رهبران حماس ديروز (جمعه ۲۴ فوريه، پنجم اسفند ۱۳۹۰) با پشتيبانی از معترضان سوريه و طرفداران سرنگونی حکومت آن کشور، آشکارا به مخالفت با هم‌پيمان ديرينه‌شان، بشار اسد برخاستند.

رويترز در اين‌باره نوشت: “تغيير سياست حماس، بشار اسد (رئيس‌جمهور سوريه) را از پشتيبانی يکی از اندک گروه‌های سنی طرفدار او در جهان عرب محروم می‌کند و او را بيش از پيش در انزوايی بين‌المللی فرو می‌برد.”

حماس اين موضوع را به هنگام برگزاری نماز جماعت روز جمعه در قاهره و همچنين در يک راهپيمايی که در نوار غزه انجام شد، اعلام کرد.

اسماعيل هنيه، رهبر حماس: من به تمام معترضان بهار عربی سلام می‌گويم و به مردم قهرمان سوريه که برای آزادی، دموکراسی و اصلاح مبارزه می‌کنند، سلام می‌گويم

اين گروه که در طول يک سال اخير موضع‌ خود را درباره‌ اسد در ابهام باقی گذاشته بود، سرانجام به اين دليل که ارتش اسد- که اغلب فرماندهان آن را اعضای فرقه علوی سوريه تشکيل می‌دهند- بيشتر با شورشيان سنی برخورد کرده‌اند، موضع خود را عليه رئيس جمهور سوريه آشکار کرد.

با توجه به شکافی که همواره ميان گروه‌های شيعه و سنی در خاورميانه وجود داشته است، نخستين پرسشی که با آشکار شدن موضع حماس عليه اسد به ذهن می‌رسد اين است که اين گروه چه سرنوشتی پيدا خواهد کرد؛ چرا که آينده حماس به ادامه يافتن حمايت‌های پشتيبان اصلی اين گروه يعنی ايران (که هم‌پيمان اسد است) و هم‌پيمانان شيعه اين کشور در لبنان (يعنی حزب‌الله) گره خورده است.

اسماعيل هنيه، رهبر حماس روز جمعه در سفری که از نوار غزه به مصر داشت، در مقابل هزاران نمازگزاری که در مسجد الازهر قاهره گردآمده بودند، اظهار داشت: “من به تمام معترضان بهار عربی سلام می‌گويم و به مردم قهرمان سوريه که برای آزادی، دموکراسی و اصلاح مبارزه می‌کنند، سلام می‌گويم.”

نمازگزاران مسجد الازهر نيز پس از سخنرانی هنيه، شعارهايی از اين دست سر دادند: “پيش به سوی سوريه، با ميليون‌ها شهيد”، “نه حزب‌الله، نه ايران” و “انقلاب سوريه، انقلاب عرب است.”

هنيه در اوايل ماه جاری، به منظور تحکيم پيوندهای حماس با حکومت ايران که سال‌ها نيازهای مالی و تسليحات نظامی اين گروه را برای مقابله با اسرائيل تأمين کرده است، به اين کشور سفر کرده بود.

نتيجه ملاقات اخير او با مقامات ايران بر کسی آشکار نيست اما از لحن سخنان اخير رهبران حماس، بوی روابط گرم با تهران به مشام نمی‌رسد.

اين در حالی است که حزب‌الله لبنان همچنان به پشتيبانی خود از خاندان اسد ادامه می‌دهد؛ خاندانی که از اعضای فرقه علوی و در زمره اقليت شيعه سوريه هستند و حدود چهار دهه بر اکثريت سنی اين کشور حکومت کرده‌اند.

اعترضات در سوريه از مارس ۲۰۱۱ آغاز شده است. بر پايه آخرين آمار سازمان ملل که چند هفته پيش منتشر شد، در اعتراضات ۱۱ ماه گذشته سوريه شش هزار نفر از مخالفان کشته شده‌اند.

اما فعالان حقوق بشر شمار کشته‌شدگان را بيش از هشت هزار نفر اعلام کرده‌اند. دولت سوريه نيز می‌گويد در اين مدت دو هزار نيروی امنيتی کشته شده‌اند.