نیروهای امنیتی اسرائیل در تعقیب معترضان به داخل مسجد الاقصی در بیتالمقدس (اورشلیم)، سومین مکان مقدس مسلمانان ریختند و چندین تن را دستگیر کردند. همزمان مقامهای بهداشتی در غزه از کشتهشدن دو معترض فلسطینی، از جمله یک نوجوان خبر دادند.
یک سخنگوی پلیس اسرائیل اعلام کرد که نیروهای امنیتی جمعه ۲۷ ژوئیه / پنجم مرداد پس از آن وارد مسجد الاقصی شدند که چندین جوان مظنون به پرتاب سنگ و ترقه به سوی مأموران پلیس به آنجا پناه بردند.
زائران مسنتر هنگام حمله پلیس اسرائیل اجازه خروج از مسجد را پس از بازرسی بدنی یافتند. شاهدان میگویند که پلیس بیش از ۲۰ جوان را دستگیر کرد و کمی بعد از آن، ادامه عبادت در این مکان مقدس مسلمانان ممکن شد.
پلیس اسرائیل رسماً از دستگیری ۲۴ جوان معترض فلسطینی خبر داده است. به گفته پلیس، چهارتن از افسرانش در درگیری با بازداشتشدگان مجروح شدهاند. مقامهای فلسطینی اما میگویند دهها تن به خاطر استفاده مأموران اسرائیلی از نارنجکهای نوری آسیب دیدهاند.
دفتر محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در این رابطه اعلامیهای صادر کرد:
«حملههای ادامهدار اسرائیل علیه بیتالمقدس اشغالی تنشها را افزایش خواهد داد و منطقه را به جنگی دینی خواد کشاند که مدتها است نسبت به خطر آن هشدار دادهایم.»
اسرائیل محدوده مسجدالاقصی را در جنگ ۱۹۶۷ با اردن اشغال کرد. اردن هنوز نقش حفاظت از این مسجد را برعهده دارد. یهودیان نیز اورشلیم را مکانی مقدس میدانند که دو معبد باستانی آنها را در خود جای داده.
ادامه خشونتها علیه معترضان «راهپیمایی عظیم بازگشت»
مقامهای بهداشتی غزه از کشتهشدن یک پسر نوجوان ۱۴ ساله و مرد ۴۳ ساله دیگری در جریان اعتراضهای هفتگی «راهپیمایی عظیم بازگشت» در نزدیکی حصار مرزی با اسرائیل خبر دادند. این دو تن هدف گلوله سربازان اسرائیلی قرار گرفتهاند.
ارتش اسرائیل میگوید که سربازانش برای عقب نگاه داشتن هزاران معترض فلسطینی وادار به استفاده از گلوله جنگی شده است. این معترضان در حصار مرزی علیه سربازان اسرائیل سنگ پرت کردند و لاستیک خودرو آتش زدند.
به این ترتیب شمار کشتهشدگان فلسطینی راهپیمایی عظیم بازگشت از آغاز آن در ۳۰ مارس تا کنون به ۱۵۴ تن رسید. معترضان فلسطینی خواهان دستیابی به حق بازگشت به سرزمین مادری هستند. صدها هزار فلسطینی از ۱۹۴۸، سال اعلام تشکیل دولت اسرائیل وادار به ترک خانههایشان شدهاند.
هفته گذشته یک سرباز اسرائیلی کشته و سرباز دیگری نیز مجروح شد. ارتش اسرائیل تکتیراندازان حماس را مسئول این واقعه میداند. در حملات تلافیجویانه اسرائیل علیه حماس در غزه هفت عضو این گروه کشته شدند.
باریکه غزه محل زندگی دو میلیون فلسطینی است و ۱۲ سال در محاصره اسرائیل قرار دارد. اسرائیل ورود و خروج به این باریکه را شدیداً کنترل میکند. ساکنان آن از فقر شدید و فقدان و تخریب زیرساختهای اساسی رنج میبرند.
وزارت دفاع اسرائیل از دو هفته پیش از ورود محمولههای سوختی، از جمله نفت و گاز به نوار غزه جلوگیری میکند. اسرائیل همچنین منطقه ماهیگیری غزه، یکی از مهمترین منابع معیشتی ساکنان این باریکه را از شش مایل دریایی به سه مایل دریایی کاهش داد.
مذاکرات حماس با حکومت خودگردان فلسطینی به رهبری فتح برای واگذاری قدرت در غزه برای انجام اصلاحات در این منطقه و بهبود وضعیت زندگی هنوز به سرانجام نرسیده.
تنشها بین اسرائیلیها و فلسطینیان، به ویژه پس از انتقال سفارت ایالات متحده به بیتالمقدس (اورشلیم) رو به افزایش است. پنجشنبه یک نوجوان فلسطینی با چاقو به شهرکنشینان اسرائیلی در کرانه باختری حمله کرد، یک تن را کشت و دو تن دیگر را مجروح کرد و سپس به ضرب گلوله از پای درآمد.
جامعه بینالملل شهرکسازی اسرائیل در مناطق اشغالی فلسطین را غیرقانونی میداند و خواهان توقف آن است اما دولت راستگرای اسرائیل تا کنون این هشدارهای بینالمللی را رعایت نکرده است.
در همین زمینه