پيمان معادی در نامهای سرگشاده به اصغر فرهادی، به اظهارنظرها و واکنشهای تحسينبرانگيز سينماگران بزرگ دنيا پيرامون “جدايی نادر از سيمين” پرداخت.
به گزارش روزنامه شرق، امروز، پنجشنبه چهارم اسفندماه، پيمان معادی، کارگردان “برف روی کاجها” و بازيگر فيلم “جدايی نادر از سيمين” پيش از پرواز به لس آنجلس و همراهی اصغر فرهادی در مراسم اسکار ۲۰۱۲ نامهای به اصغر فرهادی، کارگردان “جدايی نادر از سيمين” و نامزد دو اسکار نوشت.
پيمان معادی در بخشی از اين نامه خطاب به اصغر فرهادی نوشته است: “مطمئنم خيلی از مردم ايران از خواندن اين واکنشها شادمان خواهند شد. بهخصوص در روزهايی که عدهای تلاش دارند، موفقيتهای اين فيلم را به دلايل واهی به سياست ربط دهند و همين انگيزه برای من کافی است تا اين نامه را بنويسم و منتشر کنم.”
برنده سيمرغ بهترين فيلم از نگاه مردم در جشنواره سیام فجر با اشاره به اظهارنظر وودی آلن، سينماگر معروف آمريکايی در مورد تأثيرگذاری اين فيلم و نيز واکنش مثبت توماس لانگمن، کارگردان و تهيهکننده فيلم “هنرمند”، نامزد اسکار در ۱۰ رشته، افزوده است: “وقتی براد پيت میگفت شب قبل از برگزاری جلسه مطبوعاتی گلدنگلوب، دیویدی جدايی نادر از سيمين را در دستگاه گذاشتهاند و در ميانههای همان صحنه دادگاه اول فيلم، آنجلينا جولی با ديدن آن جدل زناشويی فيلم را نگه داشته متأثر شده فاصلهای انداخته و بعد از چند لحظه باز تماشا را ادامه دادهاند، اطمينانم بيشتر شد.”
پيمان معادی: مطمئنم خيلی از مردم ايران از خواندن اين واکنشها شادمان خواهند شد. بهخصوص در روزهايی که عدهای تلاش دارند، موفقيتهای اين فيلم را به دلايل واهی به سياست ربط دهند
معادی در اين نامه خطاب به فرهادی گفته است: “وقتی آنجلينا جولی درباره کار بعدیات پرسيد و ساده و راحت درخواست کرد که در فيلمت بازی کند و در پاسخ حرفت که گفتی شخصيت زن فيلمت فرانسویزبان است و گفت تا آن تاريخ میتواند زبان فرانسه ياد بگيرد، من غرق در غرور شدم. “
وی به اشتياق مريل استريپ، بازيگر باسابقه برنده اسکار و نامزد اسکار امسال برای بهترين بازيگر زن برای همکاری با اصغر فرهادی و نيز باور استيون اسپيلبرگ، کارگردان مطرح هاليوود مبنی بر اين که “جدايی نادر از سيمين” با فاصله زياد بهترين فيلم امسال دنياست، اشاره کرده است.
بازيگر “جدايی نادر از سيمين” با اشاره به تعريفهای زياد فرانسيس فورد کوپولا از زبان چند سينماگر گفت: “الکساندر پين که گلدنگلوب فيلم و کارگردانی را گرفت فقط به دليل علاقه به فيلم تو در طول حرفهايت روی صحنه سعی میکرد انرژی مثبت به سمت تو بفرستد.”
معادی در اين نامه ادامه داد: “وقتی ديگرانی که مجاز نيستم نامشان را بياورم، از فيلمت به عنوان يکی از محبوبترينهای فهرست شخصیشان در دو، سه سال اخير ياد میکردند، تازه درست دستگيرم شد که فيلم در دل آدمهايی که سالی دهها فيلم بزرگ و تأثيرگذار میبينند يا يکی، دوتايش را هر سال میسازند، چه مرزهايی را درنورديده و چه قلههايی را فتح کرده است.”
وی در ادامه اين نامه به واکنش و لذت باب ديلن، خواننده، آهنگساز، شاعر و نويسنده آمريکايی پس از تماشای “جدايی نادر از سيمين” اشاره کرده و افزوده است: “در جلسه مطبوعاتی ويژه گلدنگلوب، در جواب سئوالی که میپرسيد چطور با محدوديتهای توی ايران چنين فيلمیساختهای. گفتی هيچکس مرا مجبور نکرده بود آنجا با وجود محدوديتها فيلم بسازم، خواست خودم و قصهای که داشتم، طوری بود که بايد همانجا و با همان شرايط ساخته میشد و برای ساخت اين فيلم شما فکر کنيد همه چيز همانطور که من دلم میخواسته فراهم بوده است. گفتی نمیخواهم بگويم شرايط فيلمسازی در کشورم آرمانی است، اما تصويری هم که شما از فيلمسازی در ايران داريد، خيلی دقيق نيست.”
اصغر فرهادی: تفاوتهای مردمان نقاط مختلف دنيا بسيار کمتر از شباهتهایشان است، اما به نفع سياست است که تفاوتها و فاصلهها را بيشتر جلوه دهد و بر آنها تأکيد کند
وی خطاب به فرهادی افزود: “حرف ديگرت که باز به تشويق حاضران آن جلسه انجاميد، همان بود که گفتی تفاوتهای مردمان نقاط مختلف دنيا بسيار کمتر از شباهتهایشان است، اما به نفع سياست است که تفاوتها و فاصلهها را بيشتر جلوه دهد و بر آنها تأکيد کند.”
“جدايی نادر از سيمين” با جوايزی که امسال از جشنوارههای مختلف کسب کرده است، موفقترين فيلم تاريخ سينمای ايران بهشمار میرود.
اين فيلم همچنين پرفروشترين فيلم تاريخ سينمای ايران در خارج از کشور است.
از جوايزی که آخرين فيلم اصغر فرهادی در يک سال گذشته بهدست آورده است از جمله میتوان به جوايز گلدن گلوب؛ خرس طلايی بهترين فيلم و دو جايزه خرس نقرهای بهترين بازيگر زن و بهترين بازيگر مرد برای مجموعه بازيگرانش از شصتويکمين دوره جشنواره بينالمللی فيلم برلين؛ جايزههايی از حلقه منتقدان لندن، ونکوور، لس آنجلس و نيويورک؛ و جايزه بهترين فيلم خارجی چهلوهشتمين دوره انجمن فيلم سوئد، اشاره کرد.
اين فيلم روز سهشنبه چهارم بهمنماه (۲۴ ژانويه) در فهرست نهايی هشتادوچهارمين دوره جوايز اسکار قرار گرفت و در دو بخش بهترين فيلم غيرانگليسیزبان و بهترين فيلمنامه تأليفی نامزد شد.
مراسم جوايز اسکار روز يکشنبه هفتم اسفندماه (۲۶ فوريه) در لس آنجلس و در سالن کداک تيهتر برگزار خواهد شد.
فیلم خوبی است ولی وادادگی فرهنگی و غربزدگی از این نوشته فواره می زند. چرا هنرمند ایرانی نمی تواند بدون تحسین غرب به خودش اطمینان داشته باشد؟
کاربر مهمان / 23 February 2012
ممنون اما نامه سرگشاده معمولا به نامه های گلایه ای آمیز میگن.
کاربر مهمان / 23 February 2012
من با “کاربر مهمان در تاریخ پنجشنبه, 12/04/1390 – 12:46” کاملا موافقم. باید فیلم رو ساخت بعد فرستاد برای رقابت, نه اول به رقابت نگاه کرد بعد فیلم رو ساخت. تحسین شدن خوشاینده ولی فقط برای تحسین شدن فیلم ساختن, ممکنه که اصالت سینمای ایران رو خدشه دار کنه.
کاربر مهمان / 23 February 2012
پرسیده اید:
… چرا هنرمند ایرانی نمی تواند بدون تحسین غرب به خودش اطمینان داشته باشد؟
باید پاسخ داد :
تحسین از هر طرف و جانب هر مخاطبی باشد برای هنرمند دلپذیر است. تحسین غربی ها به خصوص از این دست که نصیب “جدایی نادر از سیمین” شد به دو جهت بسیار با ارزش است :
1 – آن که صاحب ِصنعت و ذوق در هنر سینما هستند و بسیار به آن می پردازند ، نمونه چشنواره های متعدد و معتبرشان در این هنر است.
2 – آن که در کشور خودمان صاحبان قدرت نه تنها برای این فیلم هیج کاری نکردند، که اول سعی داشتند متوقفش کنند. بعد سعی کردند به رفراندمش بگذارند آنهم در مقابل “اخراجی های 3”! و بعد سعی کردند از حضورش در همین جشنواره ها که اینچنین موفق در آنها ظاهر شد جلوگیری کنند!! …
نه مطمئن باشید که هنرمندان ایرانی به خود اطمینان دارند، فقط به ذات حامی نمایان خود هم واقفند و تحسین واقعی از تقبیح ِ کاذب را تشخیص می دهند. به انتقادات و یاوه های امثال سلحشور و … هم توجهی داشته باشید.
کاربر مهمان / 24 February 2012