «کارمندان ما مدارکی را جمعآوری کردهاند که ارتباط افراد ردصلاحیتشده با گروههای غیرقانونی مسلح را اثبات میکنند. ما مشکل شخصی با آنها نداریم اما آنها به ما حمله میکنند.»
اشرف غنی که انتظار میرود در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۹ برای یک دوره پنج ساله دیگر کاندیدا شود، تحت فشار متحدان بینالمللی خود برای برگزاری انتخابات پارلمانی و تقویت دموکراسی است. اما برخی اشرف غنی را به استفاده از کمیسیون شکایتهای انتخاباتی برای حذف مخالفان خود متهم میکنند. آنها میگویند او میخواهند پارلمان را با آدمهای خود پُر کند.
با این حال دفتر اشرف غنی این اتهام را رد میکند و میگوید کمیسیون انتخابات مستقل عمل میکند و دستوری از دولت دریافت نمیکند.
بیشتر بخوانید: