فرمانده سپاه پاسداران بلافاصله پس از اظهار آمادگی دونالد ترامپ برای گفت‌وگو با حسن روحانی هرگونه مذاکره با آمریکا را رد کرد. علی مطهری در نامه‌ای خطاب به او گفته است به‌عنوان یک نظامی نباید در امور سیاسی دخالت کند و در مورد مسئله‌ای همچون مذاکره با آمریکا باید تابع تصمیم مقامات عالی باشد.

علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی و نماینده تهران در مجلس و محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران
علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی و نماینده تهران در مجلس و محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران

علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی و نماینده تهران در مجلس، در این نامه که جمعه ۱۲ مرداد منتشر شده، آورده است: «این مطلب که در شرایط موجود، مذاکره با آمریکا که از موضع نقض پیمان و اعمال تحریم و تحقیر ملت ایران وارد شده، به صلاح و نفع کشور و انقلاب اسلامی نیست، از نظر اینجانب روشن و بدیهی است اما این که مذاکره با آمریکا همیشه مذموم و نکوهیده است نیاز به دلایل متقن دارد.»

محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، سه‌شنبه ۹ مرداد، با انتشار نامه‌ای به درخواست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا برای ملاقات با مقام‌های ایرانی، واکنش نشان داد و هرگونه مذاکره با او را رد کرد.

او در نامه خود نوشت: «آقای ترامپ ایران کره شمالی نیست که به درخواست ملاقات شما پاسخ مثبت بدهد. بدانید مردم ایران (…) هرگز به مسئولین خود اجازه مذاکره و ملاقات با شیطان بزرگ را نمی‌دهند.»

فرمانده سپاه پاسداران اظهار آمادگی رئیس‌جمهوری آمریکا برای مذاکره را «بازی ناشیانه» خواند و افزود: «شما این آرزو را به گور خواهید برد که مقامات جمهوری اسلامی ایران از شما درخواست ملاقات کنند یا اجازه ملاقات با شما را از ملت‌شان دریافت نمایند.»

مطهری در نامه خود به جعفری افزوده است: «در موضوعی مانند مذاکره یا عدم مذاکره با آمریکا باید تابع تصمیم مقامات عالی نظام باشید نه این که راساً به عنوان فرمانده کل سپاه اظهار نظر نمایید. علاوه بر این‌که اعلام چنین نظراتی به نمایندگی از ملت باید توسط نماینده و منتخب ملت یعنی رئیس‌جمهور انجام شود نه هر مقامی.»

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هنوز در مورد پیشنهاد ترامپ اظهارنظر نکرده‌اند.

علی مطهری در بخش دیگر نامه خود به آیت‌الله خمینی، رهبر انقلاب ایران که نظامیان را از دخالت در امور سیاسی پرهیز داده بود استناد کرده و گفته است که دخالت نظامیان در سیاست «موجب اختلاف میان آن‌ها می‌شود و از کار اصلی خود بازمی‌مانند».

او همچنین «دخالت نهادها و مقامات مختلف در کار یکدیگر» را از معضلات کشور دانسته و افزوده است: «اگر مجلس و دولت و قوه قضائیه و شوراهای عالی امنیت ملی و انقلاب فرهنگی و فضای مجازی و نیروهای مسلح و مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان رهبری و شورای نگهبان هر یک کار خود را درست انجام دهند و وارد حوزه دیگر نشوند وضع کشور سامان بهتری می‌یابد.»

ترامپ دوشنبه ۳۰ ژوئیه / ۸ مرداد اعلام کرد که حاضر است «بدون هیچ قید و شرطی» با حسن روحانی دیدار کند. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا چند ساعت بعد تلویحاً توضیح داد این مذاکره بدون پیش‌شرط هم نخواهد بود و شرط‌های مذاکره با ایران را «تغییر اساسی در نحوه رفتار دولت ایران با مردم» و آمادگی تهران برای ورود به یک توافق هسته‌ای دانست «که عملاً مانع از تکثیر سلاح‌های هسته‌ای خواهد شد».

ترامپ در دو روز گذشته نیز اظهار امیدواری کرده که کار با ایران به خوبی پیش برود. او می‌گوید احساس می‌کند که به‌زودی مقام‌های ایرانی به گفت‌وگو با آمریکا روی خواهند آورد.

اظهارات ترامپ درباره مذاکره مستقیم و بدون قیدوشرط با ایران در مجموع با واکنش منفی مسئولان حکومتی ایران مواجه شده اما برخی از مسئولان از جمله علی‌اکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهان بررسی چنین مذاکره‌ای شده‌اند.

علی مطهری، سه‌شنبه ۹ مرداد در اظهارنظری در این‌باره گفته بود: «وضعیت فعلی برای وارد شدن به مذاکره با آمریکا مناسب نیست، به این دلیل که توام با ذلت و خواری است. اگر ترامپ از برجام خارج نشده بود و تحریم‌ها را علیه ایران برقرار نکرده بود، وارد مذاکره شدن با آمریکا اشکالی نداشت.»

مطهری معتقد است که بهتر بود جمهوری اسلامی در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما با آمریکا رابطه برقرار می‌کرد و حتی وارد مذاکره می‌شد ولی آن فرصت را از دست داد.

بیشتر بخوانید: