در سنگاپور نشست اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) از روز دوشنبه آغاز شده و وزیران امور خارجه ایران و آمریکا همزمان در این کشور به‌سر می‌برند. احتمال دیدار ظریف و پمپئو در حاشیه این اجلاس می‌رفت اما ظریف اعلام کرد چنین دیداری در برنامه نیست.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران

به‌گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه نشست آسه‌آن گفت: «هیچ برنامه‌ای برای دیدار با مایک پمپئو در حاشیه این اجلاس وجود ندارد و قرار نیست دیداری باشد.»

ظریف افزود: «دیدار با آمریکا کم نداشتیم، شاید دو سال بیشترین دیدار را با آمریکایی‌ها داشتیم، اما دولت کنونی نشان داده که به تعهدات خود پایبند نیست و دیدار برای دیدار معنا ندارد و آمریکایی‌ها باید نشان دهند که دیدارها به توافقی منجر می‌شود که این توافق‌ها رعایت می‌شود.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا دوشنبه ۳۰ ژوئیه / ۸ مرداد در یک نشست خبری در پاسخ به این پرسش که آیا مایل است با حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران دیدار کند، گفت: «من آماده‌ام با هر کسی دیدار کنم. من به ملاقات اعتقاد دارم». ترامپ اعلام کرد که این دیدار «بدون هیچ پیش‌شرطی خواهد بود».

از آن روز این سخنان ترامپ هر بار مورد نظر مسئولان جمهوری اسلامی بوده و در باره آن اظهارنظر کرده‌اند اما هنوز رئیس‌جمهور و رهبر جمهوری اسلامی درباره آن سکوت کرده‌اند. بیشتر مسئولان حکومتی مذاکره را رد کرده و گفته‌‌اند به‌دلیل خروج آمریکا از برجام به این کشور بی‌اعتمادند. در چارچوب چنین فضایی بود که احتمال می‌رفت محمدجواد ظریف و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در سنگاپور دیدار کنند. گفته می‌شد که این دیدار می‌تواند پنهانی نیز صورت گیرد.

ظریف گفته است: «بی‌اعتمادی نسبت به تعهد آمریکا واقعیتی است که نه فقط در ایران بلکه درهمه دنیا وجود دارد و نکته دوم این است که اعتیاد آمریکا به تحریم است (…) آمریکا اعتیاد خود را ترک کند تا اعتماد دیگران را بازیابد.»

پیش از این با سفر یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان به آمریکا میانجی‌گری این کشور در موضوع دیدار مقام‌های ایرانی و آمریکایی نیز مطرح شده بود اما بن علوی در گفت‌وگو با الجزیره اعلام کرد که هیچ پیامی برای میانجی‌گری نه از طرف ایرانی‌ها و نه از طرف آمریکایی‌ها دریافت نکرده‌ است. او اما گفت‌وگو میان ایران و آمریکا را امکان‌پذیر دانست.

ترامپ سه‌شنبه ۳۱ ژوئیه / ۹ مرداد با بیان این‌که مسئولان حکومت ایران اکنون با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند، گفت احساس می‌کند که رهبران ایران به زودی با آمریکا وارد گفت‌وگو خواهند شد. او افزود «اگر هم مذاکره نکردند، اشکالی ندارد.»

بیشتر بخوانید: